CARTOGRAFIES DOMESTICADES

Un campament d'estiu a Cocentaina per dissenyar amb la natura

Un cap de setmana per a inspirar-se amb processos naturals per fabricar biomaterials i tints vegetals produïts amb materials de rebuig

9/07/2023 - 

ALICANTE. El que podria ser una simple experiència estiuenca de retir espiritual, es convertirà a La Masia de Cocentaina en tot un experiment. La biomimesi estudia la natura com a inspiració per a tecnologies innovadores que resolguen problemes humans, amb sistemes mecànics o processos químics que la imiten.

I amb l’objectiu d’experimentar en comú sobre la biomimesi, les oficines valencianes de disseny Monnou i Imita Natura celebraran del 21 al 23 de juliol el primer Summer BioLab. “Volem testar amb una forma de viure i de crear més sostenible, harmònica amb l’entorn. I si ho fem junts serà més interessant”, explica el dissenyador Pedro Sáez Martínez, de Monnou.

“ImitaNatura és una consultora especialitzada en projectes basats en la natura, analitzen processos naturals per a dissenyar productes, crear organitzacions... qualsevol tipus de solució. I a Monnou acompanyem marques i institucions en el camí de ser sostenibles. Per això, quan els vam conèixer, la primera idea que va sorgir va ser celebrar este cap de setmana”.

“És un càmping per a aprendre a inspirar-nos en la natura per dissenyar productes, obres d'art, projectes o solucions sostenibles. Crearem projectes inspirats en la natura, experimentarem amb biomaterials i amb tints vegetals, i, per descomptat, també tindrem moments de lleure on conèixer-nos millor i compartir les nostres experiències”, explica Sáez Martínez. Estructurat en tres tallers, durant el cap de setmana “crearem nous materials circulars, biodegradables i vius. Experimentarem amb residus —que deixaran de ser residus, els anomenarem 'nutrients'— de l'entorn i de la producció d'empreses locals com Herbes del Molí”.

En primer lloc, hi haurà “un passeig per l’entorn del mas, per a desenvolupar eixa mirada curiosa per entendre i inspirar-se amb la natura. Obrirem amb això per familiaritzar-nos i empatitzar amb el que ens rodeja”. En segon lloc, hi haurà un taller per a “produir tints vegetals que aplicarem a peces tèxtils procedents d'upcycling, proporcionades per Ropero Fractal. Així, podrem tintar aquests tèxtils, crear patrons visuals emprant objectes del nostre entorn”.

I finalment hi haurà “un taller de biomaterials, inspirades en els desenvolupaments de Biology Studio, referència en disseny de noves realitats materials. Sobre estos materials podrem aplicar els tints, encara que obtindrem dos productes diferents. Per una banda, un teixit amb unes propietats mecàniques semblants al cuir o la silicona, com unes làmines d’origen vegetal. D’altra banda, peces dures com si foren composite o ceràmiques, amb les que es poden construir bols o peces per a assemblatges”.

“A banda d’este intens programa, realitzarem activitats com la dansa, el teatre o la meditació, que ens permetran connectar amb l'entorn natural. Aquestes activitats es fan en col·laboració amb Ropero Fractal i amb Emovem. A més, al càmping hi ha piscina per refrescar-nos quan ho necessitem i compartir moments més distesos. Tindrem espais de lleure i dispersió per, simplement, connectar com més ens vingui de gust en aquell moment”.

“Els participants no han de ser experts, la majoria no haurà fet biomaterials mai. Però nosaltres sí que ens hem format i comptem amb la col·laboració de l’estudi mexicà Biology Studio, liderat per Edith Medina”. Tot a l’idíl·lic entorn del camí de la Penella de Cocentaina, al càmping articulat al voltant d’un mas construït l’any 1100.

Noticias relacionadas