INAUGURACIÓ DE LA FIRA DE XIXONA I DEL "NADAL VALENCIÀ"

Xixona reivindica que es reconega el treball dels torroners i gelaters repartits per Espanya

3/12/2021 - 

XIXONA. La cinta de la XIII edició de la Fira de Nadal de Xixona ja està tallada i, amb ella, Nadal ha començat oficialment a la Comunitat Valenciana. Així ho ha expressat el president de la Generalitat, Ximo Puig, que ha estat present durant l'arrancada de l'esdeveniment a la seua edició més llarga, que tindrà lloc des del divendres 3 fins al dimecres 8 de desembre. "El Nadal valencià comença a Xixona amb la inauguració de la seua fira", ha reconegut el màxim representant del Consell, qui ha fet un recorregut complet per les 90 casetes que la conformen l'any 2021.

Una fira que es pot palpar de nou, on ha tornat la presencialitat que la irrupció de la pandèmia li va negar. "Fem fira, estem ací. Gràcies a la col·laboració de tots podem continuar dient que som un poble gran, reconegut, on el torró, els dolços nadalencs i el gelat són la nostra manera de viure", ha manifestat l'alcaldessa de la localitat, Isabel López, i, notablement emocionada, ha assegurat que Xixona és "el lloc més dolç del món".

A més, la primera edil ha aprofitat aquesta XIII edició per a reivindicar que es reconega el treball "dels xixonencs, torroners i gelaters que tenim repartits per tota Espanya, perquè on van, creen riquesa i ocupació. Som un poble no massa gran -em resistisc a dir que som xicotets-, però que tenim un nom immens, una imatge de marca que hem de defensar cada dia igual que ho van fer els nostres avantpassats".

En aquest sentit, López ha esmentat a dues famílies "que són símbol, amb els seus quioscos en la porta del Mercat Central d'Alacant", fent referència a les famílies Candela i Monerris, amb Esteban Candela i Noelia Monerris com a representants encarregats de tallar la cinta d'inauguració de la XIII edició de la Fira de Nadal, que es porta endavant amb la col·laboració de l'Associació d'Empresaris, Comerciants i Professionals de Xixona (AEX).

Ha sigut el president d'aquesta entitat, Pascual Sanchis, qui ha augurat una "gran projecció de futur" a la fira, on l'afluència de visitants s'incrementa any rere any. "En  2019 van ser més de 90.000 persones les que ens visitaren", aporta la dada. Un esdeveniment que, afirma, "és reflex d'un poble emprenedor i lluitador" i "espill d'una potent economia, on destaca la gran varietat i selecció de torrons i altres dolços que conformen una oferta extensíssima i molt especialitzada, a més de productes com el gelat, altre pilar de l'economia xixonenca, i d'altres articles d'alimentació, decoració i complements propis d'aquestes festes nadalenques".

Sanchis ha enaltit els torrons de Xixona i Alacant, "que són productes emparats per l'IGP de la denominació Xixona i Alacant, amb una innovació constant en sabors, formats i packaging, que fan patent el pes específic de la indústria xixonenca dins de l'alimentació i la seua aportació a un Nadal que és valencià: torrons, joguets, raïms envasats, vins, caves, etc.". I ha establit que, encara que Xixona té una "situació geogràfica estratègica -nexe entre Alacant i la costa, per una banda, i la comarca de l'alcoià i la seua potent indústria, per l'altra-, necessita continuar millorant les comunicacions, tant els accessos a Alacant i al demandat corredor mediterrani com a l'autovia interior que passa per Tibi, Ibi, Castalla i Onil, que permeta accedir de manera més ràpida i segura al que ara és una carretera sinuosa i antiquada".

Per la seua banda, Puig ha corroborat que aquest poble "està present als llocs més insòlits, gràcies a les persones que han anat portant el seu nom per tot arreu. Xixona és més coneguda perquè teniu -i permeteu que diga que tenim- un producte d'una qualitat extraordinària i, al mateix temps, hem sigut capaços d'irradiar això per tot el món". A més, ha instat a la "recuperació emocional" i ha demanat "màxima prudència" per la covid-19.

La inauguració d'aquesta Fira de Nadal ha estat precedida per l'últim ple del Consell de l'any, que s'ha celebrat a Xixona com una espècie de cucada d'ulls al municipi bressol del torró. En aquesta línia, el president de la Generalitat ha comentat que la sessió plenària a aquesta localitat "reivindica els productes valencians i, molt específicament, el torró. Quasi el 50% del torró que es fa a Espanya s'elabora a Xixona, amb la gran repercussió econòmica que té", ha informat.

Noticias relacionadas

next
x