en consonàcia amb la Nova Llei de la ue

Per què cal protegir les dades privades? L'escriptor Xavier Duran ho esbrina al seu nou llibre

5/06/2018 - 

VALÈNCIA. Ja està disponible per al públic L’imperi de les dades, de Xavier Duran, Premi Europeu de Divulgació Científica Estudi General, un títol que vol conscienciar els lectors i lectores del perill que suposa la despreocupació o el desconeixement sobre les dades personals que facilitem a tercers, sovint, sense ser-ne conscients.

Precisament, la qüestió principal plantejada en el text enllaça amb la recent entrada en vigor de la Nova Llei de Protecció de Dades de la Unió Europea, ja que aquest llibre ajuda a conéixer les garanties legals de què disposem per a protegir la nostra informació privada i com fer-ne ús. El problema principal és que, habitualment, no coneixem les dades que les empreses recopilen sobre nosaltres mateixos i tampoc sabem com els les proporcionem.

Com afirma Xavier Duran: "Ser prudent en l’ús de les xarxes socials o dels telèfons mòbils pot ajudar, però visitant webs, movent-nos amb el mòbil connectat o fent servir el navegador del cotxe, per exemple, es pot fer un seguiment d’algunes de les nostres activitats i deduir, a través d’algoritmes, informació molt personal". Així, com més aparells intel·ligents connectats tinguem, més finestres hi haurà per on poder captar la nostra informació.

Per això, la Nova Llei de Protecció de Dades de la Unió Europea estableix alguns paràmetres bàsics de protecció per als ciutadans: la informació perquè l’usuari accepte o rebutge condicions d’ús ha de ser clara; cal la seua acceptació explícita de les condicions, que no es podrà establir per defecte; cada individu ha d’estar informat sobre quines dades recullen les empreses i quin ús en faran... "Cal tindre molt present que les dades no moren mai, ni s’esborren, sinó que s’acumulen, generant el que s’anomena big data o megadades, que hauria de gestionar-se de manera ètica i adequada", explica Duran.

A més, l’autor alerta sobre els perills, ja que "no podem oblidar tampoc que el fet que es generen moltes dades pot ser útil –per exemple, es poden aplicar a la recerca en camps com la medicina–, però també se’n pot fer un mal ús, ja que poden servir per a tindre un perfil complet de nosaltres, que pot comportar conseqüències molt greus, com veure com se’ns denega un lloc de treball o un crèdit per tindre un informe desfavorable basat en les nostres dades personals". És per això que L’imperi de les dades ens explica el procés de generació d’aquestes dades, així com el seu ús, per tal de previndre actituds que faciliten atacs greus a la democràcia i a la justícia.

Xavier Duran (Barcelona, 1959) és llicenciat en Ciències Químiques i doctor en Ciències de la Comunicació per la UAB. Actualment, presideix la Junta Tècnica del Museu d’Història de Sant Feliu de Guíxols. Ha publicat més d’una trentena de llibres de narrativa, d’assaig i de divulgació científica, reconeguts amb diversos guardons com el Premi Josep Vallverdú o el Premi de la Crítica Serra d’Or. El 1995 va guanyar la primera edició del Premi Europeu de Divulgació Científica Estudi General amb El cervell polièdric. Idees, sentiments i neurones.

Noticias relacionadas

next
x