Hoy es 22 de enero

Exposicions, conferències i tallers DEL 8 AL 10 DE JULIOL

L’art tèxtil enfilarà l’agulla a la Marina Alta en un encontre organitzat pel mític grup De Reüll

30/06/2021 - 

ALACANT. Allà per 1992, un conjunt d’amants de l’art de la Marina Alta va decidir associar-se davant el desinterés de les autoritats per les activitats plàstiques en una zona eminentment turística i quasi “perifèrica” per a estes manifestacions. Però la seua postura no va ser la de la crítica, sinó la de l’acció: “Vam concloure que teníem capacitat de fer, no només d’exigir”, sentencia l’actual portaveu. I així, mirant de front els ajuntaments dels seus municipis, De Reüll va aconseguir que es creara una sala d’art contemporani, que es gestionaren intervencions públiques a la comarca i, fins i tot, coordinar un cicle de conferències que porta ja 26 edicions a les esquenes. Ara, l’agrupació artística més antiga del territori valencià reinicia el seu projecte amb un encontre d’art tèxtil que se celebrarà del 8 al 10 de juliol entre Benissa, Teulada, Gata de Gorgos i Xàbia.

Les jornades han estat presentades este dimarts a l’Institut Alacantí de Cultura Juan Gil-Albert amb la intervenció de l’artista i president del col·lectiu Josep Pedrós i Ginestar (més conegut com Josep Ginestar), la vicepresidenta Anna Perles i la directora cultural del Gil-Albert, Pilar Tébar, qui al poc temps d’iniciar-se en el càrrec (el passat abril), va contactar amb De Reüll per obrir-li les portes del centre i de la ciutat. “Estar a Alacant és per a nosaltres extremadament important”, apuntava Ginestar, i afegia que “esta presència obri una nova etapa per al grup”. A partir d’ara, De Reüll preveu organitzar un encontre anual sobre un tema relacionat amb l’art contemporani en què artistes, comissaris, crítiques i altres figures del sector puguen reflexionar-ne al voltant.

La primera edició estarà, per tant, dedicada al tèxtil en tota la seua diversitat, amb la qual cosa es pretén reivindicar una disciplina minoritària, amenaçada per la falta de mans i encara elaborada bàsicament per dones. Dones com les alacantines Pilar Sala i Teresa Lanceta (especialitzada en la confecció de catifes) o com les que exposaran en l’encontre: Maria Ortega i Concha Romeu. Així doncs, De Reüll té la finalitat de mostrar, com subratllava Anna Perles, que “l’art tèxtil és molt més que decorar balcons”, tot i que, pel fet d’assemblar-se a les manualitats, sovint “coste elevar-lo a la categoria d’art”.

Amb tot, l’objectiu del grup de la Marina és deixar clar que un territori allunyat de les grans capitals valencianes també pot participar en el discurs artístic i, fins i tot, constituir-se com un lloc de referència en la matèria. Per eixe motiu, la filosofia de De Reüll és, en paraules del seu portaveu, “presentar la cultura com a dinamitzadora econòmica”; demostrar que esta “també pot ser un revulsiu que atraga turistes” a una comarca sempre identificada amb el sol i la platja. Amb eixa missió, i després d’haver arribat al Centre del Carme de València, el col·lectiu inicia ara un període de col·laboració amb el Gil-Albert que, segons explicava Tébar, “veurà els seus fruits l’any que ve amb un concurs d’art tèxtil”.

Un manoll d’activitats

De moment, el segon cap de setmana de juliol estarà farcit de propostes relacionades amb esta especialitat artística. L’encontre arrancarà a Benissa a les 12 hores del dijous 8 amb la taula redona inaugural “Tradició tèxtil valenciana i la seua influència a l’art contemporani”, a càrrec de Josep Ginestar (també director de la mostra de Gata Art al Vent), Maria Ortega (directora de la World Textil Art i comissària de la Bienal d’Art Tèxtil de Madrid) i Irene Ballester (historiadora de l’art i experta en art de la dona). Continuarà a les 19:30 hores amb un diàleg entre les artistes internacionals Concha Romeu i María Muñoz, i es tancarà la jornada amb la inauguració de l’exposició col·lectiva Mini Art Tèxtil a les 21 hores, tot a l’espai cultural Cases del Batlle.

El divendres 9, en canvi, la seu de la trobada serà La Senieta, de Teulada-Moraira. Allà, tindrà lloc la conferència de la teixidora Claudia Martínez a les 19:30 hores, la performance de Sonia Sempere a les 20:30 hores —en què la “garabatera tèxtil” intervindrà un vestit durant 45 minuts— i, finalment, l’obertura al públic d’una selecció d’obres de Maria Ortega a les 21:30 hores.

El dissabte 10, l’encontre es traslladarà a Gata de Gorgos per gaudir d’un taller de creativitat tèxtil amb Lala de Dios, presidenta de l’Associació de Creadors Tèxtils de Madrid (ACTM) i expresidenta de l’European Textile Network. L’activitat, apta per a totes les edats, es realitzarà de 10 a 13 hores al Centre Social Integrat. Les jornades conclouran el mateix dia 10 a la localitat de Xàbia. A les 19:30 hores, a la Casa de Cultura, l’artista i professora de Belles Arts de la Universitat de Múrcia Eva Santos parlarà del poder transformador de l’art amb la conferència “Arte textil, una deriva necesaria”. I per a acabar, Concha Romeu inaugurarà a les 21 hores la seua exposició Volver en sí, que es podrà visitar a la seu de la Fundació CIRNE.


Noticias relacionadas

next
x