Del 16 al 22 de setembre a Alcoi

El Modernisme teixit a l'alcoiana

Foto: AMIGOS DEL MODERNISMO DE ALCOY

La ciutat acull la tercera edició de la Fira que dedica al moviment que va des de final del segle XIX fins principis del XX, i que va deixar una forta petjada en la societat del moment

19/08/2019 - 

ALCOI. La Casa del Pavo, i la Casa Laporta, l'edifici del Cercle Círculo Industrial o el del Conservatori. A banda de tot açò, que no és poc, no se sap ben bé quina particularitat guarda la ciutat d’Alcoi per tenir una Fira Modernista que, en tan sols tres anys, pot anivellar-se amb les seues germanes grans, com ara Terrassa, amb un certamen que en suma ja 17. La localitat de l’interior d’Alacant, famosa per la seua trilogia nadalenca, i per les festes de Moros i Cristians, ha sabut posar-se a l’alçada d’aquest moviment, que va arribar-hi entre l’any 1880 i el 1920, dins el context d’un gran desenvolupament industrial, econòmic, urbà. El secret? Apropiar-se’n d’ella, de la història, i, sobretot, treure-la al carrer, com saben fer tan bé els alcoians.

Modernisme per a tots i totes

Probablement, el Modernisme a Alcoi està instaurant-se com una de les festes més populars de la ciutat, en la seua accepció més estricta. El tarannà alcoià ha permés que aquest moviment florisca independentment de l’estrat social i, de moment, no quede ‘encotillat’ per a sols uns pocs. A hores d’ara, ja existeixen dues entitats de seguidors modernistes: Asociación de Amigos del Modernismo de Alcoy i Asociación Cultural Alcoy Modernista. El president d’aquesta última, Guzmán Bernabeu, assegura que totes dues tenen l’objectiu de “lluitar” per aquest moviment. Editen fins i tot una revista: ja van a pel segon número. “Junt a Novelda, Alcoi és una de les ciutats referents del Modernisme en la província: la gent ix al carrer, ho viu”. Explica que, precisament, és “la inquietud”, en el seu cas, dels 130 socis, aquella que impulsa un calendari atemporal d’activitats, per tant, en qualsevol època de l’any. “Des que ens vam constituir com a associació el passat 23 de març, hem estat a la fira modernista de Carcaixent, a una casa modernista a Ciudad Real, a la recreació d’una boda modernista a San Pedro del Pinatar, a Múrcia; intentem fer encontres de germanor, també, amb una calçotada”. Encara són joves com a associació, però ja tenen més objectius de cara al mes d’octubre: les ‘setmanes modernistes’ a Novelda, Teruel i Cartagena. Abans, les dues activitats previstes per a la Fira alcoiana. En primer lloc, una concentració de bicicletes, que reunirà a unes setanta persones al setembre a la ciutat, procedents de Santomera, Yecla, Alzira, entre d’altres. A més a més, la recreació d’un estudi fotogràfic de l’època, amb 250 imatges, centrades en la dona modernista alacantina, concretament l’alcoiana, que s’inaugurarà el 17 del mateix mes.

Foto: ALCOY MODERNISTA

Doña Amalia, representant d’un moviment ‘en femení’

“El Modernisme el fan les dones”. Victoria Romero és la presidenta de la primera associació modernista que es va crear a Alcoi- ‘Amigos del Modernismo’-, a principis de 2018, i que, explica, aglutina ja a quasi cent socis. “Són moltes les dones que s’apunten elles soles, i a la nostra associació podem juntar-les: nosaltres som més de vestir-se d’aquella época que ells”. Sense entrar en més detalls, i tenint en compte la disparitat d’opinions, sí és cert que calma, i aporta certa alegria, el fet de què la dona estiga al centre de la festa en una ciutat amb la tradició d’Alcoi, acostumada a tot el contrari. Un motiu d’aires nous, barrejats amb la tradició de voler rescatar i reviure un segle passat, que s’afiança aquest any amb la protagonista de la Fira Modernista d’Alcoi: doña Amalia. Una reconeguda alcoiana fundadora en 1910 d’un orfenat al seu propi domicili, alhora que figura destacada de l’ensenyament a la ciutat a principis del segle XX. Entorn a la seua persona girarà el programa d’aquesta Fira ja que, fins i tot, l’Ajuntament d’Alcoi li dedicarà una exposició, que podrà visitar-se a la pròpia casa de doña Amalia, al carrer Embajador Irles, i que s’inaugurarà el 16 de setembre, a les 19.45 hores. Una iniciativa impulsada pel CAHEA, el Centre Alcoià D'estudis Històrics i Arqueològics, que ja ha portat la història de la professora a les aules dels més menuts, i ho farà amb els conciutadans més contemporanis.

