Impressions després de l'estrena de 'incovidsació en do major'

Dansa 'contactless': frustració i individualitat a la nova proposta de Sol Picó

10/08/2020 - 

ALCOI. "Era una mica un experiment". La dansa improvisada de la ballarina i coreògrafa alcoiana Sol Picó va estar l'encarregada d'inaugurar aquest dimecres l'escenari principal de 'Sagunt a Escena', al seu emblemàtic Teatre Romà, amb l'obra InCovidsació en Do Major, i que va comptar amb la presència del conseller d'Educació i Cultura, Vicent Marzà, y la consellera de Participació, Rosa Pérez Garijo. "Estàvem tots una mica expectants, ja que era, com aquell que diu, el primer dia d'estrena, i no havíem pogut provar l'obra en cap altre lloc, i, encara que estava tot molt tendre, la reacció del públic va ser molt bona", subratlla l'alcoiana. 

Una obra basada, a més de en la improvisació, en tota una sèrie de sentiments i sensacions, centrats, paradoxalment, en la impossibilitat de tocar-se pels mesos de quarantena. "La frustració, la individualitat, la solitud; tot allò que ens ha passat en aquest temps, i com això s'ha transmés a l'escenari, on, encara que nosaltres solem tocar-se, en aquesta ocasió no hi hagut gens de 'contact'", detalla Picó. Cinc músics i huit ballarins en aquesta InCovidsació, que substitueix a l'Animal de Sèquia. "És l'obra que havia d'haver inaugurat 'Sagunt a Escena', on hi havia vora quaranta persones damunt de l'escenari", recorda la ballarina d'Alcoi.

Encara que amb la música minimalista dirigida per Jesús Salvador Chapi i interpretada per Ensemble d'Arts, on també participa el cantant i guitarrista Carles Dénia, la nova proposta suposa "un altre món", musicalment parlant, reconeix l'autora. "És un altre concepte que no té res a vore amb Séquia, que va sobre el folklore valencià", encara que han pogut "reutilitzar" puntualment alguns materials de l'anterior treball, confessa. En aquesta ocasió, la feina amb els ballarins ha estat telemàtic, amb dos assajos a Sagunt exclusivament. 

InCovidsació en Do Major no té previst rodar més enllà de l'estrena d'aquesta setmana a Sagunt. "Encara que mai se sap", afegeix Picó. La pandèmia va agafar a la ballarina alcoiana a punt de llançar el seu 'solo'. "'Malditas plumas'; s'estrenava a deu dies de quan ens van tancar, al Teatre Nacional, i ara estic reprenent el tema", explica, amb la previsió de fer una preestrena el 5 de setembre, i de seguir girant durant octubre i novembre. A més d'un projecte de dansa en família, pel 4 d'octubre, i, abans, la realització d'un curs a la Cité internationale universitaire de París. "La pandèmia ha fet molt de mal a la dansa, el que passa és que, com és un sector que està bastant tocat i és molt fràgil, s'ha tingut la decència, en alguns casos, d'ajornar i no cancel·lar", apunta. "L'administració no és que siga molt ràpida, sinó que són les petites entitats teatrals, els teatres, qui s'han posat més les piles. L'administració no sé si fa allò que pot, però és cert que sempre es queda a la cua; solament espere que comencen a activar-se", insisteix. L'alcoiana té previstes algunes dates aprop de la seua terra; com per exemple, el 18 de desembre, al Teatre Serrano de Gandia, amb Animal de Séquia. També 'mourà' el duo que forma a Cita a ciegas junt al pianista Marco Mezquida. Abans, el 16 d'octubre, Castelló de la Plana acollirà una preestrena de la tan esperada Malditas plumas.

Noticias relacionadas

next
x