LLIURAMENT DELS PREMIS ALTEA DE LITERATURA I INVESTIGACIÓ 2019

Josep Martínez Orozco, Antoni M. Bonet, Vicent Borràs, Diego Barber i Cristina Fuster reben els Premis Altea 2019

14/04/2019 - 

ALTEA. Un any més, i ja en van tres, els Premis Altea de Literatura i Investigació lliuren els seus guardons en una gala la nit del dissabte, 13 d’abril, al Palau Altea Centre d’Arts. El projecte nascut l’any 2017, que agafava el relleu dels premis Altea de literatura infantil dels anys 80 i del Certamen Poètic Vila d’Altea de mitjans dels anys 2000, comença a consolidar-se com una de les cites literàries de la primavera valenciana.

Josep Martínez Orozco, Antoni M. Bonet, Vicent Borràs, Diego Barber i Cristina Fuster han estat els guardonats en aquesta convocatòria, en una cerimònia en què han estat acompanyats de Joan Borja, director de la Càtedra Enric Valor de la Universitat d'Alacant; Diego Zaragozí, regidor de Cultura de l'Ajuntament d'Altea; Carlos Martínez, en representació de la família de Josep Martínez Orozco (Premi Estela d'Honor); José Ferrándiz, director de l'Institut Alacantí de Cultura Juan Gil-Albert; Rubén Trenzano, director general de Política Lingüística i Gestió del Multilingüisme de la Generalitat Valenciana; Ferran Isabel, director del Servei de Llengües de la Universitat d'Alacant; Tatiana Sentamans, vicerectora de Cultura i Extensió Universitària de la Universitat Miguel Hernández; José Miguel Cortés, president de la Fundació Caixaltea; i Jaume Llinares, alcalde d'Altea.

El trofeu Estela d’Honor, reproducció de l’estela funerària ibèrica d’Altea la Vella, que reconeix la memòria dels creadors o els escriptors alteans que, ja desapareguts, han destacat i excel·lit vitalment en l’àmbit de la literatura o de la investigació, s’ha dedicat enguany al mestre Josep Martínez Orozco (Altea, 1882-1949), novel·lista, periodista, poeta, dramaturg i gestor cultural que es va instal·lar a Buenos Aires l’any 1930, on va crear una editorial pròpia: l’Editorial Altea, que va començar a mostrar-se activa el 1936. Amic personal de Federico García Lorca, Josep Martínez Orozco el va acollir i el va promocionar en el memorable viatge que l’autor de Fuente Vaqueros a fer a Buenos Aires l’any 1933, com també en l’estrena teatral de Bodas de sangre i en el notabilíssim ressò de la premsa bonaerenca. Autor que conreà tant el valencià com el castellà, va publicar obres com el volum de teatre Después y otras comedias (1936); la novel·la Hombres y mujeres (Política en Leonia) (1936); el treball presentat al II Congrés Internacional d’Història d’Amèrica Origen del che (1937), o la «comèdia de mariners» Salvament (1938), ambientada a Altea. Josep Martínez Orozco és un dels homenots més destacats, i estimats, de la història alteana.

El Premi Carmelina Sánchez-Cutillas de Novel·la i Prosa Creativa ha anat a mans del carletí Antoni M. Bonet (1961), actor en Moma Teatre, llaurador inclassificable, comerciant i executiu de vendes en diverses companyies empresarials, editor i lletraferit, per l’obra D’amor res. Autor del recull de relats Amor cuit (2013) o el poemaris L’incrèdul pentinat (2013) i Nuesa (2016), D’amor res certifica ara la característica humorística, sensual i també de congoixa, en 21 relats que atrapen el lector, però que, alhora, també li deixen espai per a la reflexió, històries d’escriptors encaboriats, generals fatxendes i artistes d’ànima fluixa que van sorprenent per la diversitat dels elements literaris que conformen el llibre.

“La lectura D’amor res suposa mirar al darrere de l’espill. I, a més, trobar el que mai no s’havia dit dels protagonistes d’aquests relats. L’usuari lector interactuarà mentalment com amb qualsevol altre terminal electrònic, i crec que experimentarà al si de la imaginació un desplegament pirotècnic enlluernador”, ha declarat el propi autor.

Vicent Borràs (Algemesí, 1962), ha estat el guardonat amb el Premi Altea de Literatura Infantil i Juvenil, per la seua obra El iaio a Nova York, rebent el Trofeu Ailadissenyat per  l’Àrea d’Escultura de la Facultat de Belles Arts d’Altea.

