Els guardons fan balanç del seu primer lustre en el Centre del Carme
VALÈNCIA. Els Premis Lletraferit, organitzats per Ediciones Plaza i Llibres de la Drassana, arriben a la seua sexta edició amb una gala que tindrà lloc este divendres 30 de juny, amb les seues tres categories de Novel·la, Novel·la Juvenil i Cultura Valenciana.
Abans han convocat els guanyadors de les cinc primeres edicions del Premi Lletraferit de Novel·la, en una taula redona moderada pel comunicador Vicent Molins que tingué lloc despús-ahir en el Centre de Cultura Contemporània del Carme. En ella van fer balanç d’uns guardons que es van posar en marxa en l’any 2018, amb la concessió del premi a Carles Fenollosa per Narcís o l’onanisme, al qual van seguir L’últim dels valencians de Guillermo Colomer en el 2019, Noruega de Rafa Lahuerta en el 2020, Càndid de Miquel Nadal en el 2021, i Els inútils d’Andreu Sevilla i Mireia de Puri Mascarell, ex-aequo, en el 2022.
En suma, incloent l’èxit descomunal de Noruega, han venut més de 25.000 exemplars entre tots els títols i en la taula redona els autors volgueren remarcar l’eixamplament de la narrativa en valencià que havien comportat els guardons per al panorama literari valencià. Puri Mascarell indicà que alguns lectors li havien confessat que el seu era el primer llibre que llegien en valencià, transcendint així el fet lingüístic en la seua tria, mentres que Guillermo Colomer va voler incidir en l’ambició i la gosadia de totes les obres guardonades, alhora que Andreu Sevilla remarcà la importància de tindre autors capficats en la necessitat de contar històries. Lahuerta, per la seua banda, desitjà que continuaren apareixent noves veus literàries des de València, Miquel Nadal es mostrà preocupat pel futur de la narrativa en un món que sembla allunyar-se del fet literari i Carles Fenollosa remarcà la necessitat d’escriure amb ràbia des de les ferides pròpies i llaurar un camí de normalitat per a la prosa en valencià.
En l’acte del divendres també s’entregarà el Premi Diafebus de Novel·la Juvenil, que l’any passat va obtindre el raper Alfons Pérez Daràs, Malparlat, per Aitana Torrent, caçadora d’espantacriatures, que ja va per la segona edició i s’ha sumat així a importants èxits anteriors com l’album il·lustrat El diari de Laia de Sergio Hernández i Toni Caballero, la novel·la fantàstica La Casa Invisible, de Carme Cardona, o les d’aventures El traficant de nits, d’Ivan Carbonell, i El capità Boira, de Tono Fornes. A més de la preuada estatueta dissenyada per l’escultor Jaume Chornet, els guanyadors de les dos categories de narrativa rebran 5.000 euros i 1.500 euros respectivament i l’editorial Drassana publicarà les seues obres en els pròxims mesos.
Segons ha indicat el president del jurat, l’editor Toni Sabater, enguany s’han presentat als Premis Lletraferit un total de trenta-nou obres, de les quals, no obstant, ha destacat que: “Només hem rebut tres obres d’autoria femenina. Fem una crida pública a la participació de les dones en els guardons, ja que ens agradaria comptar també amb les seues veus i mirades”. En concret, el lliurament dels guardons tindrà lloc el divendres 30 de juny a les 19:00 hores en el Biohub de la Marina de València, en una gala presentada per la comunicadora Maria Fuster i que comptarà amb l’actuació del grup musical Marjal.
Joan Ignasi Alfonso, director d’expansió de Valencia Plaza, que organitza els VI Premis Lletraferit, destaca la consolidació dels guardons literaris: “S’han convertit en una cita ineludible en el calendari de la nostra literatura i, a més, en una marca que assegura la qualitat de les novel·les en valencià. Per això seguim apostant fermament per enfortir una oferta editorial en clau valenciana”.
En la gala s’atorgarà també el Premi Lletraferit de Cultura Valenciana, que, després d’haver estat concedit a Joan Francesc Mira, Josep Piera, Manuel Vicent i Paula Bonet, enguany recaurà en l’exitós escriptor Ferran Torrent (Sedaví, 1951). Segons apunten els organitzadors, “Torrent ha alçat un autèntic retaule de la societat valenciana contemporània a través d’una vintena de novel·les, com ‘Gràcies per la propina’, ‘L’illa de l’holandés’, ‘Societat limitada’, ‘La vida en l’abisme’, ‘Bulevard dels francesos’ o la recent ‘Memòries de mi mateix’, que han creat un mosaic inesborrable d’enorme vivacitat i l’han convertit en un escriptor indispensable que romandrà en les lletres valencianes del trànsit del segle XX al XXI”. En definitiva, la societat valenciana té una nova cita amb la literatura i la cultura valencianes en la gala dels VI Premis Lletraferit.