amb 'Oh! La cultura', l' agenda que portarà música, dansa, cinema i circ aquest mes de juliol

La cultura en valencià torna a apostar pel llenguatge en viu per 'resarcir-se' del confinament

11/07/2020 - 

ALACANT. 'Ohhhh, clap, clap, ueee, xiu, xiu!' No ha suficients onomatopeies per descriure el patiment que estan sentint tots els i les artistes, com tots els sectors, especialment aquells creatius, en temps d'emergència sanitària. Però també la felicitat que comença a dibuixar-se en els seus rostres amb iniciatives impulsades des de la Generalitat Valenciana, com és el pla reaCtivem, que ha reservat prop de 4 milions d'euros per a fer que la cultura d'aquest territori comence a veure llum a final del túnel. I sota aquest paraigua, ben fort de la mà de l'Institut Valencià de Cultura, ha nascut Oh! La cultura. Un festival que barrejarà música, dansa, cinema i circ en les tres capitals de la Comunitat al llarg del mes de juliol. Cinc dies, del 22 al 26 de juliol, que, en el cas d'Alacant, se celebraran a Casa Mediterráneo. "És la primera vegada que, com a IVC, eixim del Teatre Arniches i al carrer, amb idea d'apropar la cultura a tothom des d'un lloc excepcional", ha explicat en la roda de premsa oferida aquest divendres al mateix escenari del teatre la coordinadora de l'Institut a Alacant, Alicia Garijo, i que estava celebrant-se de manera simultània a València i Castelló

 Presentació del festival aquest divendres a Alacant, Teatre Arniches, amb la presència dels artistes

"És una benvinguda a la nova normalitat", ha assegurat. Aquest reprendre el contacte, la màgia de la pell amb la pell, dels artistes, i de les seues propostes, amb el públic, comença amb la oferta centrada en el cine, el 22 de juliol, tant a Castelló com a Alacant. En aquesta última ciutat, de la mà del curt d'Adán Aliaga, Pies y corazones, i seguirà amb Vivir dos veces, guardó a millor pel·lícula dels II Premis de l'Audiovisual Valencià 2019, que compta amb el suport de la Generalitat. "Estem molt satisfets de tornar al llenguatge universal en viu", ha reconegut el director adjunt de Cinematografia de l'IVC, José Luis Moreno, també present a la roda de premsa de presentació de Oh! La cultura a l'Arniches. 

Pels dies següents, en concret, en aquest cas, el dijous 23, es sumarà la música com a nova protagonista de la mà de grups alacantins, aquest dia, amb la fusió de Billy Mandanga, comandat per Iván Serrano i caracteritzat pels ritmes llatins, influències africanes i amb una gran potència i importància rítmica. "Encara que hi ha incertesa i no podem pensar encara en cap utopia de cara al setembre, hem de començar a reactivar", ha assegurat el músic en la roda de premsa on ha estat acompanyat també de Claudio H, l'argentí afincat a Alacant que portarà el mateix dijous el seu projecte Mestís, amb ritmes i llenguatges brasilers, reggae, funk i swing amb el jazz com a filosofia de base. "S'han de fer polítiques consolidades en el temps, ja que aquestes iniciatives puntuals estan molt bé, però no serveixen per donar el valor que mereixem els artistes", ha volgut recalcar. El dia 23 la cultura al viu a Casa Mediterráneo comptarà amb la veu especial i alternativa de l'alacantina Vera Green i el toc final per part de DJ La Hiena. 

Billy Mandanga

I moltes més propostes. El divendres 24 de juliol continuarà la música en directe a les 20.30 hores de la mà de la Fúmiga, banda valenciana guardonada en els passats Premis de la Música Carles Santos. "No hem vist la mateixa resposta que ha tingut el govern autonòmic per part dels ajuntaments, on nosaltres teníem moltes funcions tancades per tema de festes majors", ha lamentat José Beteta, component del grup. El dissabte serà el torn del circ, amb prop de 13 artistes implicats, i el diumenge 26, el dia dedicat a la dansa, amb les propostes de Otra Danza, Fil d'arena, Marea Danza i Cienfuegos Danza. "Les entrades seran al preu de 5 euros, excepte el cinema, gratuïta, a través de la nostra plataforma habitual d'Instant Ticket", ha recalcat Garijo, amb un aforament que rondarà les 200 persones. "En funció de si hi ha grups, de convivents o famílies, intentarem mirar a favor del nostre públic, per tal que puga venir el major nombre de gent", ha insistit.

Seguir 'reactivant'

La necessitat 'd'unió' per part del sector públic ha estat la reivindicació a una sola veu per part dels artistes que han assistit a la roda de premsa al Teatre Arniches d'Alacant. "És una responsabilitat social del sector públic, si no l'ajuda no serà efectiva", han reiterat, també des del punt de vista del cinema, gran depenent, alhora que beneficiari, de les subvencions públiques, i per a qui l'Institut Valencià de Cultura anunciarà una línia d'ajudes la setmana vinent. Pel que fa a l'aposta de l'IVC amb el pla reaCtivem, la coordinadora a Alacant ho ha deixat clar. "Seguirà després de l'estiu, cap a l'octubre, serà amb la col·laboració amb les sales privades que, en Alacant, al no haver-hi, serà el mateix Arniches qui assumisca eixe increment a partir de setembre en la programació". Un augment de l'oferta que va en paral·lel a la pròpia agenda d'aquesta temporada que també s'ha reubicat, uns 15 espectacles, detalla. "La majoria es passaran al darrer trimestre de 2020, i aquells amb circumstàncies especials, com alguna funció estrangera, a 2021". La filmoteca també reprendrà les sessions dels dijous des de setembre, que, pèro, es veuran reduïdes a una sola per temes de protocol de seguretat. "Seguirem treballant, amb incertesa, però seguirem, sempre que ens deixen, ja que el nostre compromís és mirar endavant", ha conclòs Garijo. La cultura comença a somriure, poc a poc.

Noticias relacionadas

next
x