X AVISO DE COOKIES: Este sitio web hace uso de cookies con la finalidad de recopilar datos estadísticos anónimos de uso de la web, así como la mejora del funcionamiento y personalización de la experiencia de navegación del usuario. Aceptar Más información

mar i muntanya / OPINIÓN

Santa Cecília, músics i Germanor

15/11/2016 - 

Santa Cecília va ser una noble romana martiritzada per la seva fe en el cristianisme i a la qual l'església catòlica va convertir en patrona de músics, poetes i cecs. La seva festivitat es celebra el 22 de novembre, data que els nostres músics commemoren amb goig i tradició.

I és que les associacions i unions musicals de la Comunitat Valenciana, és a dir, les nostres bandes, mantenen viu i jove tot aquest esperit. La música forma part de l'ànima dels valencians. Està inserida dins la nostra pell. Només cal escoltar una marxa mora o cristiana i ja salta l'espurna que connecta amb les nostres tradicions. I Santa Cecília és una d'elles. En aquestes dues setmanes, que antecedeixen al dia dels músics, ja han començat les celebracions. 

Sense anar més lluny dissabte passat a Benissa es van fer les albaes, uns cants tradicionals amb versos que es dediquen normalment als joves que s'incorporen per primer cop a la societat lírica i musical. Són cinc els intèrprets que les van protagonitzar (un tabaleter, un dolçaire, una versaora i dos cantaors).Vestits amb un blusó i acompanyats per la resta de músics es dirigiren a les cases dels que en breu havien de ser els seus companys.

Al diasegüent fòu el torn del passacarrer. Devers 200 persones acompanyaren els músics a cercar altre cop als onzejoves de la nit anterior. En arribar el president de la Societat Musical els va col·locar el pin de la banda demúsica i eldirector els va informar de quin anava a ser a partir d'aquell moment el seu instrument i quin era el lloc on estaven destinats. Va ser eixe el moment en què es produí la seva incorporacióa aquest nou món musical.

No obstant, el dia gran tindrà lloc el proper dissabte 19 de novembre, quan escelebre el concert extraordinari en honor a Santa Cecília. També serà el moment en què es faça la presentació oficial dels nous músics i l'homenatge a les dues cecilianes d'enguany.Aquesta figura simbolitza el paper de les mares dels joves músics i el seu esforç. Per a ells és una figura important.

De fet el diumenge encara hi haurà una altre passacarrer per anar a visitar a les cecilianes, i com a colofó, ofrena floral a la travessia del mestre Pepe Bertomeu (queva ser director de la banda durant 25 anys). Per acabar de commemorar la festivitatqueda el dinar de germanor. La Societat Lírica i Musical de Benissa ha fet enguany 125 anys. Peraquells qui la conformen és com una segona llar. Un lloc on han aprés a estimar el seu art, on desde menuts desenvolupen trets com la disciplina, la responsabilitat, o el treball en equip, envoltats d'un ambient decordialitat.

A d'altres poblesde la Marina Alta i de més enllà aquestes tradicions són molt semblants. El proper dissabte hi haurà concerts percommemorar Santa Cecília a Teulada, a Xàbia, a Calp, a gairebé tots elsmunicipis. A pobles amb tradició musical, com Castell de Castells on la Unió Musical 'la Primitiva' no fa tant anys interpretava la músicasolemne de la missa de la Patrona. 

La música forma part de la nostra idiosincràcia com a poble. I les bandesmunicipals, juguen un paper educador, fan cultura i modelen la personalitat del jovent. Aquest és un dels motius pel quals la Unió Musical Calp Ifach va guanyar el Premi Jaume Pastor i Fluixà el 9d'octubre. 

La música cohesiona, no ho oblideu. No és qüestió només de bandes, sinó de també de colles de xirimiters, tabaleters, i moltes més.

next