Hoy es 18 de diciembre

producció de l'Institut Valencià de Cultura amb text de Manuel Molins i direcció de Paco Azorín

'Poder i santedat' arriba al Teatre Principal

4/12/2020 - 

ALICANTE. El director general de l'IVC, Abel Guarinos; l'autor del text, el dramaturg Manuel Molins; i el director de l'obra, Paco Azorín, també autor de l'escenografia, han presentat a Alacant la producció pròpia Poder i santedatLa producció, com ha senyalat Abel Guarinos, "és un acte de justícia amb un dels dramaturgs més prolífics i importants de les arts escèniques valencianes de tots els temps. Com és de justícia que aquest magnífic treball puga ser gaudit pels espectadors de les comarques del sud, raó per la qual portem l'obra al Principal d'Alacant".

El director general de l'IVC ha destacat també la trajectòria de Manuel Molins, Premi d'Honor de les Arts Escèniques de la Generalitat 2018: "La seua obra és estudiada en totes les universitats del nostre àmbit lingüístic, ha rebut multitud de guardons i ha sigut representada i publicada profusament, fins i tot ha començat a editar-se la seua obra completa, el primer volum de la qual es presentarà la pròxima setmana al Paranimf de la Universitat de València".

L'obra, Premi Octubre de teatre Pere Capellà 2017, se centra en el judici a un jove, Lucho Pacelli, de família rica i vinculada al Vaticà, qui, després d'eixir del seminari i abans d'ordenar-se sacerdot, comença a investigar i descobrir, juntament amb un grup d'amics, entre ells una teòloga, una sèrie de coses que no li agraden: corrupció, abusos, pederàstia. A més d'entrar en una crisi d'identitat.

Segons l'autor, Manuel Molins, "la història es concentra al Vaticà com podria situar-se en un altre lloc. Però aquest Estat és especialment significatiu perquè és el centre espiritual del catolicisme mundial alhora que un niu de notícies contràries a la fe i un eixam de jocs de poder contraris a la santedat. Acompanyem el jove protagonista en la seua recerca i assumim els riscos de la llibertat: potser creurem menys en el poder i més en la bondat".

Una veritat documentada i contrastada forma els elements bàsics que, segons el seu autor, aborda 'Poder i santedat' (Els Àngels de Sodoma): "La meua obra és un text de teatre molt documentat en diversos llibres, reportatges, investigacions tal com es pot veure en l'edició on hi ha les notes de base de les escenes i una llarga bibliografia". 

"L'obra dialoga amb el nostre present des d'una mirada valenta i complexa, fent un cant a l'amor, a la diversitat i a la tolerància. Tracta temes tan actuals com la bondat, l'amor, la corrupció o la pederàstia amb l'eix central de la llibertat". En paraules del seu autor "aquest text es mou en l'àmbit de la llibertat perquè ha indagat sobre la veritat plural i assumeix el risc de presentar tota una sèrie de temes massa vius defugint l'escàndol o la denúncia fàcil. Al contrari, ens situa en un context de reflexió per a propiciar una nova utopia", ha afegit.

Paco Azorín, director i escenògraf d'aquest espectacular muntatge, afirma que "és un dels textos més complexos als quals m'he enfrontat, és una obra que parla de tot, de la situació moral, política i ètica. És una esmena a la totalitat, un obús als pilars fonamentals de l'ésser humà". El director també ha agraït l'esforç i l'entrega de tot l'equip artístic, tècnic i de producció i dels actors sobre l'escenari, dels quals ha destacat: "El text exigeix un compromís personal per part dels actors que va més enllà del fet professional per les denúncies universals que conté el text".

L'espectacle té una estètica totalment contemporània. L'escenari és com un gran joguet en què tot s'hi relaciona: els personatges es mouen en l'espai, per la llum i els moviments de la imponent escenografia. Uns personatges que interpreten catorze actors i actrius: Borja López Collado, Victoria Salvador, Andrés Navarro, Pep Sellés, Joan Daròs, Lucía Aibar, Isabel Rocatti, Rafael Calatayud, Bruno Tamarit, Marta Santandreu, Àngel Fígols, Arantxa Pastor, el músic Guillem Duquette i el reconegut cantant i 'freestyler' Errecé. La banda sonora és de Damian Sánchez i el vestuari de Pascual Peris.

Noticias relacionadas

next
x