ACCEPTA LA QUANTIA ECONÒMICA PER CONSIDERAR QUE L'HA CONCEDIT UN JURAT QUE HA VALORAT LA SEUA OBRA

Jovi Lozano es nega a anar a la recepció del Premi Enric Valor, però no renuncia als 20.000 euros

19/12/2022 - 

ALACANT. "És com un aniversari sense festa". Així ha definit Jovi Lozano-Seser, guanyador de la XXVII edició del Premi Enric Valor de novel·la en valencià, el fet que no hi haja gal·la de lliurament del guardó. Acte sí que estava previst, aquest dimecres 21 al despatx de la vicepresidenta i diputada de Cultura, Julia Parra, però no esdeveniment a Castalla, on se celebra des de fa quatre edicions. A banda del comunicat elaborat pel periodista i escriptor, on carrega contra la Diputació d'Alacant per no organitzar-lo, el natural d'Ondara ha subratllat a Alicante Plaza la "falta de previsió" i "deixadesa" de l'administració provincial amb aquest reconeixement.

En un primer moment, Lozano-Seser va acceptar el lliurament a porta tancada, però s'ho va repensar: "Quan se m'ha atorgat un guardó, des del principi se m'ha tractat amb respecte. Però en aquesta ocasió m'he sentit humiliat. Igual que quan se'm va donar el premi de Teatre Breu Evaristo Garcia, l'any 2010", ha rememorat. I ha titllat de "sense cap mena de glamur" la proposta de rebre el guardó al despatx de Parra.

Segons han afirmat a aquest diari fons de la Diputació, sí que hi havia una gal·la de lliurament prevista a Castalla el 12 de desembre, però asseguren que l'Ajuntament castellut va al·legar impossibilitat de realitzar-lo en la data assenyalada. "Com es va cancel·lar la data consensuada, es va buscar una alternativa, que va ser fer la recepció al despatx de la vicepresidenta i diputada de Cultura i així ho vam parlar amb el guanyador", han assegurat des de l'administració provincial.

A un comunicat, la Diputació ha manifestat el seu "firme suport al valencià com a llengua pròpia i una de les nostres principals senyes d'identitat, així com el reconeixement a tots els autors i estudiosos que contribueixen a enriquir el patrimoni literari i investigador al voltant de la mateixa".

Tot i que l'ondarenc es nega a assistir a la recepció oficial, no renunciarà als 20.000 euros de quantia econòmica que comporta el premi, per considerar que "és la decisió d'un jurat, que ha valorat la meua obra (Després de maig, abans de l'estiu)". A més, Lozano-Seser se sent "humiliat" en comparació amb altres reconeixements convocats per la Diputació, com el Premi Azorín, "que sempre es dona a març i on la gal·la té tot luxe de detalls i preparatius".

Així, llança una mena de reivindicació "d'igualtat" i una proposta per establir una data més o menys fixa de lliurament de l'Enric Valor. "El tema és que, a menys d'un mes d'acabar l'any, rep una trucada per a recepcionar el premi a un despatx, fins i tot sense roda de premsa. És humiliant i lleva la il·lusió de guanyar un premi tan important", ha insistit. "Jo també soc important", ha afegit, referint-se a altres premis en castellà organitzats per la Diputació.

D'altra banda, ha indicat l'essència rellevant de l'obra, la presentació de la qual a Ondara "va omplir un auditori de 400 butaques, també perquè parla del poble i a la gent li desperta interés". L'escriptor assegura que la mancança d'una gal·la per part de la institució organitzadora, el va fer fins i tot plorar, "perquè també és una ferramenta de difusió, de donar a conéixer l'obra", però agraeix al jurat que "estimara la novel·la".

El "recolzament" de la Diputació al valencià

El comunicat de la Diputació ha qualificat "d'orgull" impulsar el Premi Enric Valor de novel·la en valencià cada any, un guardó considerat com "un dels més importants per al foment y normalització de la llengua valenciana; és una aposta clara d'aquesta institució per la seua defensa, com també ho són el Premi de Teatre Breu en Valencià Evarist Garcia i la convocatòria de subvencions a ajuntaments per al foment del valencià, l'import del qual quasi s'ha triplicat a la present legislatura".

A aquestes accions, la institució suma "la creació en 2021 de la Subdirecció del Foment de la Llengua i la Cultura Popular Valenciana per part de l'Institut Alacantí de Cultura Juan Gil-Albert per a defensar la llengua de la Comunitat Valenciana", que, des de la seua constitució "ha desenvolupat diverses activitats com conferències o xarrades". Aquesta subdirecció ha participat, a més, a la Plaça del Llibre en Valencià d'Alacant i Elx.

Segons la Diputació, les accions impulsades amb el suport de l'àrea de Cultura ha eixit endavant amb "recursos propis de la Diputació d'Alacant, sense el suport d'institucions com la Generalitat Valenciana", exemplificant així "l'escassa inversió realitzada en Alacant, situant-se com la província més perjudicada de la Comunitat".

A més, des de l'equip de Govern provincial es reclama al grup socialista (que ha llançat una nota de premsa) "màxim respecte al Premi Enric Valor de Novel·la en Valencià" i es demana "actuar amb responsabilitat per a evitar que una queixa personal s'utilitze per a qüestionar tot el treball desenvolupat en favor de la cultura i de la preservació del valencià".

L'esmena de Compromís

El grup Compromís també s'ha pronunciat al respecte, condemnant "l'actitud humiliant cap al valencià" de la Diputació d'Alacant i ha anunciat la presentació d'una esmena al pressupost per a dignificar el premi Enric Valor. D'aquesta forma, es busca que el premi passe dels 20.000 euros actuals als 45.000 euros i que també s'incremente el pressupost de la gal·la.

"L'actitud contra el valencià ha passat a ser rutinària en la Diputació d'Alacant; es tracta d'un posicionament polític, però també d'una alarmant deixadesa en la gestió cultural que preocupa molt. Al govern de la Diputació sembla que li dóna al·lèrgia tot allò que sone a cultura valenciana, a l'autòctona. Mostrem tots els nostres respectes i admiracions a Jovi Lozano i li agraïm la seua valentia en denunciar aquests fets", ha destacat Gerard Fullana.

Noticias relacionadas