Col·laboren la Generalitat, la UA o la Fundació Full

'La Plaça del Llibre' costarà 35.000 euros aportats per diverses institucions a excepció de l'Ajuntament

14/02/2019 - 

ALACANT. El foment de la lectura és una preocupació que, des de temps enrere, diverses institucions i entitats tracten de solucionar, amb propostes tan diverses com La Plaça del Llibre d'Alacant, una activitat que pretén fomentar l'hàbit de lectura, concretament, en valencià. El programa d'activitats amb què comptarà l'event aquest 2019 s'ha presentat hui a una roda de premsa on han estat presents el sotdirector general del Llibre , Arxiu i Biblioteques de la Generalitat Valenciana, Vicent Moreno, el director del Servei de Llengües de la Universitat d'Alacant (UA), Ferran Isabel, la directora de projectes de la Fundació pel Llibre i la Lectura (FULL), Teresa Val, y el representant del gremi de llibreters independents de les comarques alacantines, Vicente Pina.

El pressupost amb que comptarà aquesta tercera edició serà d'uns vora 35.000 euros, aportats de forma col·lectiva entre les diverses associacions participants, com la Generalitat Valenciana, la Fundació Full o la Universitat d'Alacant. "Moltes institucions que aporten per a que La Plaça del Llibre tinga sentit", assegura Teresa Val, directora de projectes de la Fundació FULL. I afegix que "es tracta d'un pressupost similar al que han tingut els anys anteriors. Encara que "no ha existit una negativa directa per la seua part", enguany l'event no comptarà amb el suport pressupostari de l'Ajuntament ja que, en aquesta ocasió, no hi participa a les jornades que tracten de donar visibilitat a la literatura en valencià".

El triple objectiu que reuneix a les entitats que hi col·laboren és, segons Vicent Moreno, sotdirector general del Llibre, Arxiu i Biblioteques de la Generalitat, "fomentar el percentatge de lectors i lectores de la Comuntiat Valenciana, augmentar l'índex de la lectura en valencià i incrementar la compra de llibres en valencià". A més, Ferran Isabel, director del Servei de Llengües de la UA, expressa que la voluntat d'aquestes jornades és la de "convertir als lectors en els protagonistes".

L'event coincidix amb el Dia Intenacional de la Llengua Materna, que es conmemora el 21 de febrer, un dia abans que comencen les activitats de La Plaça del Llibre, la qual tindrà lloc els dies 22, 23 i 24 a la Plaça del Port. Aquesta promoció de la lectura en la llengua de la Comunitat Valenciana comporta "una tasca complicada", aclareix Moreno, perquè "s'ha de lluitar contra les noves tecnologies, que no ajuden a que en el temps d'oci una persona decidixca llegir un llibre i, en aquest cas, fer-ho en valencià", situació que tilda com a "repte" amb vista a superar.

En aquest "esforç conjunt", tal i com qualifica el propi Isabel, la directora de projectes de la FULL revela que La Plaça del Llibre "comptarà amb un programa d'activitats per a totes les edats", amb algunes activitats dirigides per a escoles i d'altres obertes per a famílies i públic adult. D'entre la programació es destaquen el contacontes, taules redones amb editorials i autos, jocs infantils baix el nom 'bibliocirc', un homenatge al poeta Lluis Alpera o el micro obert, que tracta de "donar veu als escriptors del sud, on més de la meitat dels autors són alacantins". Seguint amb aquesta línea lúdica, el pla d'activitats es realitzarà, "de manera festiva", segons Isabel, "en forma de celebració". És per això que entre les activitats també s'ubica el concert a càrrec del músic Dani Miquel.

No faltarà la presència de les editorials i llibreries, on Vicente Pina, del gremi de llibreters independents de les comarques alacantines, encoratja a que "les llibreries donen suport a aquest tipus d'activitats, a més de llançar un missatge al públic que s'aprope als estands on trobaran llibres a la venda, animant a "demanar a les llibreries aquells que no hi troben entre els ofertats a l'event", d'entre els quals Val confirma que en podran trobar una gran quantitat de "llibres de fons", tot i que també comptaran amb algunes novetats.

La responsabilitat d'augmentar la lectura "per a obrir la visió", subratalla Isabel, requereix d'impulsors". Per aquest motiu, Moreno garanteix que des de la Generalitat es troben en "l'obligació moral, intel·lectual i social de fomentar l'hàbit de lectura", objectiu pel qual volen lluitar amb iniciatives com el Pla Valencià de Foment del Llibre i la Lectura 2017 - 2021, aprovat dos anys enrerere, segons manifesta "fent partícips a infinitat d'entitats i associacions i compartint l'objectiu amb la societat civil". Des d'aquest projecte, Moreno ratifica que la finalitat és "promoure la producció literària en valencià, permetre que siga accessible al públic i, per tant, siga editada, i que aparega en les llibreries per a consum dels lectors". És per aquest motiu que, desde la Generalitat, s'ha realitzat un "esforç pressupostari per fomentar la lectura", amb ajudes a la producció editorial, dotades amb 500.000 euros, a l'adquisició de material bibliogràfic per a biblioteques, amb 700.000 euros, a la difussió del llibre i la lectura, de 550.000 euros o a biblioteques municipals per activitats, de 300.000 euros.

En quant a xifres d'hàbits de lectura, Moreno en llança d'algunes extretes de l'enquesta sobre participació cultural a la Comunitat Valenciana, un estudi realitzat per la Universitat de València (UV), la Conselleria d'Educació, Cultura i Esports i la Direcció General de Patrimoni Cultura. Segons extrau, el 77% de la població enquestada havia llegit, al menys, un llibre l'any anterior i el 15% d'aquestos n'havia llegit un en valencià". Segons enuncia Moreno es tracta de "xifres que ens estimulen i obliguen a treballar per superar-nos".

next
x