Hoy es 23 de enero

CONCERT D'INFINIT

Dolçaina i música contemporànea: el paradigma de la tradició i l'avantguarda a Sant Vicent

12/09/2020 - 

SANT VICENT DEL RASPEIG. "És una música estranya, difícil d'entendre; no és una música habitual ni que puga moure masses". Amb aquesta definició presenta Eva Ortiz, vicepresidenta de l'Associació Musical El Tossal i dolçainera, el concert que tindrà lloc aquest dissabte 12 de setembre a l'Auditori de Sant Vicent del Raspeig. Però lluny d'escoltar a la banda municipal, sobre l'escenari es presentarà Infinit, un grup fusió de música contemporània amb instruments tradicionals com la dolçaina, la tarota, el flabiol i la percussió.

Tradició i avantguarda es barregen sota la batuta de Francisco Amat, qui també és director de l'A.M. El Tossal. "La presència de Paco en aquest grup és fonamental; altra persona ni se n'haguera pujat al carro ni haguera desenvolupat totes aquestes músiques que fem", considera Ortiz. Ella mateixa va ser la precursora d'aquesta iniciativa, proposant-li-la al director i, "com ell se'n puja a qualsevol tren, va dir que sí", conta. "Té un especial interés per la música tradicional, motiu pel qual va madurar la idea i la va trobar interessant".

Aquest és el primer concert que el grup organitza a sa casa, Sant Vicent, i el senten com una "responsabilitat, però amb il·lusió. Fins ara, l'única regidora que s'hi ha interessat perquè toquem ací és la de Cultura, Raquel Rodríguez (EU)", trasllada la dolçainera. Alacant, Aigües de Busot, Benilloba o Santa Pola han sigut algunes de les localitats que ja han sentit la fusió d'Infinit, "però semblava que al poble no interessava; Raquel ha confiat en nosaltres", insisteix.

Amb la durada d'una hora, el grup obrirà el concert amb una obra performàtica anomenada Infinit, la qual que dóna nom al grup. Obertura, Efectes i Prometeus són altres dels temes que es podran sentir a partir de les 20:00 hores a l'Auditori. I és que la dolçaina no és un instrument exclusiu de la música tradicional, ja que s'expressa en diversos corrents musicals com jazz, hip-hop o rock.

L'aforament està limitat a 90 persones i l'ús de la mascareta és obligatori. Tot i aquestes mesures, Ortiz trasllada la seua alegria per "ser un grup xicotet i poder permetre'ns el luxe de fer un concert a l'Auditori". "A més, com actuem a casa hem inclòs més sorpreses a l'espectacle", avança la dolçainera. I explica que Infinit és "l'únic grup de la zona que fusiona d'aquesta manera allò tradicional i allò avantguardista".

L'origen d'Infinit

La primera actuació d'Infinit es va donar l'any 2016, "encara que el procés de maduració del grup va ser anterior", apunta la música. El Baluard de Santa Pola va ser el lloc que va sentir per primera vegada la proposta musical, en una exposició que va permetre un concert a huit sales "on vam tombar el huit i el vam convertir en un infinit", interpreta.

L'exposició portava la signatura de Juanjo Hernández, un artista plàstic alacantí especialitzat en art contemporani. "En l'ideari del grup Juanjo Hernández és una figura fonamental", comenta Ortiz. "Ens va donar eixa espurna que necessitàvem per cohesionar-ho tot". A més, també és el responsable de la vestimenta dels i les integrants d'Infinit, ja que la brusa tradicional blanca la va omplir ell de colors.

Noticias relacionadas

next
x