“Rebre el Premi Altea ha significat un veritable impuls i una injecció de moral. Això ho podríem dir de tots els premis, però aquest arriba en un moment de la meua trajectòria en què s’imposava un canvi i apuntar-me a un projecte nou i amb voluntat de futur tan engrescador com els Premis Altea i Aila edicions”, reconeix Borràs, llicenciat en Filologia Catalana, professor i escriptor, autor d’una obra narrativa variada on cal destacar, entre altres llibres, les novel·les L’últim tren (Premi Joanot Martorell, 2000), Primavera encesa (Premi Blai Bellver de Narrativa, 2013), Què saps de Vidal Palau? (Premi Ciutat d’Alzira, 2017), la novel·la juvenil Els silencis de Marc (Premi Bancaixa de Narrativa Juvenil, 2004), així com de diferents materials didàctics i de recerca en el camp de la llengua i la literatura, llibres de text, antologies, estudis introductoris, pròlegs, ressenyes crítiques, articles divulgatius i columnes d’opinió.

El relat de l’autor toput és un intent de reflectir les relacions intergeneracionals en la família Oliart, que viu al carrer de la Fortuna d’Algemesí, a partir d’una innocent caiguda del iaio Eusebi, el que provacarà un episodi vital i familiar que sempre hauran de recordar Arnau i Altea, els seus nets. Perquè al iaio Eusebi li han diagnosticat una malaltia terminal i li queden escassament uns mesos de vida. Davant la indecisió i els dubtes de tots (Clàudia i Lluís, els pares, i també Lídia i Sara, les ties), ja que no saben si li ho han de comunicar o no, els membres més joves del clan (9 anys Arnau i 12 Altea) prendran la iniciativa d’acompanyar el iaio en el seu últim trajecte.

Per la seua banda, el Premi Francesc Martínez i Martínez d’Assaig i Investigació ha quedat a casa enguany, ja que els seus guanyadors, ara propietaris en comú del trofeu Penell, dissenyat per Serafín Cortés, han estat els alteans Diego Barber i Cristina Fuster, pel seu estudi Emigració Altea-Argentina.

Diego Barber i Llinares, graduat social, corredor d’assegurances, administrador de finques i viatger empedreït, ha fet de la curiositat un dels seus motors vitals. I de la mà d’aquesta vitalitat ha fet de la cultura no solament una passió, sinó també una manera d’entendre l’existència. Assidu de tertúlies, conferències i presentacions de llibres. Especialment encuriosit pel fenomen de l’emigració dels alteans a l’Argentina, des de finals del segle XIX fins a la meitat del segle XX, en els últims anys s’ha dedicat pacientment a entrevistar i recollir tota la documentació disponible anant per les cases dels alteans que conserven la consciència —i la memòria— dels familiars protagonistes d’aquest fenomen migratori.

En aquesta investigació l’ha acompanyat Cristina Fuster, llicenciada en Ciències de la Informació per la Universitat Autònoma de Barcelona, Màster en Relacions Internacionals especialitzada en Amèrica Llatina (CIDOB, Centre de Relacions Internacionals de Barcelona), i experta universitària en Protocol Diplomàtic i Cerimonial per la Universitat Miguel Hernández, que ha desenvolupat el seu treball periodístic més recent en l’estudi dels moviments migratoris, tant d’arribada i establiment a Altea com d’eixida i emigració cap a altres països.

El projecte d’investigació Emigració Altea-Argentina mostra en una primera part les causes que van motivar l’èxode d’alteans a l’Argentina, en un fenomen que s’inicia en el tercer quart del segle XIX i que arriba pràcticament fins a finals de la dècada dels cinquanta del segle XX. Aquest moviment migratori va tenir importants conseqüències socials i econòmiques a les dos parts de l’Atlàntic. En una segona part, el treball inclou una relació seleccionada de fitxes familiars d’emigrants alteans a Argentina, amb la seva descendència.

“El premi ve a ser per a nosaltres com un justificant o una validació que ens demostra encertats en la idea que aquesta investigació era molt important, en tant que tracta de mostrar quanta sensibilitat, alegria o tristesa hi ha darrere d’un procés migratori com aquest, que involucra totes les famílies alteanes i els seus parents allà a l’Argentina”-

Llarga vida als Premis Altea!


Noticias relacionadas

next
x