Cultura

La Plaça del Llibre d'Alacant tindrà la lectura familiar com a signe identitari de la seua 9a edició

La plaça Sèneca acollirà el festival literari del 21 al 23 de febrer

  • Presentació 9a edició de la Plaça del Llibre d'Alacant

ALACANT. La Plaça del Llibre d'Alacant celebrarà la seua 9a edició del 21 al 23 de febrer a la plaça Sèneca, espai des del qual s'inaugurarà el cicle de 2025 del major aparador de literatura valenciana. En aquesta ocasió, el festival literari alacantí, caracteritzat pel seu perfil familiar, comptarà amb un aparador que inclourà més de 2.000 títols en valencià i una programació integrada per vora una trentena de propostes gratuïtes i adreçades a tots els públics.

Aquest 2025, la Fundació FULL vol redoblar els esforços en dur la Plaça del Llibre a més de 7 municipis de la nostra geografia, una festa del llibre i la lectura en valencià, en la nostra llengua, una literatura que ara més que mai necessita del nostre suport, després d'un any dramàtic. Aquesta acció de foment del llibre i la lectura és possible gràcies en primer lloc al suport que dóna la societat civil a través d'entitats com La Cívica-Escola Valencia, Acció Cultural del País Valencià, l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana (AELC), l'Associació d'editorials del País Valencià, i per una altra banda  amb el suport de l'Acadèmia Valenciana de la llengua, l'Institut de Cultura Juan Gil Albert - Diputació d'Alacant, la Generalitat Valenciana i l'Ajuntament d'Alacant. Però de manera molt destacada tenim que nomenar el pas endavant que dona la Universitat d'Alacant amb el seu patrocini i amb el que contribueix  de forma indiscutible a la seua realització.

Aquest dimecres, 19 de febrer, l'Institut Alacantí de Cultura Juan Gil-Albert ha acollit la presentació a mitjans de comunicació de les principals novetats que giren al voltant del projecte Plaça del Llibre d'Alacant. L'acte ha comptat amb la participació de Lliris Picó, escriptora i representant de l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana (AELC), Héctor Càmara, director del Secretariat de Llengües de la Universitat d'Alacant, i Rafael Domínguez, director de la Plaça del Llibre.

Rafa Domínguez ha obert aquesta jornada mencionant que aquest ha sigut un any "especialment complicat per als llibres en valencià", pel que la Plaça del Llibre es converteix en un espai de "foment del llibre i la lectura", que "ara més que mai és imprescindible visibilitzar". Domínguez ha remarcat que "la lectura ens sana, ens cuida, ens protegeix i ens dóna l'oportunitat de comprendre el món". Abans de donar la paraula a Héctor Càmara i Lliris Picó, el director de la Plaça del Llibre ha afirmat que "la lectura no és només una distracció", que llegir "ens fa més forts i més lliures, i una societat que llig és més preparada i més lliure".

Lliris Picó, representant de l'AELC, ha reivindicat la presència dels autors al carrer en un moment en què "s'intenta silenciar la veu dels que escriuen en en valencià". Picó ha remarcat també la importància de la "lectura implementada des de xicotets per fugir de prejudicis", així com  el fet que la lectura "ens rehumanitza". Segons paraules de Picó, la literatura "aporta sentiments i emocions als lectors, cosa que no fa la intel·ligència artificial". En eixe sentit, la representat de l'associació d'escriptors ha destacat la capacitat de la literatura per a "comunicar sentiments" i "connectar a persones per ser més empàtics i simpàtics". Així, Picó ha destacat que la Plaça del Llibre és un "espai immillorable per a exposar i compartir".

Héctor Cámara, director del Secretariat de Llengües de la Universitat d'Alacant, ha afirmat que "el compromís de la Universitat d'Alacant amb aquesta Plaça es manté", i ha coincidit amb els altres ponents amb el fet que vivim un moment en què "la lectura i cultura en valencià són cada vegada més complicades". "Ens estem acostumant a places 'd'emergència'", afirma. En aquest sentit, Cámara remarca la importància de participar i formar part d'aquest esdeveniment des del principi, i afirma que la Plaça del Llibre és un "espai de retrobament" i "d'estar en família". Segons ha afirmat, "promocionar la lectura en valencià per a adults i xiquets és un segell molt important d'aquest esdeveniment" i "és necessari continuar donant suport a totes les entitats públiques que fan possible la Plaça".

