Hoy es 6 de noviembre

mar i muntanya / OPINIÓN

Per una DO 'Moscatell de la Marina'

8/11/2016 - 

La província d'Alacant és històricament una terra de vins, de molts, bons i diversos. I ésper això que potser la Denominació d'Origen Vins d'Alacant, tot i que bona, fa que les varietats autòctones de diverses zones i comarques queden desdibuixades dins un ampli ventall.

Un bon exemple d'això és el Moscatell de la Marina Alta que lluita per aconseguir una denominació d'origen qualificada pròpia amb la que puga conquerir nous mercats i enriquir el seu patrimoni etnogràfic, cultural i també econòmic. La iniciativa que han posat en marxa enguany l'Ajuntament del Poble Nou de Benitatxell, els viticultors de la comarca, i l'enòleg i escriptor Joan C. Martín té també com a objectiu que els llauradors tornen al camp i que les vinyes tornen a ser part del nostre paisatge. És a dir, sostenibilitat, identitat i protecció del territori.

El projecte, a més, compta amb el suport dels pobles de la Marina Alta i no precissa d'una gran inversió tecnològica ni de diners de l'Administració. Tot depèn llavors de la Generalitat que, de moment, dóna llargues potser perquè considera que crear una nova DO és un exercici de romanticisme. En aquest sentit cal recordar que una DO és una estructura econòmica que posa en contacte a una producció de qualitat certificada i protegida amb segments interesants del mercat on es paga molt i en justícia al valor oferit del producte.

De fet l'expert en vins Joan C.Martín considera que en cas de crear-se la DO Moscatell de la Marina Alta la DO d'Alacant seria la més beneficiada, perquè actualment es barreja la identitat d'un gran vi negre que es cultiva principalment al Vinalopó i a l'Horta d'Alacant (Monastrell) amb la resta de varietats de raïm. Això afebleix cada varietat i el seu lloc d'origen (comarca). També crea confusió en els mercats.

Exemples en positiu d'aquest canvi de dinàmica els trobem, per exemple, a la província de Tarragona, principal competidora vitivinícola d'Alacant. Als anys vuitanta només hi havia dues DO a la província, una gran que era Tarragona i que agrupava a totes les comarques i una xicoteta que era DO Prioritat. Doncs bé, la Generalitat catalana va ordenar el territori vitivinícola i actualmente Tarragona té cinc DO ben conegudes: Priorat, Montsant, Terra Alta, Conca del Barberà i Tarragona. Totes han aconseguit més projecció exterior. Potser nosaltres també hauriem de fer el mateix.

Només apuntar que el Moscatell va ser plantat per primer cop en el Pla de Dénia en el S.VII aC quan arribaren els grecs de Focea que primer havien fundat Massalia (Marsella) i després Empúries (a l'Alt Empordà). El seu orígen llavors està a la península d'Anatòlia, a la vora del mar. A la Marina Alta tenim com a principal varietat el Moscatell d’Alexandria que s’utilitza per fer vi blanc, menjar de taula, pansa, mistela i vi dolç natural.

D'altra varietat autòctona de la Marina Alta és el raïm negre Giró, que va arribar a la comarca amb els repobladors mallorquins després de l'expulsió dels moriscos al1609. També tenim varietats històriques que no autòctones, com són el Trapadell i la Merseguera. Estan presents als nostres camps escreu desde el S.XIII, però són minoritàries.

Molt abans, al S.VIaC, els fenicis d'Eivissa ensenyaren els íbers la pràctica de la viticultura  i el vi a l'Alt de Benimaquia (la Xara -Dénia-), però no tenim constància de quina era la varietat de raïm que utilitzaven ni quin era el seu origen. Només sabem que era vi negre per una substància que ha quedat apegada als lagars (redis).

Noticias relacionadas

next
x