del 7 al 17 de juliol a la plaça de bous d'alacant

'Fresca', l'ocasió de veure companyies internacionals que mai havien dut la seua art escènica a Alacant 

20/05/2022 - 

ALACANT. Va ser quasi una promesa i l'han complit. La segona edició de Fresca! torna a Alacant. El passat 2021 va ser el primer any que l'Institut Valencià de Cultura (IVC) va impulsar aquest festival internacional d'arts escèniques amb l'objectiu de donar-li continuïtat per a potenciar Alacant com a ciutat cultural a l'estiu. Així ho faran, aquest 2022, dotze espectacles que barregen el circ, la dansa, la música, els gestos, el teatre físic i una mica de diàleg, una novetat respecte de l'any inaugural, que incloïa nou sessions on les paraules no estaven convidades. Els detalls d'aquesta nova entrega els han desvetlat Abel Guarinos, director general de l'IVC, i Alicia Garijo, delegada territorial de l'IVC a Alacant, durant una roda de premsa el dijous 19 de maig al Teatre Arniches.

Aquest segon festival se celebrarà des del dijous 7 de juliol fins al diumenge 17 a la plaça de bous d'Alacant. L'aposta pels espectacles també és diferent, amb major presència de companyies internacionals. "És una edició més internacional, més valenciana i diferent de l’any passat, on el circ i la dansa ens permeten la transversalitat", compta Garijo, qui admet que "és dificultós portar companyies internacionals", motiu pel qual s'aprofita l'aliança amb altres festivals com el Grec de Barcelona, que se celebrarà del 27 de juny fins al 31 de juliol.

Per la seua part, Guarino afegeix que aquestes companyies foranes suposen "excepcionalitat", perquè "solament es podran veure a Alacant o, com a molt, al Festival Grec. Açò configura un esdeveniment únic i carregat de novetats escèniques, amb companyies internacionals que mai han estat ací i, algunes, ni tan sols a la resta de la Comunitat".

Programació: del 7 al 17 de juliol

La programació es divideix en tres blocs: en primer lloc, la preFresca! el dimecres 6 de juliol amb la presència de tres companyies amb segell del territori valencià. L'alacantina Lucas Escobedo amb l'espectacle Los Mañas, de teatre gestual i de màscares amb humor i màgia "que deixarà a MacGyver com un aficionat", apunta Garijo. També hi participaran la companyia Marroch amb Entre nosotros i Eyas dance project amb Hiit.

El segon bloc d'espectacles es Frescoreta, una cucada d'ull al teatre familiar, que enguany està compost per cinc shows. El primer d'ells serà Peix, de la companyia Hotel iocandi (Catalunya/Balears), el divendres 8. Ací es combina l'acrobàcia d'equilibri, la música i la teatralitat del pallasso i "es parla de l'impacte del turisme i de la ridiculesa de ser grans i la il·lusió de ser petits", comenta la delegada de l'IVC. Li seguirà Glubs, de Nacho Vilar-Yllana (diumenge 10), banyat amb molt sentit d'humor, per continuar amb Copyleft, de Nicanor de Elia (dimarts 12), una companyia francesa que ha confeccionat un espectacle de tres anys de recerca, que barreja els malabars i la dansa i que ha rebut el premi al millor espectacle de carrer de la fira FETEN.

El dijous 14 serà l'únic espectacle de l'espai Frescoreta no dirigit al públic infantil. El blindarà Desaltres, una companyia valenciana que presenta Bürstner's Club, una proposta circense amb set artistes que ofereixen la visió de com es la vida del circ ambulant. Per finalitzar aquesta secció, Toti Toronell portarà Bilelula (dissabte 16), una proposta de clown humorística.

D'altra banda, el bloc de Fresca! s'inaugurarà el dijous 7 amb el primer dels sis espectacles que el componen. L'encarregat serà Firco, una proposta capitanejada per l'alacantí Carlos Such, que escull els millors números circenses de Llatinoamèrica. El dissabte 9, Aracaladanza posarà la nota dansaire a aquest festival d'arts escèniques amb Loop, que tracta de visibilitzar qui munta l'escena, qui l'arreplega després de la funció o com és un escenari buit. I serà el dilluns 11 quan Teatro la plaza portarà des de Perú Hamlet, una "versió recontralliure" d'aquesta peça de Shakespeare, interpretada per un grup de persones amb Síndrome de Down, que compartiran anhels i frustracions. "Jo crec que eixirem especialment tocats. És un espectacle digne de veure", anima Garijo.

El diablo cojuelo és la producció d'una unió, la de la Companyia nacional de teatro clásico i la de Rhum & Cia (dimecres 13), on hi ha un mix de l'obra de Luis Vélez de Guevara i els personatges d'una companyia de pallassos amb música en directe. Serà el divendres 15 quan es puga veure altra proposta internacional, aquesta vegada vinguda des d'Austràlia, de la mà de Gravity & other myths amb l'espectacle A simple space, d'acrobàcia i teatre físic, que s'ha interpretat més de 800 vegades en 40 països diferents. Tancarà Fresca! la companyia italosuïssa Finzi Pasca el diumenge 17 amb Bianco su Bianco, que presenta acrobàcia, música, ball i tècnica a un espai escènic ple d'intimisme. Es tracta de la companyia de Daniel Finci Pasca, autor d'alguns shows del Cirque du Soleil, com l'actual Luzia.

Com es pot observar, els espectacles de Fresca! i Frescoreta van saltejant-se, programant un dia un bloc i l'endemà, l'altre. "Això possibilita donar un dia de marge per al muntatge de les companyies", justifica Garijo, a més d'oferir una programació variada per a un públic diferent, seguint amb l'aposta del Teatre Arniches per les propostes familiars. Les entrades per als espectacles es poden adquirir al web del festival i tenen un preu de 5 euros per a Frescoreta i d'entre 18 i 24 per a Fresca!, amb possibilitat d'adquirir un abonament anomenat Refresc, que permet comprar tres espectacles per 45 euros.

Seu 2022: la plaça de bous

La primera edició de Fresca! es va desenvolupar del 17 al 25 d'agost a Muelle 12, mentre que aquest segon festival ho farà en juliol a la plaça de bous. "De moment no disposem d'un espai de gran magnitut a l'aire lliure. Però a l'estiu volem estar a la fresca i anirem veient quin és l'espai que millor es pot adequar a les nostres característiques tècniques", exposa Garijo el fet d'anar itinerant. A més, com ha indicat Guarinos, "Fresca! va conquerint i descobrint la ciutat; l'any passat al port i enguany a la plaça de bous. Per què no ubicar cultura a un espai que està concebut per a altres fins?", llança la pregunta.

L'aforament que podrà rebre l'espai Fresca! serà de 500 persones, metre que en Frescoreta està al voltant d'unes 200. Per la seua part, el pressupost per a dur endavant aquesta iniciativa és de 350.000 euros, quantitat semblant a la del passat 2021.

Quant a la continuïtat de l'esdeveniment, el director general de l'IVC ha expressat la seua "satisfacció, perquè no és fàcil tindre un projecte que naix al caliu d'una pandèmia". En aquesta línia, Guarinos ha comentat que "s'han d'adobar projectes culturals al llarg i ampli de la Comunitat i s'han de dirigir al públic amb propostes innovadores. També amb un marc social que faça veure que estem en contra del totalitarisme d'ultradreta i que hem d'estar units per a generar-nos més com a societat i no estar aïllats cadascú amb la seua xarxa virtual, que no és ni tan plaent ni tan gojosa com anar a un espectacle de teatre a la fresca".

Noticias relacionadas

next
x