Finalment, Rafael Domínguez, director de la Plaça del Llibre, ha apuntat que "ens estem acostumant a la urgència i les situacions de crisi" i que "enguany és la pitjor que hem patit", Fins i tot "tenim vàries persones afectades per la Dana", i també "editorials, impremtes, il·lustradors  que han perdut part del seu catàleg". Segons ha afirmat el director, "la urgència d'enguany va més enllà de lo conegut, i és injusta la actual situació de crisi de la llengua".

Una Plaça amb la lectura familiar al centre

Del 21 al 23 de febrer, la 9a Plaça del Llibre d'Alacant portarà als carrers al voltant d'una trentena d'activitats de caràcter gratuït i adreçades a tots els públics que inclouran des de tallers infantils o presentacions literàries, fins a recitals poètics, jocs i animacions lectores. Rafael Domínguez, director de la Plaça del Llibre, ha subratllat durant la roda de premsa el treball de les 17 editorials que hi participen en la programació, així com el fet que la Plaça del Llibre "pretén ser un festival literari", adreçat especialment al públic familiar.

Aquesta 9a edició en Alacant, dedicada a l'any Maria Beneyto, començarà forta amb dues activitats inicials: la presentació del llibre 'Maria Beneyto. Una dona forta' de Josep Ballester i Helga Ambak, a càrrec dels autors i Marc Senabre, organitzat per Edicions Bromera, i la taula rodona 'Maria Beneyto, Escriptora de l'Any 2025 a l'AVL' a càrrec de Verònica Cantó, Presidenta de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua, Carme Manuel i Josep Palomero.

L'enfocament d'aquest any en el públic familiar farà als més menuts gaudir amb diverses activitats, entre les que destaquen l'animació lectora, amb 'Els titelles al País Valencià', a càrrec de Jaume Lloret i Esquerdo i Rosa Fraj de Papallona Teatre, organitzat per Acció Cultural del País Valencià (ACPV); la fira del Camacuc, una sèrie de jocs, tallers i activitats organitzades per ACPV i Camacuc, i un concert oferit per la banda musical familiar Marcel el marcià, organitzat per la fundació FULL i Escola Valenciana.

A més, el públic més adult també podrà gaudir de les activitats organitzades per la 9º edició d'aquesta Plaça del Llibre, amb activitats com la taula rodona al voltant del llibre 'Leila Khaled i la lluita del poble palestí', a càrrec de Fayed Badawi, Estela Vidal i Víctor Domínguez, moderat per Cristina Torres i organitzat per Tigre de paper, BDS País Valencià i Assemblea Universitària per Palestina. També podran gaudir del concert recital 'La mirada violeta', a càrrec de Meritxell Gené, un espectacle poeticomusical amb cançons, textos i poemes com a homenatge a les dones.

Estan previstes, també, accions dirigides al públic general que aniran des de les presentacions de llibres com ara 'Per la llibertat' de Luis Amat Vidal, editat per Llibres de Frontera; 'Les papallones del Kebab' de Lliris Picó, publicat per Edicions de Bullent, o 'Castells i torres d'Alacant' de Juan Antonio Mira, publicat per la Universitat d'Alacant. El medi ambient també tindrà una especial presència amb tallers com 'La vidriola de Mariola i el canvi climàtic' i 'Història del medi ambient. Una història de dones', a càrrec d'Albano López i Sandra López, organitzats per La Orquídea de Darwin, i també la tindran el feminisme i la memòria històrica, amb presentacions com la de 'L'essència de l'arbre' de M. Carme Arnau, editat per Balandra Edicions. En aquesta edició serà també possible assistir a algunes signatures de llibres: 'Clarianes' de Maria Josep Juan, organitzat per Onada Edicions, i 'La cadira de l'artista indòmit' d'Ester Vizcarra, organitzat per Edicions del Bullent.

Finalment, tal com ha recordat Rafael Domínguez, director de la Plaça del Llibre, "les places ixen gràcies a l'ajuda, el suport i la convicció que tenim de reconéixer la nostra llengua i la importància de defensar la cultura" i ha tancat la jornada animant al públic: "Espere que aquest cap de setmana fem d'Alacant la capital de llibre en la nostra llengua".

Recibe toda la actualidad
Alicante Plaza

Recibe toda la actualidad de Alicante Plaza en tu correo

Nacen las Jornadas Gastronómicas de Finca Santa Luzia: tradición, innovación y excelencia culinaria
Nadia Hafid afronta "sin tapujos" el racismo de la sociedad en el cómic 'Mala olor'