Hoy es 22 de enero

guardó de la diputació d'alacant

Vicent Usó guanya l'Enric Valor de novel·la amb 'El paradís a les fosques'

4/04/2018 - 

ALACANT. Vicent Usó i Mezquita (Vila-real, Plana Baixa, 1963) és el guanyador del premi de novel·la Enric Valor 2018 amb l'obra  El paradís a les fosques, que explica la història de Maties Passera, un comercial d’èxit que creu que la vida consisteix a escalar posicions en l’àmbit social i econòmic, i que està disposat a qualsevol cosa per a aconseguir-ho.  «El premi Enric Valor em fa un goig especial per diverses raons: pel prestigi del seu palmarès i perquè ha sabut mantenir un nivell elevat i constant durant tota la seua trajectòria; perquè porta el nom d’una persona extraordinària, a qui vaig tenir la sort de conèixer i a la qual admire i estime; perquè situa El paradís a les fosques en la millor posició de partida possible», ha assegurat.

Vicent Usó ha publicat 16 obres, entre novel·les i novel·les breus, entre les quals destaquen La mirada de Michelangelo, La taverna del Cau de la Lluna, Crònica de la devastació, Les ales enceses, El músic del bulevard Rossini o Les veus i la boira. També ha publicat narrativa juvenil (La retratista d’ànimes), contes en mitjans de comunicació (El País, El Mundo, El Temps) i reculls diversos.

La seua obra ha merescut una dotzena de premis literaris, tant de contes com de novel·la. Entre ells, destaquen l’Andròmina dels Octubre, l’Alfons el Magnànim de novel·la de la Diputació de València o el Fiter i Rossell d’Andorra. A més, ha estat dues vegades finalista del premi Sant Jordi de novel·la.

Des de 2013, imparteix en la UNED un taller d’Escriptura Narrativa, fruit del qual és l’assaig L’arquitectura de la ficció, on reflexiona al voltant dels recursos i les tècniques principals que fan servir els escriptors. Des de desembre de 2017, participa en el programa de ràdio sobre llibres Plaerdemavida, d’À Punt Mèdia, amb una secció pròpia, «La bona lletra», on parla de tècniques i recursos, anècdotes i curiositats literàries.

En quant a l'obra, L’obra s’estructura en dos àmbits diferents: d’una banda, les peripècies del protagonista, el contacte que estableix amb les altes esferes de la societat, i la relació amb Carol, la seua esposa, i amb la seua mare, que queda vídua enels primers compassos de la novel·la; de l’altra, va emergint el passat fosc dela seua família, que trencarà el vel de silenci amb què tots l’havien ocultat iirromprà en la vida de Maties i li farà plantejar-se el perquè de cada cosa.

«Amb El paradís a les fosques, com en altres novel·les que he escrit, intente interrogar-me sobre el món que m’envolta. Durant els darrers anys, he pogut observar com triomfava una filosofia de vida segons la qual no hi ha valors que valga la pena respectar si s’hi interposen entre nosaltres i l’èxit. Per això, el protagonista és un comercial d’una empresa d’esmalts ceràmics l’ambició del qual és aconseguir l’èxit en totes les facetes de la vida: la professional, l’econòmica, la social, la sexual... Una projecció que només pot aconseguir si trepitja els qui són més avall, i que suposa un risc que ningú té en compte: quan ets a dalt del tot, t’hi trobaràs sol», ha comentat Vicent Usó.


Noticias relacionadas

next
x