Hoy es 22 de enero

tribuna libre / OPINIÓN

Un any d’inflexió: eficiència energètica per al futur

5/03/2022 - 

Encendre la llum és el primer gest que fem al començar el dia, un gest senzill darrere del qual està la mà del progrés humà. Tota la nostra quotidianitat gira entorn de l’ús de l’energia, alimentar-nos, desplaçar-nos, treballar, estudiar o l’oci, depen del nostre accés a l’energia.

L’index de benestar dels pobles va unit a l’ús energètic que tenen,  un ús ampli és garantia de la possibilitat de millors condicions de vida per a totes les persones, però també d’una major afecció dels impactes negatius que algunes energies tenen sobre el medi ambient. Perquè l’ús d’energies no pot fer-se a qualsevol preu i menys encara, quan eixe preu és la salut del planeta i per ende, de tots els èsser vius que l’habitem.

En 1998 es crea el Dia Mundial de l’Eficiència Energètica, amb l'objectiu de conscienciar i posar en valor l’estratègia de reducció de consums, la substitució de les fonts d’energia contaminants per unes altres netes i renovables, com la solar o l’eòlica. Un dia que a Elx hem celebrat amb activitats  de l’Oficina de Transició Ecològica i Acompanyament (OTEA) de la Generalitat, dirigides tant a la ciutadania, com a entitats i empreses.

Des de la Regidoria d’Eficiència Energètica apliquem la màxima de  “pensa en global, actua en local”, perquè entenem que la revolució energètica que ens ha de dur a la transició ecològica, passa per una ciutadania activa que s’implica en els canvis que milloraran la seua vida i que contribuiran a millorar també la vida  de la resta del món.  Sense eficiència energètica no hi haurà una transició ecològica ferma i coherent. Hem de reduir consums ja i hem de començar a consumir fonts d'energia renovable per poder aconseguir els objectius ambientals establerts per Europa.  

Des de l’Ajuntament d’Elx aquesta transició energètica la plantegem des de tres perspectives: La eficiència energètica municipal, l’acompanyament a la ciutadania amb l’Oficina de l'Energia Generem i l’impuls de l’autoconsum energètic amb les Comunitats Energètiques Locals.

A nivell municipal amb els fons EDUSI invertirem prop de tres milions d’euros en la renovació del enllumenat públic i dels edificis municipals. Enguany iniciem el projecte per a fer que els 53 col·legis públics d’Elx siguen eficients i generen la seua pròpia energia renovable, amb la intervenció a les dos primeres escoles.

Aquest 2022 estarà en marxa l’Oficina de la energia GENEREM que oferirà  a tots els il·licitans i il·licitanes un servei públic de consulta sobre la factura elèctrica i consells per a fer consums eficients i estalvis econòmics, també sobre les avantatges de l’autoconsum i les ajudes públiques disponibles. En suma, facilitar a qualsevol persona d’Elx que puga donar el pas de ser un consumidor d’energia responsable.

I per últim, un element que s’està convertint en una referència a nivell municipal i en el que Elx no volem quedar-nos enrere, les Comunitats Energètiques Locals, estem treballant decididament per a tindre un primer estudi que ens marque una experiència pilot per a ficar en marxa aquesta fórmula que ens ofereix beneficis tant ambientals com econòmics i socials.

Totes aquestes accions s’enmarquen dins de l’Estrategia Elx 2030, per un municipi verd i sostenible. 2022 serà un any d’inflexió, un any d’unir esforços administracions públiques i ciutadania, un any en el que tenim la responsabilitat d’accelerar la transició energètica, de  millorar el present i de millorar el futur, un futur que volem més sostenible, més humà.

* Felip Sànchez és regidor de Comerç, Eficiència Energètica i Desenvolupament Rural en l'Ajuntament d'Elx

next
x