No és freqüent que els ciutadans mostren interés per les troballes d’una excavació arqueològica. Però l’actitud canvia si, a partir del seu estudi, se’ls facilita un relat que els insufle vida. Ma-lauradament, el relat de les prospeccions fetes al Mercat Central està per contar. Per això, el comentari habitual entre veïns és comparar l’escassa utilitat aparent de les runes antigues des-cobertes, amb la necessitat urgent de donar per fi eixida al projecte del Mercat.
Però, creiem que ni l’Ajuntament, ni els partits polítics en general, han aprofitat la troballa d’aquestes antigues estructures d’hàbitat per llançar una crida a favor del Patrimoni material de la ciutat. I més quan no es tracta de quatre pedres, sinó d’emplaçaments amb una àmplia seqüència de vida humana que abasta, de moment, cases, soterraments i instal·lacions hidràuliques andalusines, traces de carrers medievals i un refugi de la Guerra Civil. Una filada de generacions d’homes i dones que han viscut en un mateix espai abans que nosaltres; paraules soltes d’un text que encara no hem pogut llegir. Tampoc ho han proclamat els arqueòlegs professionals que treballen a Elx o a les ciutats del seu entorn. No ho han fet i és llastimós perquè, com a especialistes, podien haver fet de mitjancers, de contadors, o transferidors de coneixements, si més no provisionals, entre l’Ajuntament i una ciutadania desinformada. Hi ha moltes maneres de fer-ho. Com tampoc s’ha aprofitat la presència ben pròxima d’una important institució cultural local: el Museu d’Arqueologia i d’Història d’Elx (MAHE), inaugurat el 2006.
No s’ha tret profit del potencial social, cultural, que conté el descobriment de les restes arqueològiques del subsòl per impulsar el coneixement de les arrels de la ciutat. I així, la polèmica sobre el Mercat ha esdevingut una qüestió de lluita política: o bé se n’estava a favor, o en contra; com si el seu emplaçament fóra un element menor, sense importància. Els partits, com s’ha vist a les campanyes obertes a les últimes eleccions, han estat més interessats en l’obtenció de rèdits polítics immediats que en la promoció dels valors patrimonials públics. Ha primat més l’aprofitament polític dels interessos particulars afectats, que els coneixements transversals que aporten els jaciments. I això és greu, perquè no es poden substraure dades rellevants de la història d’Elx als ciutadans, que no han d’estar conegudes només per la comunitat científica. Ha ocorregut una cosa important, i cal explicar-la bé a través dels diaris habituals, les xarxes socials i, fins i tot, mitjançant els moviments dels «open access».
Lo Más Leído
-
1La VII Escuela de Vida Saludable arranca en la zona norte para "mejorar la calidad de vida en los barrios"
-
2Melody gana el Benidorm Fest y representará a España en Eurovisión 2025
-
3Volem Palmerar prepara actividades en Elche durante el año por el 25 aniversario Unesco
-
4Elche, ciudad de la industria del conocimiento
-
5Puentes de Entendimiento: CIHAR, 10 Años Uniendo Culturas
Suscríbete al canal de Whatsapp
Siempre al día de las últimas noticias
Suscríbete nuestro newsletter
Siempre al día de las últimas noticias
- Una oportunitat perduda · AlicantePlaza · Alicante Plaza
-
- ELCHE
- ALACANTÍ
- MARINA BAIXA
- ALCOY-EL COMTAT
- VEGA BAJA
- ELDA-VINALOPÓ
- MARINA ALTA
- COMUNITAT VALENCIANA
- CULTURA
- OPINIÓN
- FOTOGALERÍAS
- ESPAÑA
- INTERNACIONAL
- DEPORTES
- EDUCACIÓN
- TIERRA DE EMPRESAS
- SOSTENIBILIDAD
- SALUD Y VIDA
- PLAZA PODCAST
- REVISTA PLAZA
- PLAZA INMOBILIARIA
- CONSULTORIA
- Quiénes somos
- Publicidad
- Contacto
- Acceso accionistas
- Aviso legal
- Política de privacidad
- Cookies