alicantinismo  / OPINIÓN

Llibreria Ali-i-truc: la piràmide sagrada del coneiximent

27/07/2021 - 

Cóm va l’estiu amics? Continue en este article la meua serie anomenada “geografia culturals del Alacants”, centrada en les llibreries del nostre territori. Em trobe hui visitant Elx per fer una excursió a la clàssica llibreria Ali-i-truc, tota una institució cultural a la vila del Misteri.

Fundada l’any 1977, Ali-i-truc és molt més d’allò que sembla a primera vista.

Vaig cap a la plaça de les eres de Santa Llúcia, on està situada la nostra llibreria, les dos Ali-i-trucs.

Les dos, dius? Sí…la nostra cova literaria està curiosament dividida en dos locals, un dedicat a l’assaig, que es trova al costat del número 5, i un altre, el principal, que cau a la vora del número 7.

A l’Ali-i-truc menut, el dedicat a no-ficció, vindrem després. Entrem ja al gran, a la seu general. Estem a la porta. A la dreta un bonic aparador amb novetats. Franquejem el llindar que ens fa ingressar, ja sense remei, en aquesta piràmide sagrada dels llibres.

El primer que ens crida l’atenció és la peculiar organització de l’espai. Just enfront de nosaltres trovem una escala, que dona accés a una planta inferior. Com son d’interessants els llocs amb un pis clandestí per baix del nivel del carrer!

Ens quedem una estona marejant i mirant textos per la primera planta. Al passadís de la dreta ens saluden les revistes i la sección de còmics. Si avançem un poc més per el corredor dret de la nostra piràmide sense cocodrils, vorem molta literatura: novetats i llibres de fons convivitnt en harmonia.

En acabar aquest carril dret, estem a un part ampla al fons on visitarem els escrits dedicats a la literatura infantil i juvenil. Els tenim fins i tot classificats per edats! A l’esquerra d’esta part àmplia, una bona secció de llibre en valencià.

És temps ja de ser valent i baixar al pis inferior d’aquesta piràmide sagrada i llibresca. Els tresors que hi trobem són ben daurats, Ali-i-truc és la veritable biblioteca d’Alexandria en versió il·licitana!

Ja estem al segón pis i, una volta situats, ens adonem que hi ha un menut tercer sub-nivell que queda al darrere de l’escala. Abans de descendir a esta profunditat final, donem una ullada als prestatges que queden a l’abast dels ulls només arribar baix: natura, anglés, art, arquitectura, pedagogia…a Ali-i-truc, companys, trovareu de tot.

Al faraó, que sense cap dubte està soterrat a la cambra secreta de la nostra llibreria, no li faltaran lectures adients, això és segur.

Baixen un petit graó i ara estem al tercer nivell. Aquí trovarem els que són per a mi els llibres més interessants, les joies més úniques que Ali-i-truc ens pot oferir: els textos sobre història i vida local.

La mil·lenària Ilici se m’oferix en la seua riquessa interminable gràcies als escrits que puc vore aquí: ens parlem de la Dama, veritable deesa-mare d’Elx, del palmeral, del Misteri i de tantes i tantes meravalles d’aquesta ciutat patrimoni de la humanitat. Autors como Pere i Aurelià Ibarra, Gaspar Jaen i tants altres ens saluden treient-se el barret.

Toca ja tornar a muntar, eixir de la seu principal d’Ali-i-truc i acabar la visita al local d’assaig.

Eixim al carrer transmutats i nous i anem cap al número 5. El local és molt més menut i té forma rectangular. Un espill ens reb a l’entrada: dret, màrqueting, història, ciència, política…cents i cents d’incitacions per als amants de la no-ficció.

Cal tancar ja la visita…

No deixeu endinsar-vos a Ali-i-truc, tot un temple de cultura que seguix lluitant per fer d’Elx una ciutat lectora, coneixedora de la seua història i conscient del valor del seu patrimoni mil·lenari i etern.

A reveure i bones lectures amics!

Antonio Adsuar és fundador del projecte-blog www.alicantinismo.com

Noticias relacionadas

next
x