Hoy es 21 de noviembre

la Comunitat Valenciana VA IMPORTAR 72 milions de kILOS D'AMETLA l'any passat

La Unió denuncia que les grans torroneres de la IGP no volen pagar l'ametla a un preu que cobrisca costos

1/03/2024 - 

CASTELLÓ. La Unió denuncia que les grans empreses torroneres que formen part de la IGP han trencat el diàleg mantingut en els últims mesos, amb la mediació de la Conselleria d'Agricultura, després de negar-se a pagar als productors un preu que cobrisca almenys els costos efectius de producció, tal com marca la Llei de la Cadena Alimentària. Mentre això succeeix, les importacions d'ametla de tercers països creixen sense parar en la Comunitat Valenciana.

A l'octubre del passat any, la Unió Llauradora va instar la Conselleria d'Agricultura a treballar perquè els fabricants de torró emparats en les IGP Xixona i Torró d'Alacant utilitzaren ametles produïdes ací, ja que aquest organisme anava a modificar el seu plec de condicions per a poder utilitzar ametles de qualsevol part del món, com així es va aprovar finalment. “No pot ser que una marca que fa referència a la identificació geogràfica protegida d'una zona i que s'utilitza de promoció del torró, no aposte de manera clara pel producte més pròxim possible a eixa la zona demarcada”, afirma La Unió.

El director general de Desenvolupament Rural de la Conselleria d'Agricultura, Javier Benito, a qui cal reconéixer el seu treball per a aconseguir una solució satisfactòria, va recollir el guant llançat per l'organització agrària i es va entaular un procés de negociació amb diverses reunions. Tot semblava canalitzat fins que les empreses torroneres que dominen la IGP van trencar el diàleg després de negar-se de manera categòrica a introduir en un document de treball un punt en el qual es feia referència a pagar per l'ametla un preu per damunt del cost efectiu de producció, una qüestió a més que estipula la normativa estatal en matèria de funcionament i millora de la cadena alimentària.

El 70% de l'ametla importada arriba a la Comunitat

La Unió indica que els grans torroners no tenien cap voluntat d'arribar a un acord i la prova més evident és que prefereixen l'ametla importada enfront de l'autòctona. Un informe que acaben d'elaborar els serveis tècnics de La Unió, amb dades oficials, corrobora l'anterior en revelar que la Comunitat Valenciana va importar d'altres països en 2023 un total de 72,13 milions de quilograms d'ametles sense corfa, la qual cosa suposa el tercer any des que existeixen dades amb un major volum importat i un increment del 225% sobre 2022.

L'any passat a més es va importar al nostre territori molt més barat, amb una quantitat mitjana de 3,63 €/kg, la qual cosa suposa un descens del valor del 29% respecte a 2022. Cal indicar a més que el 70% de les importacions d'ametla d'Espanya -el total són 103,6 milions de quilos-, van vindre a la Comunitat Valenciana.

La Unió demanarà de nou a la Conselleria d'Agricultura que excloga al Consell Regulador de les IGP Xixona i Torró d'Alacant i a les seues empreses associades de la possibilitat d'accedir a qualsevol ajuda o subvenció finançada amb línies pressupostàries (pròpies, alienes o cofinançades) de la Generalitat, mentre no usen de manera fefaent ametla produïda en el nostre territori.

Preus de ruïna als productors locals

Cal assenyalar que els preus que van percebre els productors valencians d'ametla durant la passada campanya van ser ruïnosos per la falta de demanda, fonamentalment els de la nostra varietat autòctona marcona. “Patim preus cada vegada més baixos mentre suportem la competència deslleial d'ametla importada de tercers països i els industrials torroners s'aprofiten d'una marca d'ací per a posar ametla de fora de la Comunitat Valenciana”, indica La Unió.

Noticias relacionadas

next
x