VALÈNCIA. Misteri, atracció, goticisme, fascinació per l'art i la literatura, dominació i alliberament de les dones, psiquiatria experimental al París huit-centista, la Xàtiva de l'actualitat, la figura del desconegut doctor Lluís Simarro… Tot això i encara més ha cabut en la breu novel·la de l'escriptora Purificació Mascarell (Xàtiva, 1985), Premi Lletraferit 2022, que creua la història de Simarro i l'estudi de l'histerisme en les dones a finals del segle XIX amb les de Mireia i Neus, dos jóvens de Xàtiva que coneixen un misteriós personatge que obrirà les fondàries de la seua ment entorn de l'alteritat humana.
Escrita amb ritme addictiu i precisió d’orfebre, esta història sobre els enganys de les aparences i la dominació és un vertiginós descens als abismes del poder, a la cara més oculta de l’ànima humana. D'ella ha dit Rafa Lahuerta, autor de Noruega, també Premi Lletraferit de Novel·la, que "és una novel·la fascinant on tot encaixa amb precisió i intel·ligència, ja que Mascarell domina a la perfecció els fonaments sagrats de la literatura: memòria, evocació, ritme i misteri". La periodista i escriptora Olga Merino, experta en els estudis sobre l'histerisme, apunta que "des de darrere de l’espill del temps, les boges de Jean-Martin Charcot i l’Hospital de la Salpêtrière aplaudixen a Mireia".
No en va, Purificació Mascarell és professora de Literatura a la Universitat de València i investiga al voltant del cànon, la recepció literària i els estudis feministes. Així, després d'haver publicat el llibre de relats Cartilla de redención (Altamarea, 2021), ara du a les llibreries una novel·la que s'endinsa en la genealogia de la llibertat femenina, des de Lilith, la primera esposa d'Adam, a través de la relació entre dos dones i un home. Com apunta l'autora: "Les dones estem acostumades que la societat patriarcal ens ensenye que les altres dones són les nostres enemigues perquè als hòmens els interessa que ens vejam com a oponents". Mireia, a través de la seua inquietant i misteriosa història, revela molts altres punts de vista.
El Diafebus de Novel·la Juvenil el guanya Óscar Mora per La tempesta de Sant Joan
Els guardons fan balanç del seu primer lustre en el Centre del Carme