CASTELLÓ. Qui coneix la Serra d'Espadà i els municipis que l'envolten sap del magnetisme amb el qual aquest paratge natural de les comarques de Castelló impregna els seus habitants i visitants. Un encanteri que ha atrapat a Román Rivas i a Ainhoa Buigues, una parella que s'ha proposat demostrar que a les zones rurals també es pot emprendre, tindre un negoci i viure de la seua rendibilitat.
Román, nascut a Aín, és arquitecte i fins fa uns anys vivia a Mèxic, on es va haver de desplaçar per qüestions laborals de la família. Els avantpassats d'Ainhoa, llicenciada en administració i direcció d'empreses, també són d'Aín. Ella vivia a València, on treballava a un despatx amb sa mare. L'any 2017 Román i Ainhoa van decidir donar-li un canvi radical a les seues vides i van tornar al poble per a crear la seua pròpia empresa, el Celler de la Ibola, i també posar en marxa un projecte de vida. "Quan estàs lluny enyores més la teua gent, la trobes a faltar i vam tindre clar que volíem tornar als orígens i fer valdre el medi rural, i donar un espenta perquè els municipis de l'interior tornen a tindré un estímul per la gent jove", explica Román, que va passar de viure en una ciutat de 8 milions d'habitants a un poble de 120.
Recuperació de camps històrics
Han passat ja set anys des que va sorgir la idea i la iniciativa empresarial s'ha consolidat, igual que el seu projecte de vida. Román i Ainhoa són pares d'una xiqueta de 4 mesos. Durant tot aquest temps, s'ha anat forjant el seu somni, sense presses però també sense pauses. Han creat una xicoteta bodega familiar per a recuperar una de les tradicions de la localitat de la Plana Baixa. "Aín sempre ha sigut un poble que ha treballat el vi, els meus besavis ja feien vi a casa, era molt comú que les cases tingueren vinyes, però ara els camps estaven tots molt perduts i hem volgut recuperar-los per a tornar a elaborar vi".