Hoy es 22 de enero

de categoria

Facebook passarà a ser "el Dotoret"?

26/10/2021 - 

VALÈNCIA. Tot el món, bé, alguns curiosos, es pregunten quin serà el nou nom de Facebook, ja que dijous coneixerem el canvi de nomenclatura de l'empresa de Zuckerberg. I tot i que “Carallibre” estaria molt bé —ho deixe com a idea de consens— sembla que la cosa anirà cap a Horizon, Vision o similar. El primer que he pensat és: “Mr. Proper ahora se llama Don Limpio"; i que per molt que li canvie el nom, l'empastre i el desprestigi de Facebook és tan gran que ja és massa tard com per a redreçar el camí cap a la seua desaparició o irrellevància. Un nou nom per a fugir del passat és una estratègia molt habitual, i d’exemples n’hi ha molts en la història: des del Mitsubishi Pajero, que ací s'anomena Montero, al més recent de la Coronita, que a tot el món es coneix com a Corona, i ací ara també li han posat el nom original. Tornant a Facebook, a falta d'un nou nom i amb l'esperança que no caiga tota la xarxa com va passar fa unes setmanes, em plantege quins noms podem posar a una empresa que ha fet més per les nostres vides del que sembla. Primer, començarem per això, per com ens ha canviat la vida.

Coses que ha fet Facebook per nosaltres

  • Durant molts anys ha sigut la finestra que hem tingut per a poder connectar amb amics que estaven lluny. Eixe va ser el gran secret de Facebook, connectar molta gent i fer-ho amb imatges i comentaris divertits o afectuosos. Al principi era fòrum de debat, era àlbum de fotos i era una manera de conéixer millor aquelles persones que eren només conegudes o companyes de faena. Va ser especialment útil per a totes eixes famílies que vivien separades, i que gràcies al Facebook se sentien més properes.
  • Enrecordar-nos dels aniversaris del personal és complicat, però gràcies al Facebook no ens en passava per alt cap, ni tampoc cap canvi d'estat civil. Tot i que hi havia gent que posava una data errònia i sempre el felicitaves quan no tocava perquè ja no es podia canviar.
  • Ens ha ajudat a trobar gent que d'altra manera no hauríem trobat. Companys de classe d'aquell col·legi al qual anares un any a estudiar a Torrevella, o un antic amor d'estiu. Tots estaven a Facebook i, amb un poc de temps i sort, era possible trobar-los en la xarxa i tornar a quedar amb ells.
  • Rebre informació directa de negocis de proximitat, com el menú del dia d'un restaurant al qual vols anar a dinar, o l'oferta de croissants 2x1 del forn del cantó. Gràcies a Facebook hem pogut assabentar-nos de què se celebrava un concert al qual volíem anar prop de casa, o hem pogut saber l'horari d'atenció d'un negoci concret.
  • Lligar per Facebook, fer amistats noves, participar en fòrums d'opinió de grups que compartixen interessos amb tu, cuinar una recepta que has vist allí, descobrir gràcies al grup de Facebook del poble que un carrer està en obres o assabentar-te que hi ha un contacontes a la Casa de la Cultura. Facebook ha tingut moltes funcions positives, i tal volta la millor de totes, o la que més gastem ara, és el "conectar con Facebook" a l'enregistrar-te en una app nova, i evitar així haver d'emplenar tota la teua informació personal de nou.

 Foto: Patrick Pleul/zb/dpa

Però Facebook des de fa uns anys sembla un gran mercat on ja no veus el que ocorre als teus amics o veïns i només trobes publicitat, moltes notícies falses, estafes i enllaços a webs dubtosos. Sí, Facebook ha venut el seu caràcter comunitari per a convertir-se en una màquina de fer diners, que com tot el que perd el nord, ho ha fet a costa de pervertir els seus principis i la seua utilitat. Ha sigut l'altaveu usat per a difondre mentides i generar debats basats en fal·làcies, i ho ha fet perquè ha obligat la gent, que tenia una comunitat real de seguidors, a haver de gastar-se diners per a mantindre-la. El famós algoritme, que va canviar fa uns anys, va fer que el teu contingut només arribara a un 5% dels teus seguidors si no passaves per caixa. I això està matant Facebook a poc a poc, perquè l'interés que genera entrar-hi és el mateix que genera una bústia de correus plena de publicitat arrugada llargament acumulada, molt poc. Els joves no el gasten, i els majors entren per comoditat a alguns grups, però ho fan cada volta menys.

Ara canviarà de nom, no el Facebook com a tal, el grup empresarial on està també el WhatsApp o l'Instagram i que vol apostar perquè en un futur tots portem ulleres de realitat augmentada pel carrer. Sí, en lloc d'anar mirant el telèfon pel carrer, mirarem cap a endavant, però amb unes ulleres que faran fotos i les pujaran a Instagram, ens contaran en realitat augmentada els negocis i les ofertes que hi ha al nostre voltant i ens llegiran els missatges que vagen arribant al nostre Whatsapp. Com les Google Glasses que no han acabat de funcionar, però en versió econòmica gràcies al descens de costos de producció d'esta tecnologia.

Sí, eixe sembla el futur, mirar-ho tot pels ulls de Zuckerberg i el seu conglomerat multimèdia. Una empresa de les més importants del món per volum de negoci, per usuaris i per la repercussió que ha tingut sobre les nostres vides, i que ara canvia de nom. Llàstima que Mark no siga valencià i pense un bon nom ben nostre per a rebatejar l'empresa. Alguna cosa així com "Mal Comboi", "la Quartilla", Espiera" o "El Dotoret". Perquè les xarxes socials alimenten el dotor que portem dins, faciliten el comboi general i passen revista. I tot i que no poden substituir mai la interacció en persona, ja formen part de les nostres vides, s'anomenen Facebook, Tuenti, TikTok o com vulga anomenar-se la pròxima, perquè de segur que en vindran d’altres que haurem d'aprendre a utilitzar.

Noticias relacionadas

next
x