ALACANT. L'èxit i el descens als inferns que suposa la seua cerca desmesurada és l'assumpte central sobre el qual versa la novel·la guanyadora del premi Enric Valor 2017. El paradís als fosques, de Vicent Usó, es va anunciar l'abril passat i començarà la setmana vinent la seua distribució per les llibreries.
El text s'ha presentat aquest dijous en la Diputació d'Alacant, institució que convoca el guardó anualment, el qual està dotat amb un premi de 20.000 euros, amb la presència del diputat de Cultura, César Augusto Asencio; la directora de Comunicació de l'Editorial Bromera, Marta Estavellis, i el propi autor de la novel·la.
La història narra les vivències de Maties Passera, un comercial de la indústria ceràmica que veurà com la seua cerca de l'ascens laboral i, per tant, social comença a afectar als seus principis ètics i a la relació amb la seua dona i sa mare.
Durant la narració podrem seguir de fons la història d'una família que ha guardat secrets durant massa temps, segons ha detallat el propi autor. És, per tant, "una novel·la sobre l'èxit, però també sobre la incomunicació i la necessitat de comptar amb altres persones al nostre costat", ha detallat Usó.
L'escriptor ha explicat que el que li va motivar a escriure aquesta novel·la va ser "la sensació de que s'havia instal·lat en la consciència col·lectiva que el capitalisme havia entrat en una fase de prosperitat sense fi", la qual cosa va fer que moltes persones "perderen la perspectiva de la realitat". "Era un món de competència constant en el qual substituïm la solidaritat per aquesta competència i l'amistat per l'èxit", ha subratllat.
Per això, la història arranca un 15 de setembre de 2008, el mateix dia en què va caure el fons d'inversió Lehman Brothers, donant així inici a una crisi econòmica de la qual, deu anys després, encara no ens hem recuperat: "Aquesta percepció col·lectiva va explotar aquest dia", ha exposat Usó.
"El paradís als fosques comença amb el personatge protagonista a Jakarta (Indonèsia) i avança per dos llocs que actuen com a símbols del descontrol de l'èxit desmesurat i de la seva posterior caiguda, encara que també hi ha espai per a la ciutat natal de l'autor, Vila-real (Castelló).
Usó, que compta amb una vintena de llibres publicats entre novel·les, contes i un assaig, ha ressaltat que la literatura "no solament ha de distraure, sinó també fer reflexionar al lector", alguna cosa que, espera, passe amb aquesta obra.
També ha reconegut que, per a la seua redacció, es va recolzar en eines de la novel·la negra, encara que ha descartat que el text pertanya en si a aquest gènere.