Mar i Muntanya (155) / OPINIÓN

Oli diànic

24/09/2019 - 

Hem begut oli als pobles d'interior de la Muntanya d'Alacant? Hi ha remei, o la vida rural d'aquestes poblacions està en perill. Els pobles es van buidant o cada cop hi ha més joves que decideixen quedar-se i emprendre noves fites respectant les seues arrels? Com pinta aquest present i futur. Hi ha possibilitats? No ens posem negatius. Sempre hi ha camí... Això diuen a territori diànic....

Almenys aquesta es la impressió que vaig tenir la setmana passada quan vaig acudir al molí d'Alcosser de Planes (El Comtat), a una reunió de xicotets productos d’oli que treballen de manera conjunta, unint sinèrgies i coneixement, per tal de dinamitzar el seu sector amb un producte de qualitat i diferenciat. Un grup que va néixer no fa encara un any i que es diu Olis de Diània. Més de vint productors i amants de l'oli de la nostra terra que gaudeix de varietats autoctònes com la blanqueta,la mançanella (villalonga) i l'alfarenca. Un tresor líquid que molts encara no coneixen i que cal posar a l'abast de tothom.

Oli amb un paisatge ben marcat, de muntanya i bancal de marge de pedra seca. Oli rural, amb identitat i història. Una collita a punt de començar. Ruralisme innovador i sostenible, intel·ligent, que lluita con el despoblament i cerca fòrumules de creixement. Grup d'acció local que cerca dinamitzar aquest i d'altres sectors en zones rurals d'interior. Oli ecològic, de qualitat. Suc d'olives de territori diànic, com diria l'homenot Joan Pellicer, que en vida i amb senzillesa ens va donar a conéixer la saviesa i bellea de les nostres plantes.

Oli de Xàbia

Un rajolinet d'oli amb una bona llesca de pa. Joies minimalistes que combinen amb la vida frugal. Oli rural, que deixa enrere la marraixa feta i compartida per amics i veïns amb sabor fort i vetust per una botella de vidre amb oli verge extra que no renuncia al seu origen i autenticitat. Obrir portes i finestres a un nou mercat.Gastronomia, turisme i qualitat. L'emoció i el detall però, continuen en cada collita, en cada bancal, en cada almàssera, en cada botella feta per aquests emprenedors, produccions limitades de cooperativa o no.

Hui parlem d'olives, però ben bé podriem parlar de cireres, d'ametles, de garrofes o de raïm del bo -i els seus derivats (pansa i vi), sempre això sí, ben aprop de la pedra en sec. Minifundisme de muntanya i vall, també de zones del litoral. Comarques diàniques d'Alacant, la Marina (Alta i Baixa), El Comtat,l'Alcoià, i l'Alt Vinalopó. Zones com la Vall de Gallinera, paisatges màgics com la Foradà, que guarden petits tresors, ja siguen líquids o no.

Camí queda encara per fer, però senda hi ha....

next
x