Hoy es 23 de diciembre

MAR I MUNTANYA / OPINIÓN

Els nostres mercats de la terra

10/01/2017 - 

Una bona manera d’acabar les vacances de Nadal i Reis va ser anar a la Vall de Pop el passat 7 de gener per passar unes hores al conegut Mercat de la Terra, de Xaló, que es celebra el primer dissabte de cada mes. Amb un fred que pelava, llauradors, artesans, gent del poble i residents d’altres viles, estrangers i natius, ens reuniren a la plaça Major del poble per fer una ullada al què hi havia i triar els millors productes ecològics de proximitat i temporada, directes al consumidor, sense intermediaris. 

L’objectiu de la jornada consistia en passar l’estona tornant al que són les essències d’un poble perquè el mercat és vida i un punt clau de reunió de la seua gent. Ja pot ser hivern, és igual. Veus al xiquets cridar i jugar, a la gent treballar, a d’altres passejant, o fent-se la cervesseta o el vermut amb la tapeta a la terrassa del bar si fa sol, i sinó més calentets dins del local. I poc a poc, a mig matí el cabàs o la cistella es va omplint amb de productes d’ací, dels de tota la vida, tomaques, lletuges, taronges, i fins i tot alvocats que has de deixar guardar una setmana abans d’obrir-los perquè encara estan verds, però que quan ho fas s’unten com si fora mantega.

Fer mercat de proximitat és una manera de conéixer els nostres pobles i els nostres costums. De preservar els interessos del món rural. La ruta dels Mercats de la Marina Alta és un bon exemple de com recuperar aquestes tradicions tan nostres, de que la gent baixe a la plaça, de què hi haja vida i soroll. I activitat (ecònomica) lligada al camp i a la sostenibilitat ambiental. També és una oportunitat per fer turisme i cultura, per recòrrer carrerons, tendes, i bars…, per admirar esglésies i els convents, visitar cellers, i gaudir de xicotets concerts, contacontes i d’altres activitats tradicionals que s’acostumen a realitzar en paral·lel a aquests mercats, com per exemple recuperar la Muixaranga a Benissa (conjunt de dances i torres humanes) i que també té tradició a Pego, i sobretot a Algemesí.  També hi ha espai per l’artesania, desde nines de drap, fins a cabassos de llanda, sabons i melmelades, i ja que estem a Xaló, com no, vi i mistela, sempre acompanyat per algun dolç.

Començant pel Mercat de la Terra (Xaló) la ruta continua cada segon dissabte de mes a Benissa amb el Mercat dels Porxes. També el segon i quart dissabte de mes tenim Mercat de la Vila a Pego, i el tercer dissabte a Orba, al Mercat d’Awraba. En canvi, el segon diumenge del mes és el torn del Mercat de la Foradà a la Vall de Gallinera, i el quart diumenge el del Mercat de Laguar, a la Vall de Laguar. A Jesús Pobre, també és molt conegut cada diumenge el Mercat del Riurau. A la ruta també s’agregat més recentment la Xara (el quart dissabte de mes) amb el Mercat de la Terra de la Xara.

Tots ells promouen el consum de productes ecològics i locals, fomenten l’economia i mantenen l’esperit  de les tradicions agrícoles i culturals de la comarca. I com a exemple el Mercat de la Foradà d’aquest passat diumenge, a la vall de Gallinera (Benialí), que aquesta vegada va estar dedicat a les plantes mengívoles, i que comptà amb una ruta de tapes de la vall basada entre d’altres amb plantes com els llicsons, cama-roges, roselles i cards. A més també es realitzà una visita a  l’almàssera de la Cooperativa de Sant Roc de Benialí per conéixer d’aprop com es produeix l’oli. Un cop més, esbarjo, arrels, cultura i gastronomia.

I com que la Marina Alta és ben gran, diumenge també hi hagué Mercat del Riurau a Jesús Pobre, ben acompanyat en aquesta ocasió per la Fira de Col·leccionistes i Brocanters.

A aquells que els hi agrada aquest tipus de pla, dissabte que ve tenim Mercat del Porxes a Benissa. Un matí per recòrrer el casc medieval, donar una volteta per la Plaça Jaume I, i de pas, pujar al convent i veure com la gent també compra al mercat de tota la vida, el del carrer Sant Josep.

Noticias relacionadas

next
x