s'obrirà dins de 150 anys

Una càpsula del temps per al Misteri d'Elx

La Càpsula del Temps farcida amb les il·lusions viatjarà 58 anys, fins al 10 d’agost de 2074, quan es commemorarà el 150é aniversari de la restauració del Misteri.

29/10/2016 - 

ELX. ¿Quin objecte sorprendrà més a la generació dels nostres néts? Un parell de generacions, això és més o menys, segons el criteri sociològic o genealògic que s’adopte, el tempsde vida estimat per a la novedosa iniciativa de la Càtedra del Misteri d’Elx de la Universitat Miguel Hernández, dins del III Congrés de Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat, centrat en la figura del Misteri d’Elx: una Càpsula del Temps farcida amb les il·lusions, records i vivències dels participants en el Congrés (imaginem que també d’aquells amants de la Festa quevulguen participar-hi) que viatjarà 58 anys, fins al 10 d’agost de 2074, quan es commemorarà el 150é aniversari de la restauració del Misteri. L’aposta ha segut ben rebuda i recolzada pel Patronat del Misteri, en la veu del seu president, Fernando García.

El director de la Càtedra del Misteri de la UMH, Pablo Mas, establia un paral·lelisme entre la Magrana, el núvol on viatja l’àngel anunciador de la Marededéu, un artefacte escènic deforma esfèrica amb més de 500 anys d’antiguitat, i els viatges tripulats al’espai exterior, les naus espacials. Este aparell icònic ha servit dereferència per a la construcció de la càpsula, a mans del restaurador José Vicente Bonete, amb l’al·legoria de les il·lustracions d’Alex López. Una magrana de fusta amb cromatisme en atzur i or, amb característiques d’urna, ja que compta amb càrrega superior, que farà de dipositària d’un sobre per cada participant en el Congrés en el que “de forma privada podrà introduir-hi allò que desitge comunicar als veïns de l’any 2074”. 


Es tractarà d’un cas desincronicitat junguiana, però amb un sol dia de diferència, l’endemà de la presentació d’esta iniciativa, la veïna ciutat d’Alacant ret homenatge a una série de televisió mítica en l’imaginari popular més alternatiu, quasi una metasérie de televisió, reverenciada pels protagonistes de Big Bang Theory: Dr. Who, l’anglessísima sèrie de la BBC, amb el seu Tardis, una artefacte en forma de cabina policial que serveix per a viatjar en el temps. 

Sense entrar en paral·lelismes impossibles, potser algun inconscient, col·lectiu o particular, s’ha vist trait i ha mirat més enllà en les possibilitats de promoció i difusió de la Festa d’Elx. No seria gens menyspreable una producció televisiva, a l’estil dels Pilars de la Terra i Un món sense fi, ambientada en l’Elx medieval,  el naixement de la tradició mariana, les lluites pel rescripte, l’enfrontament amb el bisbat d’Oriola, el papa Urbà VIII. Un repte per a l’audiovisual valencià i noves maneres de mostrar el que envoltala representació d’un fet cultural i social singular des de fa segles.

Tot podria començar amb la trobadad’una altra càpsula del temps pretèrita, estratègicament amagada en un temps primigeni de la vida de la Festa, allà pel segle XV, XVI o XVII,  la seua apertura en l’actualitat i la sorpresa de la nostra generació davant dels objectes que hi van posar els nostres avantpassats. 

Artefactes que viatgen en el temps, amb missatges del passat per al futur, o viceversa.

 

 

Noticias relacionadas