Hoy es 19 de diciembre

editat per La Institució Alfons el Magnànim

‘Cançons populars per a cor mixt’: un repertori de temes emblemàtics del grup Al Tall

30/07/2023 - 

VALÈNCIA. La Institució Alfons el Magnànim-Centre Valencià d’Estudis i d’Investigació acaba de publicar Cançons populars per a cor mixt, una selecció de vint-i-set peces de música coral a càrrec de Miquel Juan Garcia. El llibre, el número 15 dins de la col·lecció Partitures (dirigida per Josep Antoni Alberola, Ramón Canut, Ferran Escrivà, Isabel Ferrer i Jordi Reig), vol omplir i reforçar els lligams de la música coral i la música tradicional valencianes. La publicació ha comptat amb el disseny i la maquetació de Collage-no Diseño Gráfico i inclou lletres i músiques de Lluís AlperaVicent Andrés EstellésMiquel JuanOvidi Montllor, Joan Salvat-PapasseitXimo Sanz CaffarenaVicent Soriano i Vicent Torrent.

El llibre té tres parts ben diferenciades. La primera part, són arranjaments de les cançons més emblemàtiques del grup Al Tall (Tio Canya, Darrer diumenge d’octubre, Cant de maulets, i d’altres), amb una varietat de temes que ens fan retrotraure a una època d’esplendor de la música folk valenciana. La segona part són cançons populars que, al llarg d’una època, han acompanyat en les festes de carrer (Tio Pep, Homenatge a Teresa, i d’altres), algunes de les quals ja quasi no se senten cantar. La intenció és preservar-les de la desaparició, ja que són patrimoni de la música tradicional valenciana. I la última part són cançons del propi Miquel Juan que no s’havien publicat, també íntimament relacionades amb la temàtica valenciana.

La música popular reflecteix els costums, els sentiments, els fets quotidians, el llenguatge de les classes socials populars. I una manera de preservar-la és que formen part de la vida musical de la gent mitjançant el cant coral. En aquest sentit, el llibre de partitures vol ser un component essencial per als cors amateurs i professionals valencians, per què puguen cantar les cançons tradicionals que no s’havien arranjat mai per a cor mixt, amb l’objectiu de difondre el patrimoni musical per mitjà del món coral.

Miquel Juan García és professor de música a les Escoles Pies Malva-rosa i director de l’Orfeó Polifònic de Massanassa i de l’orfeó de la Societat Coral el Micalet de València. A més, participa com a assessor tècnic en el Certamen Internacional de Bandes Ciutat de València (CIBM). Entre la seua obra com a compositor destaquen: Trista història, poema simfònic; Roderic de Borja: Alexandre VI, òpera; Ibn Yubair de Medina Xàtebacantata escènica; Els dies de la vida, poema simfònic, o Al cor de Jesús. És també autor de la música del disc Antologia 2013. Vicent Andrés Estellés i de diferents gravacions i cançons per a veu i piano, i arranjaments diversos per a cor mixt, que van des de música popular, grups i solistes, Nova Cançó, nadalenques, misses, motets, etc.

Noticias relacionadas

El arte y la ternura tras 'la construcció d'un llenguatge'

Todos los paisajes de Rosa Torres

Por  - 

La artista valenciana Rosa Torres hace un repaso a su vida y su carrera a través de La construcció d’un llenguatge, un ensayo biográfico en el que cuenta su historia a través de la voz de Francesc Miralles, amigo y biógrafo, quien se introduce en sus paisajes mentales para contar la historia de “la artista que no quería ser artista”, la misma que creó su lenguaje y paisaje propio desde la mente hasta el pincel, trazo a trazo

next
x