alicantinismo / OPINIÓN

Llibreria Raíces: un Delorian actual i demodé

18/05/2021 - 

Lleialtat a la lectura, llegenda d’Alacant. En este nou episodi de les meues “geografies culturals dels Alacants” vull contar-vos la llibreria Raíces, “librería de lance”, decana dels establiments llibrescs de la capital del Benacantil. Fou fundada el 1976.

En començar la visita ens rep una estructura de fusta clàssica. Hi trobem dos aparadors que ens saluden. Al de l’esquerra llibres de segona mà i oportunitats quadrangulars. Al de la dreta novetats i llibres un poc més vells, seleccionats per temes.

En mirar la decoració d’aquestes dos finestres que presenten Raíces al món entenem la primera paradoxa. Estètica cuidada, renovació dels textos exposats, tematització. Qui va dir que no es pot ser elegant venent llibre usat!

Travessem ja el llindar i ens reben amablement Antonio Selfa (pare) i Jorge Selfa (fill), veritables capitans d’aquest vaixell cultural.

L'espai, amb forma de “l” invertida, és d'allò més captivador. Hem de decidir si comencem l’excursió per la dreta o per l'esquerra, on trobem un passadís que s’endisa cap a l'infinit lletraferit.

Comence a bussejar per la dreta. Prestatges de volums organitzats per col·leccions, destaca la sàvia aposta pels facsímils més orgullosos. Molt d’escrit sobre el cosmos clàssic grecoromà, alguns “Ortegues” de la col·lecció de l’arquer.

Una taula de velles novetats on reina sense disputa possible una Agatha Christie sempiterna. Al fons un cartell de cinema que anuncia “the kid” de Charles Chaplin, la cosa va de moments immortals. Al costat del “affiche” una escala amb una americana negra que hi penja.

La mirada s'alça per contemplar un segon pis de museu amb un munt de llibres grossos i venerables, que deuen de ser de principis del XX o més antics encara. Decoren unes lleixes a l'altura de la planta de dalt objectes retro-fantàstics que li donen a Raíces un toc de nostàlgia actual.

Torne sobre els meus passos girant a l'esquerra per donar una ullada a l'altra part de l’ “l” invertida.

Em fixe en la caixa, perfectament servida per un eficient Jorge Selfa que manufactura amb destresa paquets per les comandes online, auxiliat per un Apple I-Mac. Modernitat i lectures vetustes, tecnologia i manuals amb solera, conviuen amb naturalitat a Raíces.

Aquesta llibreria, ara ho tinc clar, és una autèntica màquina del temps, un Delorian fet de paraules que no necessita “condensador de flujo” per a portar al lector des del passat al seu futur més desitjat.

Cal, com no, descriure el passadís esquerre. Aquí troben una ràdio vella gran; els prestatges d’un costat porten clàssics en castellà. Una taula central ens apropa novetats: 3 llibres, 5 euros! Això no es pot superar…

A l'altra banda la secció més freqüentada per mi com a client: una excel·lent selecció de llibres sobre Alacant i les seues comarques. I al magatzem hi ha més, molt més! Car és important capir que Raíces és molt més d’allò que es veu.

Raíces es un transbordador temporal quasi infinit; demaneu a Antonio i a Jorge allò impossible i a l'endemà ho tindran al carrer Álvarez Sereix, 8, a tocar de la plaça de la Muntanyeta.

Raíces, santuari del lector, és renova sempre pensant en l’esdevenidor. Entra una xica jove, es posa a remoure lletres amb la vista. Al cap d'una estona s’emporta un Machado baratet, baratet.

És hora d’acomiadar-se però esclata la conversa amb els Selfa. Personatges rutilants han visitat Raíces: Berlanga, José Sacristán. El meu amic l’escriptor Luís Leante va pintar Raíces en un dels seus llibres i el raper alacantí Nach hi va gravar un vídeoclip.

Ningú, amics, i quan dic ningú vull dir que tampoc tu, ha de deixar de pujar a aquest Delorian demodé, a aquest capsula nostàlgica que mira cap al futur. T’ho diré encara més clar: visita Raíces i et trobaràs a tu mateix en un present plàcid i desconegut. Dit queda!

Antonio Adsuar és fundador del projecte-blog www.alicantinismo.com

next
x