inauguració de la primera exposició que coincideix amb l'aniversari del seu naixement 

Les vint-i-cinc vacances de l’Ovidi preparen la seua gran festa a Alcoi

3/02/2020 - 

ALCOI. Un 10 de març de 1995, tot just fa ara vint-i-cinc anys, el famós cantautor Ovidi Montllor decidia fer vacances a Barcelona, forçat, a causa d’un càncer d’esòfag. El seu benvolgut Alcoi li ret ara un seguit d’homenatges en aquest any, entre recitals, concerts i fins i tot el cicle expositiu, que organitza en torn a la seua figura. Una proposta institucional, però amb fort tarannà creatiu, que intenta allunyar-se dels anteriors recordatoris, una mica ‘pomposos’, de vegades -d’altres, ben oportunistes-, per fer honor a aquell qui va ser, veritablement, l’Ovidi.

“L’homenatge és a ell, a l’Ovidi; moltes vegades açò no es té en compte”. L’escriptor i professor alcoià Jordi Botella és un dels principals creadors de la proposta ‘Perquè Vull a Ovidi Montllor’, que inaugura el cicle expositiu dedicat al cantautor el proper 4 de febrer, a les 20 hores, al Casal que porta el seu nom a Alcoi. Ho fa de la mà del fotògraf Mateo Gamón, artífex i comissari del projecte. La idea porta a l’equívoc intencionat des del seu punt de partida: primer, perquè la inauguració coincideix amb el dia que va néixer l’Ovidi, a la vegada que ‘es celebren’ les vint-i-cinquenes vacances, i segon, perquè no és ben bé una exposició. “En un primer moment, em van proposar fer una mostra de fotografia. No em vaig sentir capaç; jo no coneixia tant l’Ovidi i no volia fer quelcom banal, amb les imatges que coneix tothom”, explica Gamón. Llicenciat en Urbanisme, fill de pare valencià emigrat a França i resident a Planes des de fa gairebé tres dècades, Gamón ha treballat va treballar colze a colze al mandat de Lerma, com a fotògraf. Una disciplina que domina tot i que, insisteix, no és el seu fort en la proposta ‘ovidiana’.

Com arriba doncs a aproximar-se a la figura del cantautor alcoià? A través del pintor Antoni Miró. “Jo a l’Ovidi me’l vaig creuar al famós Café Lisboa, a València. El vaig veure actuar en una església del barri xinés, on va llegir el ‘Testament de Fuster’. Allò de dimarts 4 de febrer promet ser una espècie de ‘performance’, per dir-ho d’alguna manera. “He fet un ‘teatre’ al voltant de l’Ovidi. Hi ha vàries seccions: la primera és Tereseta, respecte a ‘Homenatge a T’, de Jordi. Després hi ha entrevistes realitzades a l’Ovidi a Catalunya Ràdio, que s’escoltaran a través d’un transistor; també trobarem un tocadiscs, rememorant la ‘cançò’, i un televisor, en record a la faceta d’actor, a càrrec de Kiko Carbonell”. Textos, recopilats també per Botella; alguna imatge de Pep Fuster, Paco Grau i Xavi Terol. Fins a una vintena de creadors i creadores alcoians hi participen a l’experiment, de caire col·lectiu, on part del material cedit és també de Javier Montllor, germà de l’Ovidi. El fil conductor de la mostra serà, precisament, el fill de Gamon, recolzat per la professora de l’Escola Municipal de Teatre d’Alcoi Rosa Fraj. “És un passeig per les diferents seccions (…) No hi ha previst que parle cap polític” (riures).

Més Ovidi, i menys ‘autopromoció’

La instal·lació es presenta amb molt de respecte vers a la figura de l’Ovidi. Ho explica ben encertadament Botella. “El perfil del cantautor que va faltar ha estat molt enfocat a un tipus d’artista contestatari, que està bé, però trobe a faltar la part creativa, polivalent, d’artista moderníssim, de cara a les noves generacions”. Botella remarca que, encara a dia d’avui, és un autor molt desconegut. “Ell no té cap tipus de preparació musical, ni literària, però sí una capacitat brutal per a detectar per on van els tirs; no té cap por, sempre s’anticipa”. Sobre aquest alcoià humil que marxà a Barcelona a ‘buscar-se les castanyes’, a casa del seu oncle, Rafael Mengual, lamenta i insisteix en ‘l’autopromoció’ que s’ha fet al seu voltant. “Se li han fet 400.000 homenatges, molts d’ells, avorridíssims; si tornara de l’altre món pensaria que ens hem tornat reaccionaris altra volta”, assegura. Junt a Gamón, el tornaran a la vida, en certa forma, a partir del dimarts 4 de febrer al Casal Ovidi Montllor d’Alcoi, en una proposta que podrà visitar-se durant dos mesos.

Dues exposicions més ‘canten’ a l’Ovidi

El cicle expositiu que s’engega la primera setmana de febrer reserva la temàtica dels altres dos espais al vint-i-cinquè aniversari de la marxa de l’Ovidi, també. Així, el dimecres 5, un cop inaugurada ‘Perquè Vull a Ovidi Montllor’ al Casal, i també a les 20 hores, serà el torn de la mostra 'O D'Ovidi', de l'escultor Rafael Amorós, en el Centre Cultural Mario Silvestre d’Alcoi. Finalment, el dijous 6 de febrer i seguint el mateix horari, serà la inauguració de 'Vint-i-cinc vacances a Ovidi Montllor', una col·lectiva en la Llotja de Sant Jordi. L'acte comptarà amb la música de Jordi Gil i Moisés Olcina, així com amb la poesia de Josep Sou. Totes les exposicions podran visitar-se durant dos mesos als respectius espais de la ciutat d’Alcoi, a l’espera de conèixer més actes per homenatjar a Ovidi Montllor al seu any.

Noticias relacionadas

next
x