ALCOI. La Mostra de Teatre d'Alcoi, fira escènica de referència de la Comunitat Valenciana, ultima els preparatius per a la XXXII edició, que se celebrarà del 23 al 27 d'octubre. Dates de tardor que són novetat, traslladades des del maig habitual per imperatius tècnics burocràtics que molt possiblement consolidaran aquest calendari. La programació prevista inclou vint-i-tres espectacles, una mica menys pròdiga quant a xifra absoluta que anys anteriors però generosa en continguts de gran atractiu per tractar-se, en gran majoria, de novetats amb gira a penes iniciada o de muntatges que arriben com a estrena absoluta.
Entre les estrenes cal destacar Consciència, de La Dependent, una de les companyies valencianes consolidades, així com Maror, un text de Rodolf Sirera que recupera Zircó Produccions. També es visten d'estrena les companyies Marroch, amb Tròpic, i retrobem a Panic Map, amb Closka,de Juan Pablo Mendiola. Bullanga estrena, “a xiqueta que volia arribar a la Pau, una bella al·legoria vista des de la mirada infantil. Alarcón&Cornelles i Pérez&Disla, que solen oferir novetats en aquesta fira, ho faran també enguany amb Cinc minuts i Veure’ns, respectivament. Això mateix podem dir de La Negra, que gairebé ha culminat la seua exítosísima gira anterior i presenta ara Win Win amb la intenció de continuar captant públics en les geografies més àmplies. La Medusa, des de Castelló, consolidarà l'èxit inicial de gira de La Torre del Silenci i d’allà ens arriba Paraules d’Aire, amb Oreto i les formigues, teatre d'objectes de xicotet format per a públic familiar. Dos noms reconeguts, Begoña Tena i Patricia Pardo, posaran en escena una proposta singular, Viva.
Una altra primícia esperada serà Curial i Güelfa, clàssic de la literatura valenciano-catalana renaixentista, a càrrec de Bambalina Teatre Practicable, la trajectòria de la qual augura una aposta segura. Quant a companyies joves i emergents, també com a estrenes, trobem la valenciana La Zarra, amb “A tí te duele todo lo bueno” i també Emergides, amb el muntatge reivindicatiu “Mare”, o l'alacantina Desbaratats Teatre amb “Benvingut Mr. Hodgkin”. En aquesta mateixa línia es mouen les xiques de Unaovarias, que tornen a la càrrega amb ironia i diversió en “Tribu”.
Altres moments destacats seran els de Cost de Vida, producció potentíssima de La Villarroel, on tindrem l'oportunitat infreqüent de trobar com a actor protagonista a Julio Manrique, de qui no caben presentacions i de presència remarcable a Alcoi perquè es prodiga més com a director escènic i estarà a més acompanyat per Anna Sahún i un repartiment d'alt nivell, en una producció que s'obri camí en terres valencianes després de l'èxit rotund a Barcelona.
El circ i la dansa troben espai, com és habitual, en la Mostra d'Alcoi. El primer, amb Els Pfeiffer, de La Troupe Malabó, acabada d'estrenar amb fortuna i per iniciar gira. L'art del moviment el tindrem amb una versió completa de Anhel, de Cristina Gómez, creació atrevida quant a fons i estètica, que ve avalada per reconeixements en l'última temporada i que es va avançar en la recent Dansa València amb una pinzellada ben rebuda, per obrir boca del que oferirà complet a Alcoi.
Destaca, també, el metateatre que oferirà Toni Agustí amb la seua Versión, aprofundint en els processos artístics i personals que lliguen text i els actors que els porten a escena, així com a La Valenciana, amb La Vídua Valenciana, coproducció de l’Institut Valencià de Cultura que ofereix nova visió, juvenil, fresca i desenfadada, del millor Lope en la seua etapa vinculada a la ciutat del Túria. Sorprendrà el públic infantil l'acció de carrer de Dinosaures i Princeses, de Comedyplan i, finalment, tancarà la programació d'aquesta Mostra un musical teatralitzat a càrrec de Melomans, que sumen les veus a capela en Libre, producció ambiciosa que rememora la figura de Nino Bravo des d'una perspectiva fresca i profund respecte a l'artista vocal referent.
A més de la programació escènica, Alcoi acollirà trobades, presentacions de projectes, publicacions, gires aniversari o lliuraments, com els mateixos Premis Mostra de les propostes exhibides l'any anterior o el veteraníssim Premi Ciutat d’Alcoi Pep Cortés, de dramatúrgia escrita. Continguts, en definitiva, específicament oferits per i per al sector de la gestió, la producció, la distribució i exhibició, en el seu denominat Espai PRO, que permet amb horaris coordinats amb les exhibicions en sales i teatres, que l'assistent professional i el públic, en la franja més oberta puguen, sense encantar-se, arribar a tot com és marca de la casa en aquesta fira. Una any més torna l’aposta, en suma, per la normalitat i el treball conjunt del sector creatiu i la gestió cultural escènica, pública i privada. Un encontre esperat i, així ho creiem, més necessari que mai.
L’estratègia BioUpAlcoi arranca amb una trobada d’experiències prèvies per renaturalitzar la ciutat a partir de la seua orografia