alicantinismo / OPINIÓN

Pynchon & Co: tot un coet cultural

20/04/2021 - 

Geografies culturals dels Alacants, espais oberts i projectats. Hui visitem la llibreria Pynchon & Co, al carrer Segura número 22.

Laberint cultural excel·lent, fundat l'any 2014, primer va estar situat al carrer Poeta Quintana 37. En conèixer aquesta piscina de lectures tan àmplia i profunda vaig quedar glaçat de goig. Tenia un toc Barcelona, el cosmopolitisme i la sofisticació planera es respiraven a cada metre quadrat.

Prompte vaig conèixer en persona al seua xaman suprem i fundador, el meu amic Manuel Asín. També a l'inigualable Toni, sociòleg i alcalde oficiós de l'Altet.

La família es va anar ampliant i va arribar un nou espai, senzillament increïble. Amb una geografia amb forma de “f”es van enrolar a la tripulació Pepe, Ana i el simpàtic Guillermo, ulleres suggerents, valencià fluït.

Aterre, és dijous, a aquesta nau cultural. Vaig prenent notes, recorrent el seu cosmos tangible, material, petri. Amb forma de “f”, he dit abans. F” de fort, “f” de futur, “f” de fidelitat, “f” de ferotge modernitat.

La façana del local, tota de fusta, ja indica una federació, un maridatge distintiu: vinoteca, cafè, llibreria...així ens interpel·la.

Ja estem a dins...ens reben els textos recomanats.

A la dreta prestatges amb narrativa: catalana, castellana. A l'esquerra, un poc més avant, queda el mostrador de caixa...a la paret podem observar les lletres “PYNCHON”coronades per un arc de sant Martí.

Entre la “h” i la “o” està situat un coet a punt de partir per la lluna. Tot a Pynchon apunta al cel, a allò sublim, a un més enllà tan somiat com inexistent.

Pynchon ens convida a enlairar-nos, a pensar, a fer despegar el pensament i els sentits.

Anem més avant!...a l'esquerra, de nou, més llibres: Narrativa francesa, germànica i anglosaxona. A la dreta apareixen amistoses dos taules de novetats: llibres sobre feminisme i una selecció cuidada d'assajos providencials.

A la “rive gauche”, de nou, més seccions: fantasia, poesia,Grècia, Roma, cinema, cultura.

A la destra, ja per fi, s'obri el bar, promesa d'eternitat...dalt de la barra llums en forma de boles del món, que animen al viatge interior. Al fons, tot i les malèvoles però necessàries restriccions covídiques, encara resisteixen algunes taules on conversar prenent un te o un vi seleccionat, egregi i salvífic.

Allà, al final del tot, està la taula rodona on faig des de fa anys la meua benvolguda tertúlia “La terreta”, sobre temes alacantins.

Passada aquesta zona, de nou i a l'altre costat, més volums acollidors: antropologia,política, història. Una columna grega marca el llindar que ve ara, precedit d'una porta.

Flanquejada aquesta frontera màgica, a la dreta queda el piano i la sala “Andrés Neuman”, dedica a cursos i tallers. A sinistra els llibres infantils.

La nostra “f” es va tancant...al fons fa goig i es fa vore un saló d'actes ampli amb una pantalla per projectar a la paret final. A la dreta d'aquest espai uns sofàs acollidors.

M'he deixat per al final la magnífica i fulgurant terrassa exterior, plena de plantetes coquetes, selvàtiques i sinuoses.

Complete el recorregut extasiat per aquest país de les meravelles que el camarada Asín ha sabut imaginar per a nosaltres. La pròpia Alicia deixaria de perseguir el conill, obnubilada per tanta bellesa, per l’hibridació sàvia, omnipotent i alegre que s'ha aconseguit generar a Pynchon.

Lloc de diàleg, reunió, punt fonamental de la ciutat, no hem d'oblidar un darrer detall. Pynchon no és soles Pynchon, és Pynchon & Co...i la “co” és companyia, és col·laboració, és co-creació.

La “co” som tots nosaltres quan viatgem al futur en aquest satèl·lit cultural. Llunàtics, lletraferits, poetes maleïts i demés tropa, vos espere a Pynchon, cel de lectura, amistat i il·lusió.

Antonio Adsuar és fundador del projecte-blog www.alicantinismo.com

Noticias relacionadas

next
x