Hoy es 22 de noviembre

i reivindica la seua rehabilitació i gestió pública

L’IECBV presenta La Rella amb una investigació sobre el convent de Santa Llúcia i l’Orde de la Mercé 

10/11/2022 - 

ELX.L’anuari de recerca i divulgació en valencià sobre el Baix Vinalopó de l’IECBV compta al número 35 amb una trentena d’autors que investiguen i promocionen els detalls de la nova llei de Protecció del Palmerar d’Elx; els extraordinaris esdeveniments històrics que han forçat a suspendre la Festa d’Elx en els últims segles; el bicentenari de Juan Vilanova y Piera o les més recents troballes arqueològiques a Santa Pola i Guardamar.

L’Institut d’Estudis Comarcals del Baix Vinalopó (IECBV) presenta com cada any al mes de novembre el seu anuari La Rella, un compendi d’articles de recerca i divulgació científica majoritàriament inèdits sobre el patrimoni de la comarca i el seu entorn, en el qual han participat una trentena d’autors amb diverses formacions (arqueòlegs, historiadors, físics, biòlegs, economistes, filòlegs, etc.). Cada edició de La Rella pretén endinsar-se amb rigor en la nostra història i el nostre entorn, contribuir a la reflexió al voltant de la nostra identitat, recolzar l’ús de la nostra llengua en l’àmbit acadèmic i difondre el coneixement. Es tracta de l’única publicació periòdica editada íntegrament en valencià a la comarca, i compleix enguany 35 edicions. La Rella es pot adquirir associant-se a l’IECBV o bé a les llibreries Séneca i Ali-i-Truc d’Elx al preu de 20 euros.

El primer dels actes de presentació serà el dijous 10 de novembre a les 20:00 hores al Centre de Congressos Ciutat d’Elx, amb entrada oberta a tot el públic interessat. En consonància amb els valors i objectius de l’IECBV, a l’acte previst per a Elx intervindrà la professora de la Universitat d’Alacant i membre de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua Sandra Montserrat Buendia, i oferirà una xarrada la documentalista de l’Ajuntament d’Elx Anna M. Álvarez Fortes, la qual presentarà el seu article «El convent de l’Orde de la Mercé a Elx: de l’esperit de croada a lloc d’enterrament».

Aquesta conferència ajudarà a comprendre amb perspectiva històrica la importància que el Convent de Santa Llúcia o de la Mercé té en la construcció i evolució de la ciutat d’Elx, en un moment en el qual s’està plantejant públicament l’opció política de cedir-lo a mans privades i convertir-lo en un hotel, privant així a la ciutadania del seu ús públic. Anna M. Álvarez farà un recorregut històric des que els pares mercedaris se’n van instal·lar a l’edifici dels banys àrabs fins que van ser exclaustrats el 1835, i l’etapa posterior de les monges clarisses. Encara queden, adverteix l’autora, restes soterrades per descobrir i fonts documentals per recuperar.

A aquest mateix motiu –el Convent de La Mercé i Les Clarisses– s’han dedicat les il·lustracions dels marges de la revista: es tracta de dibuixos de la pintora Antonia Baeza Tarí, amb els quals l’IECBV vol reivindicar la rehabilitació i l’ús públic de l’edifici.

A banda d’aquest article, enguany es publica a La Rella una investigació dels arquitectes Daniel Belmonte, Ana Satorre i F. Javier Molina que commemora els dos-cents anys del naixement de Juan Vilanova y Piera, naturalista valencià que és considerat el pare de la prehistòria moderna i que va recórrer la nostra geografia a finals del segle XIX documentant troballes de nous fòssils, coves i serres fins aleshores no descrits, així com el sistema de plantació i regadiu d’Elx. L’exposició d’aquest treball es durà a terme a Crevillent el dijous 24 de novembre a les 19.30 hores, coincidint també amb la presentació d’un audiovisual inèdit sobre Vilanova y Piera, i comptarà amb la presència del geòleg i exsecretari d’Estat d’Universitats Salvador Ordóñez, expert de primer nivell en la matèria.

