ELX. A la seua marca turística, Elx es descriu com un oasi mediterrània i de camí a la Llotja, no podria semblar un eslògan més encerta. El barri d’Altabix està situat al llevant de la ciutat i sembla un miratge enmig del desert, una illa d’edificis rodejada d’horts de palmeres. Literalment, perquè només una filera d’edificis l’uneix amb la resta de la ciutat, com si l’avinguda d’Alacant fóra el seu cordó umbilical. Als camins entre horts, els cotxes aprofiten per a trencar la tranquil·litat d’agost xapant l’accelerador més del compte.
Fins a la dècada dels anys 40, tot això era camp. Però Jose Macià Aguilar, natural d’Albatera, va promoure la construcció d’esta ciutat satèl·lit amb una perfecta trama ortogonal i cases de planta baixa. Tres edificis serien el motor del barri: la Llotja –reservada per a la venda a l’engròs dels productes del Camp d’Elx-, la Caserna de la Guàrdia Civil i l’estadi d’Altabix, el camp de l’Elx C.F. fins al 1981.
De fet, la Llotja va ser el primer a construir-se el 1941, en un paisatge encara salpicat d’horts i tallers. Ara, en la mateixa retícula, desenes de blocs de quatre altures conformen el barri. Mentre apleguem a la Llotja, al girar cada cantó, al final de tots els carrers, el palmerar és sempre l’horitzó d’Altabix.
El complex ocupa dos mançanes de l’eixample d’Altabix i estava conformat per dos naus laterals i un mur perimetral que generava un pati interior, on es disposava el prado de venda amb unes desaparegudes cobertes metàl·liques. Compta amb un parell d’accessos alineats amb la trama urbana i emmarcats per uns pòrtics que mai han tingut porta, integrant-se així a la circulació i la continuïtat visual com un carrer més del barri.
Amb el creixement del barri, la Llotja va passar a ser una molèstia. Sorolls, problemes de mobilitat i una activitat incessant –molts camperols començaven a portar gènere a les tres de la matinada- van fer que el 2001 es traslladara als afores, aprofitant la construcció del Parc Agroalimentari de l’Alcúdia.
Encara que no és usual per estes terres, el complex comercial es va reciclar en un centre polifuncional. Les naus ara acullen una sala d’estudis, l’escola d’adults, oficines d’Aigües d’Elx i una bona sala de concerts. Les naus, que es veuen des de fora del complex, tenen coberta a dos aigües i destaquen per les finestres arrodonides i l’austera decoració, raonable si atenem que es va construir en la postguerra.
És mitja vesprada i a la plaça no hi ha ni xiquets ni iaios: alguna cosa falla. Només trobem tres grupets de joves que descansen d’estudiar a la sala de lectura. Tenen poc a dir sobre la plaça perquè no són del barri, “només venim ací a estudiar perquè és la millor sala de tota la ciutat”. És la primera #PlaçaAPlaça buida.
Però les respostes les trobem a la plaça veïna, al Jardí de les Cultures que ocupa l’antic quarter de la Guàrdia Civil. “Ací corre l’aire i estem fresquetes, la Llonja està tancada i fa brasentor”, sentència Paquita. Passa les vesprades amb Vicenta, Florència, Josefina i Assumpció, assegudes entre un banquet i dos anadors.