ALICANTE. La setmana passada un vídeo corria com la pólvora a les xarxes socials alacantines: després de la retirada dels calaixos que protegeixen la font dels Cavalls, desenes de fissures recorrien la pell del centenari formigó.
La polèmica tampoc és nova: des del 2013 informes de l’Ajuntament i la Universitat d’Alacant alerten sobre l’estat de l’escultura, traslladada i rehabilitada el 2007 per les obres de l’estació del tramvia. En un dels punts neuràlgics de la vida a la ciutat, és la mascletà l’únic factor que afecta el deteriorament de l’escultura?
"Durant dos anys, els nivells de vibracions durant la mascletà han excedit el nivell permés. Ni equips d’aire condicionat, ni voladures: una mascletà supera tots els valors", explica Salvador Ivorra, catedràtic d’estructures al departament d’Enginyeria Civil de la UA.
"Per a l’estudi vam utilitzar una normativa nacional i altra europea on apareixen distints valors segons la capacitat de cada estructura i material. La dada no és directa, té un rang de freqüència que alerta sobre quan produeix danys i quan no", explica l’expert en vibracions. "En este cas, a tot l’entorn de la plaça se superen els valors admissibles per fer malbé les edificacions. No és un dany immediat però sí apareixeran fissures i en algun moment podria caure algun aplacat o llindar".