UN NOU FORMAT DE ROAD MOVIE MUSICAL EN À PUNT

València Califòrnia enceta ruta des d’Alacant amb Nach i Arkano

26/09/2018 - 

ALACANT. Explica la llegenda que quan Las Californias encara no eren Califòrnia, i el Hollywood Sign encara no descansava sobre el Mount Lee, a la Serra de Santa Mònica, contemplant l’infinita extensió de Los Ángeles, València estava destinada a ser el bressol del cinema mundial, i el seu clima, les seues taronges i la seua orografia abocada al Mediterrani, un territori daurat, des del Sénia fins a Pilar de la Foradada. Després d’aquest “llàstima, no ha pogut ser”, ens hem passat la segona meitat del segle XX i tot el que portem de XXI emmirallant-nos en Califòrnia per acabar sent el retir daurat de Florida.

Però les road-movies que acaban a la Florida són del tarannà “Les boges aventures d’una família americana”, i Califòrnia és el final de ruta dels beatniks i un dels bressols del subgènere del r’n’r anomenat “Americana”, amb les arrels ben enfonsades en el folk i el country: Eagles, Flying Burrito Brothers, Steve Earle,... així que no és d’estranyar que el més arrelat dels grups valencians, Senior i el Cor Brutal, i el seu frontman, el més pelut dels músics valencians, s’agafaren a aquesta ruta impossible en el seu València-Califòrnia.

Inspirat en ella, la productora Tresdeu, sota la direcció de Pau Berga, ha dissenyat per a À punt, la nova televisió valenciana, un format nou de trinca: una road-movie musical en forma de fals documental, en la que Sénia Mulayali i Nelo Gómez conduiran la seua furgo per les carreteres valencianes, i ens descobriran música, associacions, col·lectius, espais, artistes consagrats i altres emergents.Dimecres 26 de setembre a les 23:45 la nova proposta arribarà a la pantalla d’À punt, amb el primer episodi dels 13 que fins ara ha enregistrat Tresdeu Mèdia. Sénia i Nelo iniciaran el seu viatge i s’encaminen cap a la ciutat que va inspirar la cançó Hotel in Benidorm a Paul McCartney. La ciutat dels gratacels, el Festival de la Canción, i ara mateix seu d’alguns del festivals pop més interessants del panorama estatal, com el Low, el Fuzzville i en breu el Visor Fest, serà el punt de partida dels dos viatges, des d’on enfilaran cap al sud, travessaran l’epidermis de la comarca de la Marina Baixa i la de l’Alacantí, i donaran testimoni de les seues profunditats musicals.

València Califòrnia és un road-show on dos presentadors recorren el territori en la seua furgo, a la recerca de les nostres músiques i els llocs que l’han inspirada”, ens comenta Pau Berga, director i productor executiu del programa, des de la seua productora, Tresdeu Media, “prou centrat en les músiques contemporànies. Cada episodi recorre una ruta determinada, no tant comarques exactes, com xicotets territoris sonors, acompanyats de les trames que els presentadors van patint, en un encaix entre ficció i realitat, entre documental i sèrie de situacions”.

En cadascuna d’aquestes rutes, la Sénia i el Nelo, que també són la Sénia coneguda booktuber i el Nelo actor amb forta retirada còmica, la Sénia benimacletera vinguda de Llosa de Ranes i el Nelo de Mislata, són la Sénia personatge que reflexiona sobre músiques i territori al seu diari, i el Nelo personatge curiós que s’enregistra fent de testimoni.

“Anem a cada territori, i ens trobem les músiques d’aquell, buscant sobretot generar contrastos, anem al rap, anem al folk, anem a l’electrònica, sempre buscant de generar aquesta dialèctica entre estils, amb el fil conductor d’una ciutat, d’una comarca, d’una línia de carretera”, continua Pau.

El primer episodi, al voltant de la ciutat d’Alacant, els seus barris i la seua comarca i la comarca de la Marina Baixa, amb la ruta Benidorm-Vila Joiosa-Alacant, s ’enceta amb la potència del rap. “Tindrem a dos dels representants més importants del rap hispà, Nach i Arkano, dos rapers que es coneixen i representen la vessant més clàssica i la més trencadora de l’actualitat, respectivament, que contrastaran amb el folk combatiu d’El Diluvi, gent de les comarques d’interior que han crescut i han viscut la ciutat d’Alacant, tant com per dedicar-li una cançó, Alacant, bandera clara, el que ens servirà per a una de les finalitats del programa, que és mostrar no només els grups, sinò cançons significatives que s’arrelen o s’inspiren en el territori”. Buscant contrastos, el rriot ramonià de Las infrarrojas farà costat amb el recordatori de Mediterráneo, aquella gran banda alacantina dels 80. Si els rapers Nach i Arkano ens porten els carrers del barri de Sant Blai, el record dels Mediterráneo ho farà amb els estrets carrers de la Santa Creu.


Cada dimecres, a partir del 26 de setembre, a les 23’45, mitja horeta de carretera i música a À punt, i després de l’emissió, cada episodi es podrà tornar a veure a la web d’À Punt Mèdia.


Noticias relacionadas

next
x