alicantinismo / OPINIÓN

Geografia cultural dels Alacants (I): 80 Mundos

23/02/2021 - 

Pandèmia. Solsida. Desfici...desorientació moltesta i radical. Els nostres vaixells vitals s'enfonsen i tot i així seguim palpitant i buscant.

Una de les grans respostes possibles: la cultura. Però no la cultura-refugi, la cultura-fugida. Però sì la cultura que regenera, que ens rellança i ens reviu l'esperança.

Comence amb aquesta peça un sèrie de breus sobre la geografia cultural dels Alacants, sobre els nostres espais il·lustrats, sobre els nostres caus de civilització punyent.

Amb especial atenció al valencià i a les llars de saviesa que el fan ressorgir a Alacant entre la disbauxa. Superem la por, eixim a buscar de nou els llibres i les paraules. Deixem les cavernes viturals per un instant, retornem a allò sòlid.

En este episodi primer de la nostra geografia cultural dels Alacants visitem 80 Mundos. Caminem cap a dalt saludant amb la mà les esplèndides figures de la plaça dels cavalls.

Estem a l'avinguda del general Marvá, plena de fites culturals... al fons, darrere de unes mítiques escales, s'alça l'Institut Jorge Juan, fundat un llunyà agost del 1845.

Tanmateix ens detindrem abans perquè els llibres i el coneixement tenen un santuari egregi al número 14 de l'avinguda. Aquest baluard d'erudició es diu 80 mundos.

Com és el seu cosmos tangible, la seua existència pètria, el seu espai efectiu? Abans d'ingressar a la llibreria hem de passar per un “torii” o porta sagrada japonesa roja que separa l'àmbit d'allò profà i d'allò sagrat.

Ens hem endinsat al món màgic de la lectura amics. A la porta veiem un cartell que celebra l'obtenció per part de 80 Mundos del premi a la millor llibreria cultural d'Espanya l'any 2019.

A dreta i esquerra dos aparadors ens reben amb les novetats més siderals del moment. Una màquina d'escriure Olivetti situada a un d'ells, ens recorda les màgiques eines de l'ofici.

Passem a dins, veniu, veniu. Davant nostre un espai allargassat que ens convida a inserir-nos encara més en aquest univers emparaulat.

A l'esquerra la caixa...són les quatre de la vesprada quan arribe i Carmen Juan atén una clienta. Cóm estem?

Dos passes més avant, a la dreta, una tauleta especial sobre Patricia Highsmith. A l'esquerra, sempre a les lleixes constants, llibres de butxaca per editorials.

Entre els prestatges uns evocadors mobles-illa que ens apropen els llibres més recents. Com a perles d'un collar lletraferit es disposen cada tres passos cucant-nos l'ull.

La meua mirada lenta em fa capir, en girar-me cap a la dreta, que he arribat a la secció d'història on per força i professió em detindré un poc més de temps. Dalt dels textos que ens defensen de l'oblit un mapa de la ciutat dels tres noms: Constantinoble, Bizanci, hui Estambul.

A l'esquerra altres seccions fulgurants: pensament crític, teatre, fotografia, arquitectura. A una altra illa intermitja feminismes.

El passeig oscil·lant continua en goig i ja m'aprope més al cor de 80 mundos.

A l'esquerra lleixes en llibres en valencià de tot tipus: assaig, juvenil, textos escolars, poesia.

A la dreta la secció d'infantil-juvenil, amb una tauleta pels xiquets.

Ara l'espai s'eixampla i 80 Mundos ens oferix la traca final d'esta mascletà cultural: a l'esquerra l'espai de gestió. Unes escales de caragol pugen a les oficines.

Al fons l'espai fòrum 80 Mundos on es fan les presentacions, les xarrades, les trobades. Dos sofàs disposats per la conversa en un espai renovat. Aquí la paraula pren vida i es fa cor.

Ja he arribat al fons, soc un altre. Transformat salude Sara J. Trigueros i torne a la caixa. Dos joies han caigut a les meues mans...

80 mundos és de tots, és una geografia immarcescible del nostre Alacant estimat. Seguirem, bones lectures.

Antonio Adsuar és fundador del projecte-blog www.Alicantinismo.com

Noticias relacionadas

next
x