ALICANTE. Dijous passat el santoral commemorava, un any més, la festa de sant Miquel. Sembla que l’origen d’aquesta festa es deu al fet que un 29 de setembre, al segle V o VI, segons les fonts, fou dedicada a sant Miquel una església a la via Salària, a les rodalies de Roma. Sant Miquel és una data assenyalada per a molts pobles valencians.
A la Vila Joiosa, per exemple, a més de ser un dels patrons del poble, al voltant de sant Miquel té lloc una antiga festa, amb origen en un privilegi de Carlos I, que, en 1533, concedí al municipi el permís per a celebrar mercat i fira anual, a perpetuïtat, des de sant Miquel a Tots els Sants. Els veïns aprofitaven per a posar a la venda i oferir els productes que havien collit al mes de setembre. Per als llauradors i regants de l’Horta d’Alacant, la festa de sant Miquel tenia una important significació agrària des d’almenys la baixa edat mitjana, sent especialment important pel que feia a l’aigua de l’horta. Per què, estareu preguntant-vos? Seguiu llegint i veureu quin univers més interessant envoltava el dia de sant Miquel a l’Horta d’Alacant.
Tres són, almenys, les circumstàncies que concorrien al voltant del 29 de setembre: la celebració del mercat anual de l’aigua, el començament anual de les tandes de reg o “martaves” i la fi de les tandes d’estiu o de terços i l’inici de les d’hivern. De les tres, la primera és la que es perdrà més prompte. Començarem per ella.