ELX.L’anuari de recerca i divulgació en valencià sobre el Baix Vinalopó de l’IECBV compta al número 35 amb una trentena d’autors que investiguen i promocionen els detalls de la nova llei de Protecció del Palmerar d’Elx; els extraordinaris esdeveniments històrics que han forçat a suspendre la Festa d’Elx en els últims segles; el bicentenari de Juan Vilanova y Piera o les més recents troballes arqueològiques a Santa Pola i Guardamar.
L’Institut d’Estudis Comarcals del Baix Vinalopó (IECBV) presenta com cada any al mes de novembre el seu anuari La Rella, un compendi d’articles de recerca i divulgació científica majoritàriament inèdits sobre el patrimoni de la comarca i el seu entorn, en el qual han participat una trentena d’autors amb diverses formacions (arqueòlegs, historiadors, físics, biòlegs, economistes, filòlegs, etc.). Cada edició de La Rella pretén endinsar-se amb rigor en la nostra història i el nostre entorn, contribuir a la reflexió al voltant de la nostra identitat, recolzar l’ús de la nostra llengua en l’àmbit acadèmic i difondre el coneixement. Es tracta de l’única publicació periòdica editada íntegrament en valencià a la comarca, i compleix enguany 35 edicions. La Rella es pot adquirir associant-se a l’IECBV o bé a les llibreries Séneca i Ali-i-Truc d’Elx al preu de 20 euros.
El primer dels actes de presentació serà el dijous 10 de novembre a les 20:00 hores al Centre de Congressos Ciutat d’Elx, amb entrada oberta a tot el públic interessat. En consonància amb els valors i objectius de l’IECBV, a l’acte previst per a Elx intervindrà la professora de la Universitat d’Alacant i membre de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua Sandra Montserrat Buendia, i oferirà una xarrada la documentalista de l’Ajuntament d’Elx Anna M. Álvarez Fortes, la qual presentarà el seu article «El convent de l’Orde de la Mercé a Elx: de l’esperit de croada a lloc d’enterrament».
Aquesta conferència ajudarà a comprendre amb perspectiva històrica la importància que el Convent de Santa Llúcia o de la Mercé té en la construcció i evolució de la ciutat d’Elx, en un moment en el qual s’està plantejant públicament l’opció política de cedir-lo a mans privades i convertir-lo en un hotel, privant així a la ciutadania del seu ús públic. Anna M. Álvarez farà un recorregut històric des que els pares mercedaris se’n van instal·lar a l’edifici dels banys àrabs fins que van ser exclaustrats el 1835, i l’etapa posterior de les monges clarisses. Encara queden, adverteix l’autora, restes soterrades per descobrir i fonts documentals per recuperar.
A aquest mateix motiu –el Convent de La Mercé i Les Clarisses– s’han dedicat les il·lustracions dels marges de la revista: es tracta de dibuixos de la pintora Antonia Baeza Tarí, amb els quals l’IECBV vol reivindicar la rehabilitació i l’ús públic de l’edifici.
A banda d’aquest article, enguany es publica a La Rella una investigació dels arquitectes Daniel Belmonte, Ana Satorre i F. Javier Molina que commemora els dos-cents anys del naixement de Juan Vilanova y Piera, naturalista valencià que és considerat el pare de la prehistòria moderna i que va recórrer la nostra geografia a finals del segle XIX documentant troballes de nous fòssils, coves i serres fins aleshores no descrits, així com el sistema de plantació i regadiu d’Elx. L’exposició d’aquest treball es durà a terme a Crevillent el dijous 24 de novembre a les 19.30 hores, coincidint també amb la presentació d’un audiovisual inèdit sobre Vilanova y Piera, i comptarà amb la presència del geòleg i exsecretari d’Estat d’Universitats Salvador Ordóñez, expert de primer nivell en la matèria.
L’anuari de 2022 està il·lustrat per l’artista de l’Índia Shami Mendiratta, un pintor de renom mundial establit a Santa Pola des del seu casament en 1999 amb Maribel López-Ojeda, propietària de Villa Adelaida. Les pintures que il·lustren La Rella provenen d’aquest edifici de 1910 de l’arquitecte Marcel·lià Coquillat i Llofriu, declarat Bé de Rellevància Local. Shami Mendiratta participarà en la presentació de l’anuari a Santa Pola el dijous 17 de novembre a les 20:00 hores. L’acte es completarà amb una xerrada col·lectiva de diversos historiadors de la Universitat d’Alacant i lal directora del Museu del Mar de Santa Pola, una exposició sobre les investigacions historicoarqueològiques dutes a terme al voltant dels jaciments de La Picola, el Portus Ilicitanus i el conjunt portuari romà, i la seua recent museïtzació. L’article està signat per Juan Francisco Álvarez Tortosa, Daniel Mateo Corredor, Daniel Tejerina Antón, Jaime Molina Vidal i María José Cerdá Bertomeu, i tots ells participaran en l’acte.
Contingut de l’anuari i altres autors
A més dels articles que s’exposaran als actes de presentació de la revista, aquest número de La Rella compta amb els següents treballs: