CASTELLÓ. El seu nom científic, Theobroma, significa en grec "aliment dels deus". És la denominació que rep l'arbre del cacau, una planta que té com a principal utilitat la producció de pols de cacau o mantega de cacau, productes que s'utilitzen, fonamentalment, per a la fabricació de xocolata, un dels aliments més consumits arreu del món però que fins ara fa vora tres mesos no tenia a les comarques de Castelló cap espai que es dedicarà a la seua elaboració i transformació.
Xocolates artesans, ubicada a Albocàsser, naix a partir de la idea de Zenab El Azar, una jove disenyadora gràfica a la qual ja fa anys li rumiava obrir un negoci relacionat amb el món de la pastisseria. "Jo no he sigut mai molt de cuina, però de menuda sempre ajudava a ma mare quan feia pastissos i altres tipus de dolços que li encomanaven per a celebracions al poble i a la família sempre es parlava d'obrir algun negoci com una pastisseria o alguna cosa relacionada", explica Zenab.
Alumnes del millor pastisser mundial
Durant l'època de la covid la idea va madurar i va pensar "que s'havia d'obrir un negoci perquè, almenys, les receptes de ma mare no es perderen", assenyala. Des d'aleshores, el desenvolupament del projecte no ha parat, tasca que Zenab ha compaginat amb els seus estudis i pràctiques de treball, i ha servit a sa mare, Mihaela, per a formar-se al costat de diferents mestres xocolaters i pastissers, com per exemple Antonio Bachour, el millor xef pastisser del món 2022.
Així, des del mes de juny, el projecte ha anat prenent forma i finalment l'obrador ha obert al local on estava ubicada l'antiga discoteca Carruan's d'Albocàsser. Al mateix temps, els seus impulsors han mamprés els passos per consolidar el tipus de negoci i la filosofia que l'envolta. "Nosaltres estem compromesos amb la societat i la natura; treballem amb xocolata pura i elaborem les diferents creacions de forma artesanal sense utilitzar additius i sempre amb productes de temporada i de proximitat, com és l'ametla marcona d'Albocàsser, l'avellana de Benassal, les anous de Zucaina i fruita que ve des de Vinaròs", explica la CEO de l'empresa, que entén l'elaboració de dolços de xocolata com un art.