Hoy es 22 de enero

mar i muntanya / OPINIÓN

A què sona la gamba roja de Dénia?

17/01/2017 - 

Dissabte passat vaig poder gaudir del concert de l'Agrupació Artística Musical de Dénia que va estrenar al'Auditori de la ciutat una composició nova i original delsseus sics Javier Pinto i Josep Pastor, que contribueix encara més a promocionar la capital de la comarca com a ciutat creativa dela gastronomia. En concret em referisc a la interpretació de la banda sonora de la gamba roja de Dénia, escrita per ainstruments de vent i percussió, i que dura unsdivuit minuts dividits en tres moviments o actes.

Haig de reconéixer que la ideafunciona i que aquest nou instrument de promoció uneix dos àmbits molt propers iarrelats al poble, sica i gastronomia, emocions i sensacions, al voltant d'un dels símbols de la ciutat, el seu plat estrella, lagamba roja. El projecte ve acompanyat a més per un seguit d'audiovisuals que mostren el procés previ a la creació d'aquesta banda sonora, i que dissabte esvan juxtaposar al concert a través d’una gran pantallacreant un espectable encara més potent.

 A què sona la gamba roja de Dénia? En el primer dels audiovisuals que plasma el primer delsmoviments de la banda sonora, anomenat 'Pesca', elmúsic Javier Pinto acompanya als mariners de la barca de 'Mauri' a pescar aalta mar per embuïr-se de sensacions que li permeten crear la peça musical. Amb ells veu l'eixida del sol, observa la seva forma detreballar, el soroll del vaixell i de les cadenes, la calma de la mar, i fins itot el moment de tensió per sis'haurà aconseguit elproducte o no. Aquest peçafinalitza amb l'arribada a port a la caiguda del sol. Els espectadors vam poderdisfrutar d'un espectacle musical, farcit d'instruments de percussió que recreaven l’emoció d’aquests escenaris,i que va estar acompanyatsd'imatges que reforçaven la interpretacióde la banda.

En el segon movimentmusical, que duu per nom 'Cuina' elcompositor cercà l'experiència i el saber fer del conegut cuiner Quique Dacosta, que ha contribuït notablement a difondre la gastronomia local anivell internacional. Amb ell agafà aigua del mar i en el seu restaurant tresestrelles Michelin va aprendrecom cuinar la gamba roja. Pinto plasmà tot aquest procés en l'obra, intentant traslladar amb els músics i els seus instruments el so de l'aigua bullint, o el de lesbombolles in crescendo a mesura que pujava la temperatura. En tot aquest procés entenedor, previ a la creació, l’acompanyà també el crític gastronòmic Jesús Terrés. Tots tres departiren sobre la gamba, sobreel seu olor, el seu suc, sobrè la importància del seu cap, sobre què és el que la fa tant especial.

 

En el tercer àudiovisual explicatiu el músic gaudí de l'experiència de menjar-se la gamba roja,acompanyat per Dacosta i Terrés, tot i que elmoviment, anomenat 'Degustació, en aquest cas, foucreat pel seu company Josep Pastor, de família depescadors, que coneix el producte de casa de menut, i que aconseguí que la peça transmetera moments clau que passaven des de la incertesa abans de tastar elplat, fins al ritme viu i alegre que suposa l'explosió del sabor de la gambaroja a la boca.

En definitiva unespectacle multidisciplinar que aprofundeix en la idiosincràcia d'un poble mariner, i ho fa desde lacreativitat i el sentiment. Una manera diferent dedonar a conèixer a tot el món un símbol de Dénia, que abarca no només l’àmbitgastronòmic sinó també l’econòmic i el patrimonial. 

Noticias relacionadas

next
x