L’anuari de 2022 està il·lustrat per l’artista de l’Índia Shami Mendiratta, un pintor de renom mundial establit a Santa Pola des del seu casament en 1999 amb Maribel López-Ojeda, propietària de Villa Adelaida. Les pintures que il·lustren La Rella provenen d’aquest edifici de 1910 de l’arquitecte Marcel·lià Coquillat i Llofriu, declarat Bé de Rellevància Local. Shami Mendiratta participarà en la presentació de l’anuari a Santa Pola el dijous 17 de novembre a les 20:00 hores. L’acte es completarà amb una xerrada col·lectiva de diversos historiadors de la Universitat d’Alacant i lal directora del Museu del Mar de Santa Pola, una exposició sobre les investigacions historicoarqueològiques dutes a terme al voltant dels jaciments de La Picola, el Portus Ilicitanus i el conjunt portuari romà, i la seua recent museïtzació. L’article està signat per Juan Francisco Álvarez Tortosa, Daniel Mateo Corredor, Daniel Tejerina Antón, Jaime Molina Vidal i María José Cerdá Bertomeu, i tots ells participaran en l’acte.

Contingut de l’anuari i altres autors

A més dels articles que s’exposaran als actes de presentació de la revista, aquest número de La Rella compta amb els següents treballs:

  • L’historiador Carlos Cárdenas Blesa reflexiona sobre els intents de consolidar una identitat valencianista al segle XX sobre l’estructuració del territori i la gestió de les fronteres lingüístiques i territorials defensant l’ús de les comarques enfront de les províncies.
  • Joan Castaño García, historiador, traça un recorregut històric pels comptats moments en què la Festa d’Elx s’ha suspés en els segles XIX-XXI, per epidèmies de febra groga o còlera morbo, un terratrémol a 1829 que va provocar danys a Santa Maria, la Guerra de Melilla el 1909 o l’incendi de la basílica a 1936, la Guerra Civil i, naturalment, la Covid-19.
  • Bernat Garrido i Domènech, graduat en Llengua i Literatura Catalanes, signa una interessant investigació sobre el canvi de llengua a Asp i com, entre els segles XVII i XVIII, s’hi va substituir l’ús del valencià pel castellà.
  • Sonia Gutiérrez Lloret, Antonio García Menárguez i Víctor Cañavate Castejón detallen les troballes arqueològiques d’època romana localitzades a Guardamar del Segura, al Moncaio i la torre del Descarregador.
  • El biòleg Vicent Sansano Belso fa una pedagògica explicació d’allò en què resideix el valor dels horts de palmeres d’Elx. L’autor determina els criteris que ha de tenir la seua conservació, amb els usos i el model de gestió que hauria de garantir la seua supervivència.
  • També Joan Antoni Oltra, membre de Volem Palmerar i exregidor i exdiputat autonòmic d’EU, reflexiona sobre el palmerar d’Elx amb una anàlisi de la nova llei de Protecció i Promoció del Palmerar d’Elx, de 2021, i una reflexió sobre l’anterior llei de 1986.
  • El col·leccionista, investigador i comissari d’exposicions José Manuel Solá González documenta la història i el llegat de «Foto Gonzálvez Elche», l’estudi de fotografia d’Eduardo Gonzálvez Alonso i Antonio Gonzálvez Mateu, el treball dels quals va retratar la societat i els costums locals del segle XX.
  • Finalment, La Rella inclou també un apartat de Materials per a l’ensenyament, en què la comunitat educativa comparteix recursos didàctics. Enguany es publica un article dels professors de l’IES Cayetano Sempere Guillermo Latour i Ivan Quesada sobre l’aplicació de l’àmbit sociolingüístic com a forma de treball cooperatiu en les matèries Geografia i Història, Castellà i Valencià, un sistema que s’està estenent progressivament a l’educació secundària autonòmica.


Noticias relacionadas

next
x