Hoy es 22 de enero

CONJUNT HISTÒRIC DECLARAT DEL CASC URBÀ ANTIC DE LA CIUTAT

El Consell Valencià de Cultura avala el BIC arqueològic de Cabezo Redondo de Villena

28/09/2020 - 

ALICANTE. El Consell Valencià de Cultura s’ha reunit en ple de manera telemàtica aquest dilluns, 28 de setembre. Entre les qüestions damunt la taula hi havia l’informe, demanat per l’Ajuntament de València, per avalar el nomenament d’Ángeles López Artiga com a Filla Adoptiva de la ciutat. La il·lustre músic pertany al Consell Valencià de Cultura des de 2018, i no ha volgut participar en la votació del document, que s’ha aprovat de manera unànime.

En l’ordre del dia també s’incloïa l’informe sobre la declaració de BIC, Zona Arqueològica, del jaciment de Cabezo Redondo de Villena. Es tracta d’un dels conjunts urbanístics de l’Edat del Bronze més importants d’Europa (2100 a.C.), i on es va trobar el famós “tesorillo de Cabezo Redondo”, que gràcies a la insistència de l’arqueòleg José María Soler es va poder conservar a Villena. Amb esta declaració de BIC, es delimita un entorn de protecció que potencia un paisatge i un conjunt cultural d’altíssim valor.

Igualment en el sentit de protecció del patrimoni, el Ple del CVC ha aprovat el document Noves tecnologies aplicades a la Protecció del Patrimoni Cultural, en què es proposa a la Generalitat i a la resta d’institucions públiques l’adopció d’un model de protecció preventiva del patrimoni de gran adaptabilitat i d’alta eficiència energètica i econòmica, comprovat amb èxit en diversos països.

Per descomptat el Ple ha continuat debatent l’informe sobre la situació de la cultura durant la Covid-19, en el qual treballa des de juny. Ja en el mes de juliol el CVC va aprovar el Marc Introductori del document, en què s’estudiava l'evolució del sector cultural des de la crisi de 2008 fins a la situació actual de paràlisi.

L’informe està avançant en cinc sectors essencials: llibre, arts escèniques, arts visuals, audiovisual i música. Encara que tots els sectors comparteixen preocupacions, l’estudi està destacant les peculiaritats de cada un. Analitza qui és qui en cada sector, quines són les demandes, quines les pèrdues econòmiques, les ajudes rebudes, la incertesa que es viu i l'alarma de la desaparició del teixit cultural.

El CVC recorda que les indústries culturals mantenen el 3,6% de l'ocupació a Espanya, més de 700.000 treballadors, i a més incideix en altres sectors professionals i àrees productives: turisme, hostaleria, festivals, festes populars, etc. "La cultura forma part de nosaltres mateixos com a persones, que vivim envoltats de música, sèries, cinema, llibres, art, dansa, teatre..., per això el CVC vol donar la veu d'alarma per la situació de perill en la qual es troben els professionals de la cultura, perquè sense les seues creacions es posa en risc el nostre patrimoni com a societat".

Noticias relacionadas

next
x