Hoy es 23 de diciembre

fira del llibre en valencià, del 14 al 16 de febrer

IV Plaça del Llibre a Alacant: ‘desfullant’ l’amor per les lletres en valencià

Aquest any amb les novetats de set editorials i l’homenatge a tres dones escriptores, a la plaça del Port d'Alacant

12/02/2020 - 

ALICANTE. La fira del llibre en valencià a la ciutat d’Alacant batega tan fort que s’escolta des de qualsevol racó del País Valencià. Una iniciativa conjunta que reuneix a societat civil, entre fundacions, associacions i universitats, amb les institucions, des de fa quatre anys. Una mostra més que evident d’estima cap a una llengua i identitat pròpies potenciant allò que és una obra d’art en imminent perill d’extinció, el llibre en paper, sense oblidar el desig de vertebració de tot un territori.

La Plaça del Llibre escriu un nou capítol als seus fulls. Entre els plecs, s’amaga una declaració d’intencions ferma, com és que el valencià consolide la seua ‘normalitat’ dins de la cultura alacantina. Amb la fira homónima a València com a germana gran, que complirà la huitena edició, i Castelló començant a preparar ja la segona fita, Alacant es reserva per a ella una característica: derivar-se més cap a la literatura infantil i juvenil en la meïtat de la seua oferta, on també hi haurà assaig, narrativa, teatre, divulgació científica i poesía, per a un públic adult.

Així, més d’un miler de títols en valencià, de més de seixanta editorials, estan cridats a formar part d’aquest gran contenidor que, del 14 al 16 de febrer, convertirà la plaça del Port d’Alacant en una gegant llibreria a l’aire lliure, per a grans i menuts. Molts d’aquestos últims descobrint, desfullant, tal volta per primera vegada, el seu amor per poder llegir en la llengua que aprenen a l’escola i que ja saben escriure. La cultura és qui torna a apropar-s’hi a la ciutadania. D’aquesta manera, no sols els llibres eixen al carrer, sinó que ho fan de la mà dels seus respectius autors i autores. 

Set editorials presentaran les seues novetats –per exemple, Climes i temps del País Valencià, de Jorge Olcina i Enrique Moltó, o Les petjades del temps. Memòries, de Rosa Serrano– i gaudiran d’un espai reservat per a cadascuna d’elles. A més a més, Escola Valenciana, l’Institut d’Estudis Catalans, l’Alfons el Magnànim-Centre Valencià d'Estudis i d'Investigació i la Universitat d’Alacant, tots dins de l’organització, també tindran la seua respectiva carpa. 

“Hi ha una voluntat de treballar plegats”, ha explicat Jesús Figuerola, president de la Fundació Full, promotora de l’encontre junt a altres protagonistes, com l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana. “És important destacar el recolzament del gremi de llibreters independents de les comarques d'Alacant, també de la UA i La Cívica; del teixit social, en definitiva”, ha sentenciat. Una idea recolzada des del mateix govern autonòmic. “Tenim una obligació moral i social d’impulsar la lectura en valencià des de la nostra institució, amb els plans que ens hem marcat; és necessària, a més, una consolidació del sector editorial i no oblidar el paper de les persones”, ha explicat Vicent Moreno, sotsdirector general del Llibre, Arxius i Biblioteques de la Generalitat Valenciana.

Entre la trentena d’actes; recitals, actuacions amb Dani Miquel i Miquel Gil i visites escolars. I tres homenatges imprescindibles a tres grans dones de la literatura en llengua catalana: Carmelina Sánchez-Cutillas, Escriptora de l’Any aquest 2020 per l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, per la seua trajectòria cívica i literària; a la mestra, escriptora, membre de l'AVL, lluitadora ferma i constant Carme Miquel, escollida per Escola Valenciana; i a la recentment desapareguda escriptora alcoiana, Isabel-Clara Simó, qui va arribar a estar present a la Plaça del Llibre d’Alacant en edicions passades. 

En aquest últim cas, la iniciativa naix del Vicerectorat de Cultura, Esport i Llengües i del departament de Filologia Catalana de la UA, conjuntament amb els instituts. L’alumnat llegirà fragments dels llibres Raquel i La vida sense ell en homenatge a l’alcoiana, que va faltar el 13 de gener passat a Barcelona, on residia. “Hem volgut contribuir al seu record. Volem que, des de la universitat, on tenim tants i tants escriptors i escriptores en català, com el nostre vicerrector, Carles Cortés, es puga fer visible i normal la nostra llengua”, ha assegurat Séfora Bou, representant de la UA.

Encara que no tot té cabuda, en aquesta Plaça del Llibre. S’ha fet una tria “molt acurada i més rica” de títols que l’any anterior, com destaquen els organitzadors de l’encontre en valencià. En aquest sentit, imprescindible ha estat la tasca de la llibreria 80 Mundos, com subratllen. S’espera una venda proporcional i “repartida” dels exemplars durant els tres dies que dura la trobada: des de divendres 14, on destaquen els contacontes i la visita de prop de 500 estudiants d’arreu del territori, fins a diumenge, amb la cloenda per part de Dani Miquel

“L’escriptor del sud sol acudir a la vida que dóna aquesta plaça, evidenciant que Alacant té una llengua viva i de cultura normal, amb una literatura de primer nivell”, ha conclòs Lliris Picó, de l’Associació d'Escriptors en Llengua Catalana (AELC)En definitiva, un cap de setmana per ‘treure la llengua’ al carrer amb molta força i orgull.

Noticias relacionadas

next
x