Este sitio web hace uso de cookies con la finalidad de recopilar datos estadísticos anónimos de uso de la web, así como la mejora del funcionamiento y personalización de la experiencia de navegación del usuario. Política de Cookies Aceptar

SELLEGAT DE LA CÀPSULA

El viatge de la Càpsula del Temps del Misteri d'Elx ha començat

10/02/2017 - 

ELX. El dia 9 de febrer de 2017 ha sigut sellegada la magrana de fusta vernissada, contruïda pel restaurador José Vicente Bonete, decorada per l’artista plàstic Àlex López, que des d’octubre de 2016 es trobava exposada en l’ermita de Sant Sebastià. Amb motiu de la celebració del III Congrés de Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat, centrat en la figura del Misteri d’Elx, la Càtedra Misteri d’Elx de la UMH, dirigida per Pablo Mas, va proposar aquest viatge no tripulat al futur, fins al 10 d’agost de 2074, quan es commemorarà el 150é aniversari de la restauració del Misteri.
El rector de la Universitat Miguel Hernández (UMH) d’Elx, Jesús Pastor Ciurana, l’alcalde d’Elx, Carlos González, el president del Patronat del Misteri d’Elx, Fernando García, i el propi director de la Càtedra, Pablo Mas, acompanyats per la vicerrectora de Relacions Institucionals de la UMH, María Teresa Pérez Vázquez i d’Hèctor Càmara, secretari del comité organitzador del Congrés, han agafat els martells per clavar la tapa d’aquesta càpsula del temps que conté els objectes dipositats pels participants en el Congrés durant la seua celebració.

Les càpsules del temps són un objecte ben curiós i arrelat en el cor de la humanitat.

Mira el cofre de fundació de coure,

allibera el pany de bronze, 

obre la porta dels seus secrets,

treu la tauleta de lapislàtzuli i llegeix,

otes les tribulacions que ell, Gilgamesh, va superar.

Aquests versos pertanyen a la primera Tauleta del Poema de Gilgamesh, Rei d’Uruk, a l’antiga Mesopotàmia, actual Irak, primer poema èpic conegut, i ens descriuen, el que es podria entendre com la primera càpsula del temps de la literatura, o la història, que ve a ser al mateix en època babilònica. Des d’aquí fins a les dues càpsules temporals “soterrades” en l’espai, dins de les dues sondes Voyager, en forma de dos discos d’or. O la prevista en el satèl·lit KEO, amb una tercera càpsula orbital, amb missatges dels habitants de la Terra als terrícoles de l’any 52.000, quan KEO hi torne.

Sense oblidar la vessant comercial. Càpsules del temps per al teu fill, col·lecció de records per a nadons entre 0 i 3 anys. Ha nascut o ha de nàixer una personeta en el teu entorn? Vols tenir un detalle inobidable amb els seus pares? Deixa de regalar patucs, peluixos o robeta que passa de moda! Sorprén als papàs amb una Càpsula del Temps per a celebrar l’arribada al món del seu xiquet o xiqueta. Un regal original (de present, passat i futur) que els acompanyarà per sempre, on hi podreu mantindre els records del seu naixement i infancia tan vius com el primer dia.

Fins i tot Steve Jobs hi va participar, o aquell que va ficar en un cofre de plom, a començaments del segle XIX, una edició en quatre volums del Quijote, de 1819, una biografia de Cervantes, junt amb textos legislatius i manuscrits, i els va soterrar davall de la primera estàtua que a Madrid se li va dedicar a un civil. Ningú no està exempt de voler-se projectar en la seua eternitat, de tindre una TARDIS particular. Fins i tot els nazis en van deixar una caixeta a Ordensburg Krössinsee, prop de Falkenburg, en un dels seus centres d’adoctrinament per a futurs líders del Reich. 82 anys va aguantar el cilindre de coure sota terra.

57 anys són els que han de preservar el secret de l’Ermita de Sant Sebastià, on, abans de procedir a reblar els Claus, el rector Jesús Pastor Ciurana hi ha dipositat un exemplar de l’especial de la revista de divulgación científica UMH Sapiens en què s’arrepleguen els 20 anys d’investigació de la Universitat, junt amb un diari Información amb data del mateix dia 9. El president del Patronat, Fernando García, hi ha introduit segells de curs legal, mentre que l’alcalde Carlos González hi ha posat un euro.

El viatge cap al futur ha començat.

Noticias relacionadas

next
x