autogestionada i oberta a idees de tot arreu

Naix 'El Planter', una editorial (des de Borriol) per a repensar el món

24/07/2022 - 

CASTELLÓ. Pensar en global però actuant en local. Aquest és l'esperit que vertebra la nova editorial El Planter. Creada des de Borriol, el que els seus fundadors busquen és principalment "apropar al veïnat les qüestions que ens travessen com a individus i com a societat".

Si bé Borriol és un municipi amb molt d'activisme- iniciatives com Festa Alternativa als Bous han servit d'inspiració en efecte als tres jóvens que hi ha darrere d'aquest projecte-, creuen Mar Sorribas, Laura Gonzalbo i Irene Castaño que al poble encara es podria generar molta més reflexió i coneixements. "Hem decidit tirar endavant aquest projecte, perquè sentíem que cal apropar altres qüestions al poble. Nosaltres tres som estudiants i molts dels temes als quals hem accedit i amb els quals ens hem topat ha sigut perquè hem eixit fora, al llarg de la carrera. Ens agradaria trencar amb açò", manifesta Sorribas, qui també ha militat al Feslloc, projecte que li ha motivat a fer canvis al seu poble.

El Planter naix arrelada a Borriol, als seus veïns i la seua realitat, però el que pretén és, així, anar més enllà de la localitat. "Aquesta realitat és la que coneixem i la que vivim. Ara bé, la idea és que partint del local explorem les qüestions que són globals i que ens afecten a totes i tots", expliquen els seus creadors.

La nova editorial, que es presentarà el pròxim 6 d'agost de manera oficial en el mateix municipi, ha llançat ja la seua primera publicació: El Planter, revista d'ideesA partir de deu articles, escrits per diferents borriolencs i borriolenques, es tracten temes universals de diferents àmbits. Des de la violència sexual associada a processos migratoris, i per tant la doble violència que sofreix la gent que emigra, fins a les cases d'apostes o la precarietat són alguns dels temes de debat a la seua primera publicació.

"Som autogestionats, creiem i volem ser-ho així"

Amb tot, com tants altres projectes, El Planter neix sense recolzament, de manera autogestionada i gràcies a les ganes que els seus impulsors tenen de poder generar noves ferramentes de pensament. És per això que, si bé l'editorial està oberta a les propostes que els puguen arribar, ara per ara no tenen els recursos suficients per a abraçar totes les idees que se'ls puga enviar. Precisament, el col·lectiu fa una crida perquè tot aquell que s'acoste a la presentació oficial puga fer un donatiu. 

"Hem aprofitat els coneixements que cadascú teniem. Un ha fet un grau de Traducció i Interpertació, altre domina la maquetació de textos, i juntament amb les ferramentes que hem trobat per Internet hem pogut tirar endavant el projecte", assenyala Sorribas, qui afegeix: "El ritme que ens marquem serà el que la nostra capacitat d'actuació ens permeta. No ens hem posat un plaç ni de cada quant eixirà un nou número de la revista. Som autogestionats, creeim i volver ser-ho així", afirma.

Són les ganes d'obrir un espai alternatiu de pensament crític i de reflexió el que anirà conduint a la nova editorial, que siga com siga, vol abraçar com més temes diferents millor, d'acord amb les possibilitats dels seus fundadors. El que vindrà després el temps ho dirà. "Ens agradaria també que aquest projecte servisca d'inspiració i que siga la prova de que si algú té una idea sols calen ganes per a tirar-ho endavant".

El Planter té oberta, fins al pròxim 6 d'agost, la venda anticipada de la seua primera obra. Una revista on també han participat Carme Bernat, Isabel Villarrocha i Paloma Sánchez i on també es tracta la importància de la memòria feminista o la violència obstètrica.

"La qüestió social no és més que això: arribar a aprendre com es defensa la vida". Amb aquesta cita de Salvador Seguí presenten els de Borriol el seu treball. 


Noticias relacionadas

next
x