Més activitats

En el cas de l’associació que presideix Romero, també hi ha previstes activitats per la propera setmana modernista d’Alcoi. “Anem a altres fires, organitzem pícnics, banys modernistes, sessions de fotos, durant la resta de l’any”. Pel setembre, vàries cites també imperdibles amb aquesta entitat: el dia 3, en l'espai Àgora d'Alcoi, a les 20.00 hores, s'impartirà una màster class de Barberia Modernista. El dia 4, serà de Pentinats Modernistes, també a les 20.00 hores, en l'Àgora. Ja ficats de ple en la Fira, durant el cap de setmana dels dies 21 i 22 hi haurà una tómbola modernista en benefici de la Creu Roja, com ja es va fer l'any passat, i que estarà situada a la carpa de la Glorieta. També com a continuació de l'anterior edició, se celebrarà un pícnic modernista en el passeig Cervantes, a les 13.00 hores, des de la Plaça d'Espanya.

Com a novetat, l’associació ha preparat pel dia 22 de setembre la introducció de l'estil Steampunk a través de la “I Trobada Steampunk”, en el qual mostrà la indumentària i altres objectes relacionats a partir d’aquest subgènere literari de ciència-ficció que s'inspira principalment en els treballs d'H.G. Wells i Jules Verne i de l'imaginari oposat en les seues obres.

Més que una moda

Les dues associacions alcoianes creades, expressament, per fer el Modernisme a la ciutat són, com hem vist, un factor sintomàtic de la ciutat. És així perquè no solament hi participen elles: del total de les 26 associacions culturals i socials que hi ha a Alcoi van a estar implicades amb més activitats. Encara que el programa complet de la Setmana Modernista pot consultar-se ací, dos mencions especials més que, en aquest cas, destaquen des de la regidoria responsable de la cita, la de Turisme: la carrera pedestre, fent l’ullet a un dels esports de l’època, prevista pel diumenge de la Fira, amb pilota valenciana inclosa, i un concurs d’indumentària. “El convoquem, de la mà de l’Associació Contra el Càncer, aquest any per primera vegada amb intenció de què perdure en el temps: volem motivar que la gent es vestisca de classe obrera”. Un etern dilema, aquell que subratlla la regidora de Turisme a Alcoi, Lorena Zamorano, tenint en compte el caire urbà i burgès que caracteritzà el moviment. No obstant això, una ciutat amb una tradició obrera com Alcoi no tanca mai els ulls amb el seu passat, per això la tradicional manifestació de caire social, ja consolidada, que aquest any tindrà com a fil argumental el reclutament dels mossos per a la Guerra de Marroc, i que ha rememorat moments transcendentals com la lluita pel sufragi universal en edicions passades. “És molt positiu que la gent amb interessos comuns acabe agrupant-se, és una manera de recolzar esta iniciativa des del principi, i que, segur, té una llarga vida. Tots els col·lectius de la ciutat s’han bolcat en aquesta Fira, eixe ha estat l’èxit, allò que permetrà que Alcoi acabe tenint una altra festa, a banda dels Moros i Cristians”, destaca Zamorano. Una ciutat que, del 16 al 22 de setembre, es vestirà de Modernisme per tercera vegada, però que será com si fos la primera.

Noticias relacionadas

next
x