Hoy es 18 de noviembre

LA FIRA DE LA CIÈNCIA I LA TECNOLOGIA OMPLIRÀ EL CENTRE DE CONGRESSOS ELS 4 I 5 DE MAIG

La ciència i el coneixement a muscles de gegants amb FeCiTElx

30/04/2018 - 

Per quart any consecutiu torna la Fira Urbana de la Ciència i l aTecnologia a Elx, FeCiTElx ocuparà els propers 4 i 5 de maig el Centre de Congressos Ciutat d’Elx, amb una extensió el 14 de juny, quan es celebrarà la Jornada de Portes Obertes JPA FeCiTElx, al Campus d’Elx de la Universita Miguel Hernández, a la qual estan convidats tots els alumnbes de secundària de la ciutat, amb els seus professors, i on trobaran diferents tallers didàctics per tal d’aprendre d’una forma divertida.

A aquesta jornada, a més, estan convidats a participar tots els mestres i alumnes que han desenvolupat un projecte d’aula, sobre qualsevol matèria, dins del projecte PROYECTA TÚ, on tindran un stand propi, i la possibilitat de què els seus projectes siguen finançats.

Enguany, com a novetat, FeCiTElx s’incorpora a l’STEM DISCOVERY WEEK,  una iniciativa internacional conjunta que convida a projectes, organitzacions i escoles d'arreu d'Europa i de tot el món, per tal de visibilitzar les  carreres i estudis en els camps de la Ciència, la Tecnologia, l’Enginyeria i les Matemàtiques. L'eslògan per a la campanya d'aquest any "diu sí a STEM" descriu el suport obert i dedicat a les assignatures STEM a l'escola, així com una àmplia col · laboració entre els grups d'interès de la zona.

FeCiTElx està organitzada pel Vicerectorat d’Investigació i Innovació, la Facultat de Ciències Experimentals, l’Escola Politècnica Superior d’Elx, la Facultat de Sociosanitàries i la Facultat de Ciències Socials i Jurídiqus d’Elx de la UMH. Col·laboren l’Ajuntament d’Elx, VisitElche, el Centre de Congressos Ciutat d’Elx, el Cefire d’Elx, la càtedra Santander en Eficiència i Productivitat, el Consell Social de la UMH, l’Institut d’Investigació CIO, l’Oficina Ambiental UMH, el Parc Científic UMH, Escola de Frikis, l’Institut de Biologia Molecular y Cel·lular IBMC UMH,  l’Instituto de Bioingenieria UMH, el Centre d’Investigación d’Estudis de Gènero CIEG UMH, la Delegació d’Estudiants UMH, les agrupacions d’estudiantes d’enginyeria IEEE y WIE, els grups Dàtil UMH, Sabinar Raid UMH i Proyecto Guepardo UMH, l’empresa Laboratori Secret, l’Associació Astrogeda i l’ Asociación de Belenistas de Elche.

Important també és l’aportació en la filosofia del projecte del grup EduInnoTICs, nascut al si de la Universitat Miguel Hernández al voltant d’un conjunt de docents amb visió docent, alguns treballadors de la pròpia universitat, altres en diferents centres de secundària, i un bon grapat a totes dos alhora, que tenen en comú la base d’experiència que dóna xafar aula, formant, compartint, col·laborant. L’objectiu d’EduInnoTICs és convertir-se en un observatori de l’educació, de la innovació educativa i de l’ús de les Tecnologies de la Informació i la Comunicació (TICs) dins i fora de l’aula. El projecte compta amb la col·laboració de professos experts en didàctica i organització escolar, tecnologia educativa, informàtica i estadística, molts d’ells docents del Màster en Formació del Professorat d’ESO, BACH, FP i EI de la UMH, a més d’experts en educació i professors en tots els nivells educatius.

El seu ideari està directament emparentat amb les noves tendències relacionades amb els Recursos Educatius en Obert (REO), el coneixement obert i la ciència oberta, front a la visió tancada de la investigació cientìfica, basada en l’aparició esporàdica del geni i l’explotació del desenvolupament cientìfic en mans de grans corporacions i publicadors de literatura científica. El projecte posa en valor la coneguda sentència d’Isaac Newton “estar pujat a muscles de gegants”, expressió que en origen indica que allò que una persona ha pogut assolir en la seua tasca investigadora o d’invenció, és degut a l’aporrtació dels seus companys, i en el cas de la ciència, de manera específica, que l’obra de un científic o un filòsof que han suposat un salt endavant, o han assolit un nivell superior, és gràcies a les aportacions dels i les col·legues que els han precedit. Just l’esperit de les noves tendències de la ciència col·laborativa.

Però com que la ciència és una cosa ben divertida, una nova iniciativa s’ha sumat en aquesta convocatòria de FeCiTElx. Finançat per la convocatòria INDICO2018 del Vicerectorat d’Investigació i Innovació de la UMH, s’ha convocat el “Concurs de Monòlegs Fecitelx 2018”, per tal d’espentar la comunitat universitària a la divulgació del coneixement d’una manera divertida, mitjançant l’escriptura i interpretació de monòlegs. Aquest concurs també busca promoure entre els participants les habilitats de comunicació per tal de transmetre el coneixement a tot tipus de públic.

En el jurat del concurs participaran finalistes d’algunes edicions de Famelab, el concurs internacional de monòlegs científics, nascut el 2005 com a desenvolupament d’una idea original del Festival de Cheltenham, per tal de fomentar la divulgació de la ciència, i que des de 2007 s’ha tornat global, associat amb el British Council, amb més de 8.000 científics participants en alguna de les seues edicions. Els monòlegs finalistes del “Concurs de Monòlegs Fecitelx 2018” seran presentats en una sessió especial durant la jornada del 5 de maig.

El programa complet d’activitats es pot consultar ací.

Noticias relacionadas

next
x