XALÓ. L'Ajuntament de Xaló ha dut a terme en els últims mesos a través del Museu Arqueològic i Etnològic de Xaló el projecte d'intervenció d’adequació, protecció, conservació, estudi i posada en valor de la Bassa dels Arcs. L'objectu era protegir este Bé de rellevància local d'una sèrie de factors de caire negatiu que amenaçaven seriosament la conservació de l’element arquitectònic. Per això, es va optar per adoptar una sèrie de mesures destinades a revertir esta situació i així desenvolupar actuacions destinades a fomentar la conservació, estudi i posada en valor del bé atés que la Bassa dels Arcs està inclosa dins del catàleg de béns i espais protegits de Xaló.
Des de la Regidoria de Patrimoni es varen iniciar els tràmits per a la materialització d'un projecte integral d’intervenció en la denominada Bassa dels Arcs -o del Xopena-, basat en varies fases d’actuació. Esta primera fase ha consistit en actuacions de protecció i conservació, estudi i condicionament de l’entorn així com de les instal·lacions i elements patrimonials existents. S’ha dut a terme el tancament perimetral, la neteja i recuperació de la senda d’accés. Així com també la neteja i consolidació arquitectònica i dels diferents sectors tant externs com interns de l’immoble.
A més de la documentació i estudi arquitectònic, arqueològic i històric de l’element, s'ha posat en valor a través de la instal·lació de senyalització direccional, identifcatva i didàctca del conjunt que permeten la visita lliure del bé de manera adequada. En este sentit, s’han instal·lat un conjunt de senyals direccionals i identificatves que marquen dos rutes d’accés al bé, així com un conjunt de quatre panells didàctcs, tres d’ells dedicats a contenir informació específca sobre l’element i un quart sobre les normes i recomanacions de la visita (tots estan traduïts a tres llengües. valencià, castellà i anglès) i disposen d’accés a contnguts didàctcs ampliats, on line, mitjançant l’ús de codis QR.
Els treballs d’investgació realitzats durant l’execució de la intervenció ens han permès extraure una sèrie de dades referents a l’autoria de l’obra, la identifcació de la persona a qui fa referència el topònim, així com també de les diferents fases constructives i d’ús de l’element. Estes han estat incorporades als contnguts didàctcs de la intervenció amb l’objectu de facilitar la correcta interpretació del bé. L’equip que ha desenvolupat estes tasques ha estat format per Jaume Noguera, Felip Poquet i Rubén Vidal i en el conjunt de les actuacions han intervingut un obrer, un arquitecte, dos restauradors, dos arqueòlegs i un historiador.
En global, el projecte realitzat s’ha basat en la materialització de cinc classes d'activitats diferents entre si, i al mateix temps complementàries: la renovació i ampliació del tancament perimetral i de l’accés a l’element; la recuperació de la senda d’accés i dels elements de l’arquitectura de pedra en séc; la neteja i consolidació de la fabrica constructiva de l’element; el seguiment arqueològic i estudi del bé, i la posada en valor.
La intervenció ha estat cofinançada per la Diputació d’Alacant i l’Ajuntament de Xaló, amb un cost econòmic total de 39.940 euros, dels quals 37.984,80 han estat aportats per la Diputació d’Alacant i els restants 1.999,20 per l’Ajuntament de Xaló. El projecte d’intervenció esmentat s’ha dut a terme dins del programa d’ajudes “Subvencions per a ajuntaments de la província d’Alacant, per a reparacions simples, conservació i manteniment de monuments i patrimoni de ttularitat municipal i esglésies, anualitat 2023”, convocades per la Diputació d’Alacant.