Els IV Premis Lletraferit, després de Noruega

L'escriptor i articulista Manuel Vicent rebrà el Premi Lletraferit de Cultura Valenciana

13/09/2021 - 

VALÈNCIA. Com l’any passat, també enguany els Premis Lletraferit, convocats per Ediciones Plaza i Llibres de la Drassana, s’han hagut d’ajornar per la pandèmia, de manera que la Gala de Sant Joan, tradicionalment celebrada en juny, tindrà lloc enguany el divendres 17 de setembre, amb les seues tres categories: Novel·la, Novel·la Juvenil i Cultura Valenciana.

Serà una edició, la quarta, marcada pel descomunal èxit de la darrera obra guardonada amb el Premi Lletraferit de Novel·la, Noruega, de Rafa Lahuerta, que ha arribat ja a la 6ª edició i els 10.000 exemplars venuts, esdevenint un autèntic fenomen social. El títol s’ha sumat als dos que l’havien obtingut amb anterioritat, Narcís o l’onanisme, de Carles Fenollosa, i L’últim dels valencians, de Guillermo Colomer, que també havien tingut èxit de lectors i de crítica, i a les obres guardonades amb el Premi Diafebus de Novel·la Juvenil: Les aventures del capità Boira a Eivissa i Formentera, de Tono Fornes i Santi Inocencio; El traficant de nits, d’Ivan Carbonell, i La casa invisible, de Carme Cardona. Com és habitual, els guanyadors de sengles categories rebran 5.000 euros i 1.500 euros respectivament, a més de l’estatueta dissenyada per l’escultor Jaume Chornet, alhora que l’editorial Drassana publicarà les seues obres.

Segons ha indicat el president del jurat, l’historiador i editor Vicent Baydal, enguany s’han presentat un total de vint-i-quatre obres que, segons les seues paraules: “Han mostrat un nivell més que destacable i els guardonats, tant en el Premi Lletraferit de Novel·la com en el Diafebus de Novel·la Juvenil, sorprendran i seguiran contribuint a enfortir el panorama literari valencià”. En concret, el lliurament dels premis tindrà lloc este divendres 17 de setembre en la Ciutat de València, en una gala que començarà a les 19:30 hores en el hall del Veles e Vents, presentada per la comunicadora televisiva Maria Fuster, amb totes les mesures sanitàries requerides.

Joan Ignasi Alfonso, director d’expansió de Valencia Plaza, que coorganitza els IV Premis Lletraferit, destaca l’expectació en augment que han alçat estos guardons: “Tot i les dificultats marcades per la pandèmia, els Premis Lletraferit s’han consolidat com una cita ineludible en el calendari de la literatura en valencià. Seguim apostant fermament per enfortir una oferta editorial en clau valenciana”.

Manuel Vicent. Foto: Jordán

En la gala, a més, s’atorgarà també el Premi Lletraferit de Cultura Valenciana, que, després d’haver estat concedit a Joan Francesc Mira i Josep Piera, enguany recaurà en l’escriptor i articulista Manuel Vicent (la Vilavella, 1936). El lletraferit de la Plana s’ha mostrat “molt content amb esta distinció honorífica en la meua terra de part d’uns premis que estan contribuint a aprofundir la qualitat de la literatura valenciana”. Als seus 85 anys, Vicent continua publicant llibres, com la seua darrera novel·la, Ava en la noche (Alfaguara, 2020), i publicant columnes en el diari El País, on ho ha fet de manera pràcticament ininterrompuda des de fa quaranta anys, amb una important incidència social.

En definitiva, el divendres 17 de setembre la societat valenciana té una nova cita amb la literatura i la cultura valencianes en la gala dels IV Premis Lletraferit, amb més expectació que mai.

Noticias relacionadas

next
x