MONÓVER/PETRER.L'ex president del Govern, José Luis Rodríguez Zapatero, ha visitat aquest divendres El Fondó de Monòver junt amb la consellera de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica, Rosa Pérez, la secretària autonòmica de Cooperació i Qualitat Democràtica, Toñi Serna i el director general de Qualitat Democràtica, Responsabilitat Social i Foment de l’Autogovern, José Ignacio Pérez. Durant la visita han estat acompanyats per Alejandro García, alcalde de Monòver, així com la Tinent d’alcalde María Amparo Maestre, el Regidor de Turisme, Lorenzo Amat, i la Regidora de Memòria Història, Júlia Tortosa, entre altres autoritats locals.
Aquesta especial visita s’ha centrat en conéixer l’Espai Memorialista del Fondó, compost per l’antiga Escoleta, on hi ha una exposició on s’expliquen els darrers dies del govern de la República a la zona, així com el refugi antiaeri i les terres on es estava l’aeròdrom des d’on van partir cap a l’exili membres del Govern de la II República, entre els quals es trobà el President, Juan Negrín. La comitiva ha recorregut el refugi antiaeri, el qual alberga de forma permanent una col·lecció de dibuixos duts a terme per xiquets i xiquetes durant la Guerra Civil Espanyola i durant la Guerra de Síria.
Prèviament les autoritats locals han tingut un dinar amb l'ex president on els representants monovers li han entregat productes típics de Monòver, “amb la finalitat de transmetre-li una mostra de la rica gastronomia que tenim a la nostra ciutat”, com ha explicat Mª Amparo Maestre, tinent d’alcalde. A l’obsequi hi havia “llonganisses, oli ecològic, Fondillon, formatge de Els Molins, Moscatell i diverses pastes locals”. Després del dinar, la comitiva ha visitat la Finca El Poblet, a Petrer, que fou la seu de la Presidència del Govern de la II República en febrer de l’any 1939.
Rodríguez Zapatero, en declaracions a la premsa, ha afirmat que aquesta “ha estat una visita commovedora, il·lustrativa i, sobretot, un acte inoblidable per a mi. Ací encara batega la memòria del darrer sospir de la República, expulsada per la força”. Després de conéixer tant El Poblet de Petrer com El Fondó, Zapatero ha assegurat que “per més que s’intente esborrar la memòria, abans o després, reapareix. Estem fent història, perquè la Història es fa recuperant-la”. I la història que perviu a El Fondó “ha de ser una història d’ensenyança i de reconeixement. S’ha de conéixer, s’ha d’aprendre i s’ha de difondre en pau i per la pau”. I ha seguit remarcant que “aquest ha de ser un espai per a la cultura, perquè el que prevé davant la intolerància, davant l’odi, davant la ira, és la cultura, és l’educació. Un lloc on aprendre els valors cívics de respecte, de civisme, de l’afecte i de la no imposició”. De fet, “tota la comarca ressona silenci i no hi ha res millor que el silenci per a educar-se i apreciar les coses importants de la vida”, ha conclòs. El President Zapatero ha remarcat que “un país no s’estima a sí mateix si no recorda a aquells qui van patir i commemora els llocs i els dies en els quals persones van perdre la vida per un ideal democràtic, com fou la II República”. I ha insistit en què aquesta “ha estat una visita molt important. Qui estima el seu país vol que la Història li acompanye i que la Justícia li ensenye”.